Artikel top billede

Dom i gigantisk momssag - om et år

Når Retten på Frederiksberg til næste sommer fælder dom i en af seneste års største sager om momssvindel i it-branchen, vil det sammenlagt have taget myndighederne mere end fem år at komme til bunds i sagen.

Den 27. juni 2014 skal Retten på Frederiksberg efter planen tage stilling til en af de seneste års største sager
om momssvindel i it-branchen.

Til den tid vil der være gået fem år og tre måneder, siden myndigheder i marts 2009 for første gang slog til og erklærede forhandleren Multimedia World konkurs på grund af mistanke om grov svindel for et beløb på mere end 40 millioner kroner. Sagen bredte sig senere til også at omfatte onlineforhandleren Getmore, som gik endeligt konkurs i efteråret 2010.

For nylig kunne Københavns Politi - efter fire års arbejde - præsentere et anklageskrift mod de tre bagmænd i sagen. Men ifølge senioranklager Boye Pedersen har byretten altså først plads i kalenderen langt inde i 2014, hvor dommen altså falder den 27. juni - hvis altså planen holder.

Bliver de tre tiltalte kendt skyldige, kan de idømmes op til otte års fængsel.

Ifølge anklageskriftet har de tre tiltalte forået 2007 og frem til sommeren 2009 tilsammen unddraget statskassen mere end 50 millioner kroner. Næsten 42 millioner stammer fra momsvindel i Multimedia World, mens næsten ni millioner kroner er kørt uden om statskassen gennem selskabet Leevia SMBA, der i en længere periode blev brugt som indkøbsselskab i Getmore.

Hos statens advokat, Kammeradvokaten, er det advokat Boris Frederiksen, der har stået for kulegravnignen af svindelsagen. Han siger, at det reelt kun er omkring halvdelen af svindelen, som skal afregnes i restsalen. Ud over de forhold, som er listet op i anklageskriftet, er der nemlig senere i forløbet foregået svindel gennem en stribe andre selskaber, som får det samlede tab for staten til at løbe op i omkring 100 millioner kroner.

"Hele komplekset omfatter selskaberne Multimedia World, Leevia, to Getmore-selskaber og fem, seks, syv, otte andre selskaber. Hvis man puljer de krav, som er opstået i samtlige selskaber, så er der tale om et beløb i niveauet 100 millioner kroner. Det kan være lidt under eller lidt over. I nogle situationer har vi ikke gjort de opgørelser færdige, fordi vi kunne se, at pengene var væk. Så et eller andet tal omkring 100 millioner kroner er i det samlede kompleks ikke forkert," siger Boris Frederiksen.

Han ønsker ikke forholde sig til fornuften i, at anklagemyndigheden begrænser sig til at lægge en del af sagen frem i byretten.

"Der kan sådan set være rigtig meget logik i, at man vælger at sige, at de 50 millioner er fuldt tilstrækkeligt til at udløse max-straf efter den straframme, der er, og så er det nemmere at indsnævre bevisførelsen til de to første forhold. I min verden behøver det hverken være forkert eller kritisabelt. Men der er i hvert fald de der efterfølgende led, som faldt os for brystet, hvor de samme mennesker blev ved med at gøre de samme ting," siger Boris Frederiksen, som dog gerne havde set, at sagsbehandlingen hos politi og anklagemyndighed var gået hurtigere.

"Man kunne godt have ønsket sig, at det var gået hurtigere. Om det har været muligt, kan jeg ikke vurdere," siger han.

Læs mere her om sagen mod Multimedia World og Getmore.

Læs også:
Mystisk varestrøm fra Østeuropa holder gang i Getmore
Politiet: Vi vender det blinde øje til i Getmore-sag
Distributører i chok over momsrod
Skuffeselskaber bag Multimedia World
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere