Artikel top billede

Dom i gigantisk momssag - om et år

Når Retten på Frederiksberg til næste sommer fælder dom i en af seneste års største sager om momssvindel i it-branchen, vil det sammenlagt have taget myndighederne mere end fem år at komme til bunds i sagen.

Den 27. juni 2014 skal Retten på Frederiksberg efter planen tage stilling til en af de seneste års største sager
om momssvindel i it-branchen.

Til den tid vil der være gået fem år og tre måneder, siden myndigheder i marts 2009 for første gang slog til og erklærede forhandleren Multimedia World konkurs på grund af mistanke om grov svindel for et beløb på mere end 40 millioner kroner. Sagen bredte sig senere til også at omfatte onlineforhandleren Getmore, som gik endeligt konkurs i efteråret 2010.

For nylig kunne Københavns Politi - efter fire års arbejde - præsentere et anklageskrift mod de tre bagmænd i sagen. Men ifølge senioranklager Boye Pedersen har byretten altså først plads i kalenderen langt inde i 2014, hvor dommen altså falder den 27. juni - hvis altså planen holder.

Bliver de tre tiltalte kendt skyldige, kan de idømmes op til otte års fængsel.

Ifølge anklageskriftet har de tre tiltalte forået 2007 og frem til sommeren 2009 tilsammen unddraget statskassen mere end 50 millioner kroner. Næsten 42 millioner stammer fra momsvindel i Multimedia World, mens næsten ni millioner kroner er kørt uden om statskassen gennem selskabet Leevia SMBA, der i en længere periode blev brugt som indkøbsselskab i Getmore.

Hos statens advokat, Kammeradvokaten, er det advokat Boris Frederiksen, der har stået for kulegravnignen af svindelsagen. Han siger, at det reelt kun er omkring halvdelen af svindelen, som skal afregnes i restsalen. Ud over de forhold, som er listet op i anklageskriftet, er der nemlig senere i forløbet foregået svindel gennem en stribe andre selskaber, som får det samlede tab for staten til at løbe op i omkring 100 millioner kroner.

"Hele komplekset omfatter selskaberne Multimedia World, Leevia, to Getmore-selskaber og fem, seks, syv, otte andre selskaber. Hvis man puljer de krav, som er opstået i samtlige selskaber, så er der tale om et beløb i niveauet 100 millioner kroner. Det kan være lidt under eller lidt over. I nogle situationer har vi ikke gjort de opgørelser færdige, fordi vi kunne se, at pengene var væk. Så et eller andet tal omkring 100 millioner kroner er i det samlede kompleks ikke forkert," siger Boris Frederiksen.

Han ønsker ikke forholde sig til fornuften i, at anklagemyndigheden begrænser sig til at lægge en del af sagen frem i byretten.

"Der kan sådan set være rigtig meget logik i, at man vælger at sige, at de 50 millioner er fuldt tilstrækkeligt til at udløse max-straf efter den straframme, der er, og så er det nemmere at indsnævre bevisførelsen til de to første forhold. I min verden behøver det hverken være forkert eller kritisabelt. Men der er i hvert fald de der efterfølgende led, som faldt os for brystet, hvor de samme mennesker blev ved med at gøre de samme ting," siger Boris Frederiksen, som dog gerne havde set, at sagsbehandlingen hos politi og anklagemyndighed var gået hurtigere.

"Man kunne godt have ønsket sig, at det var gået hurtigere. Om det har været muligt, kan jeg ikke vurdere," siger han.

Læs mere her om sagen mod Multimedia World og Getmore.

Læs også:
Mystisk varestrøm fra Østeuropa holder gang i Getmore
Politiet: Vi vender det blinde øje til i Getmore-sag
Distributører i chok over momsrod
Skuffeselskaber bag Multimedia World
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
83.439 udviklere har talt: Her er de mest populære programmerings-sprog lige nu - og de mest hadede
Se listen over de mest populære programmerings-sprog lige nu. Og hvilke programmerings-sprog, som ikke ret mange udviklere kan lide.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.