Artikel top billede

Så meget tjener Facebook-spammerne på at snyde dig

Svindel på Facebook er en milliard-forretning.

Hver år tjener svindlere over en milliard kroner på at sprede links til svindel-sider på Facebook.

Det skriver den engelske avis The Guardian

Svindlen foregår typisk ved, at spammerne opretter en falsk fanside på Facebook, som de bruger til at poste links til diverse websider. Ofte er det links til svindelsider, der lover, at brugeren kan få en gratis iPhone eller lignende.

The Guardian har talt med et hold italienske forskere i it-sikkerhed, der har undersøgt hundreder af tusinder af Facebook-posts. Forskerne anslår, at denne type svindel årligt beløber sig til cirka 200 millioner dollar - altså mere end en milliard kroner. 

Sådan gør svindlerne

Som regel starter svindlerne med at oprette en fanside, hvor de opbygger en stor fanskare.

De Facebooksider, som spammerne opretter, vil ofte virke ganske velmenende ved første øjekast. De italienske forskere fortæller, at de eksempelvis er stødt på sider af denne art, der er forklædt som en Facebook-side til fordel for ofrene for terrorbomberne i Boston. 

Og når spammerne har fået opbygget en Facebookside med tilstrækkeligt mange "fans", bruger de siden til at poste svindel-links til websider, der er ejet af en tredjepart.

Får 325 kroner per link

Tredjeparten betaler herefter spammerne et beløb per link, som de poster på deres Facebook-sider. 

"Spammerne bliver i gennemsnit betalt 13 dollar (cirka 72 kroner) per link, når det drejer sig om Facebooksider med omkring 30.000 fans. Mens de i gennemsnit tjener 58 dollar (cirka 325 kroner), når det drejer om Facebooksider med mere end 100.000 fans," siger Carlo De Micheli, der er den af de to italienske forskere bag undersøgelsen.  

Han påpeger desuden, at for at svindel-modellen kan løbe rundt, kræver det, at ejerne af de websider, som der bliver linket til, kan tjene endnu større beløb på modellen. 

Det vil sige, at hvis man indregner tredjepartens fortjeneste, må det formodes, at den samlede årlige indtægt på svindeltricket overstiger de 200 millioner dollar, som forskeren har regnet sig frem til. 

Spammerne bruger som regel en url-forkorter-tjeneste som eksempelvis Bit.ly til at sløre linksene, så Facebook-brugerne ikke umiddelbart kan afkode, hvor svindel-linket fører dem hen.

"Hvis man indregner tredjepartens fortjeneste, må det formodes, at den samlede årlige indtægt på svindeltricket overstiger de 200 millioner dollar"

I strid med Facebooks regler
Denne form for svindel er i sagens natur i strid med Facebooks regler, der forbyder, at folk via fansider reklamerer for en tredjepart. Facebook skrider derfor også ind over for spamsiderne, når de bliver anmeldt af brugerne, men omfanget af svindlen er så stort, at Facebook ikke nødvendigvis er i stand til at identificere og bremse alle svindelsider. 

En talsperson fra Facebook oplyser dog til The Guardian, at det sociale netværk har udviklet en række automatiske systemer, der er i stand til at identificere skadelige links og bremse spredningen af dem.

Læs også: 

Virksomheder risikerer bødestraf for irriterende Facebook-konkurrencer
 

Tilbud til firmaer: Køb Facebooksider som du køber mælk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.