Artikel top billede

Dom i gigantisk momssag - om et år

Når Retten på Frederiksberg til næste sommer fælder dom i en af seneste års største sager om momssvindel i it-branchen, vil det sammenlagt have taget myndighederne mere end fem år at komme til bunds i sagen.

Den 27. juni 2014 skal Retten på Frederiksberg efter planen tage stilling til en af de seneste års største sager
om momssvindel i it-branchen.

Til den tid vil der være gået fem år og tre måneder, siden myndigheder i marts 2009 for første gang slog til og erklærede forhandleren Multimedia World konkurs på grund af mistanke om grov svindel for et beløb på mere end 40 millioner kroner. Sagen bredte sig senere til også at omfatte onlineforhandleren Getmore, som gik endeligt konkurs i efteråret 2010.

For nylig kunne Københavns Politi - efter fire års arbejde - præsentere et anklageskrift mod de tre bagmænd i sagen. Men ifølge senioranklager Boye Pedersen har byretten altså først plads i kalenderen langt inde i 2014, hvor dommen altså falder den 27. juni - hvis altså planen holder.

Bliver de tre tiltalte kendt skyldige, kan de idømmes op til otte års fængsel.

Ifølge anklageskriftet har de tre tiltalte forået 2007 og frem til sommeren 2009 tilsammen unddraget statskassen mere end 50 millioner kroner. Næsten 42 millioner stammer fra momsvindel i Multimedia World, mens næsten ni millioner kroner er kørt uden om statskassen gennem selskabet Leevia SMBA, der i en længere periode blev brugt som indkøbsselskab i Getmore.

Hos statens advokat, Kammeradvokaten, er det advokat Boris Frederiksen, der har stået for kulegravnignen af svindelsagen. Han siger, at det reelt kun er omkring halvdelen af svindelen, som skal afregnes i restsalen. Ud over de forhold, som er listet op i anklageskriftet, er der nemlig senere i forløbet foregået svindel gennem en stribe andre selskaber, som får det samlede tab for staten til at løbe op i omkring 100 millioner kroner.

"Hele komplekset omfatter selskaberne Multimedia World, Leevia, to Getmore-selskaber og fem, seks, syv, otte andre selskaber. Hvis man puljer de krav, som er opstået i samtlige selskaber, så er der tale om et beløb i niveauet 100 millioner kroner. Det kan være lidt under eller lidt over. I nogle situationer har vi ikke gjort de opgørelser færdige, fordi vi kunne se, at pengene var væk. Så et eller andet tal omkring 100 millioner kroner er i det samlede kompleks ikke forkert," siger Boris Frederiksen.

Han ønsker ikke forholde sig til fornuften i, at anklagemyndigheden begrænser sig til at lægge en del af sagen frem i byretten.

"Der kan sådan set være rigtig meget logik i, at man vælger at sige, at de 50 millioner er fuldt tilstrækkeligt til at udløse max-straf efter den straframme, der er, og så er det nemmere at indsnævre bevisførelsen til de to første forhold. I min verden behøver det hverken være forkert eller kritisabelt. Men der er i hvert fald de der efterfølgende led, som faldt os for brystet, hvor de samme mennesker blev ved med at gøre de samme ting," siger Boris Frederiksen, som dog gerne havde set, at sagsbehandlingen hos politi og anklagemyndighed var gået hurtigere.

"Man kunne godt have ønsket sig, at det var gået hurtigere. Om det har været muligt, kan jeg ikke vurdere," siger han.

Læs mere her om sagen mod Multimedia World og Getmore.

Læs også:
Mystisk varestrøm fra Østeuropa holder gang i Getmore
Politiet: Vi vender det blinde øje til i Getmore-sag
Distributører i chok over momsrod
Skuffeselskaber bag Multimedia World




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere