Routeren udgør grænsen mellem dit lokalnetværk og internettet. Derfor er det afgørende for sikkerheden, at den er ordentligt konfigureret.

Guide: Sådan sikrer du hjemmenetværket

Få bedre sikkerhed ved at ændre routerens opsætning. Læs her hvordan du gør.

Første skridt for at komme til at ændre i routerens opsætning er at logge ind på dens administrations-grænseflade.

Til en del nyere routere findes der programmer til Windows og OS X, hvorfra man kan administrere routeren. Men det mest almindelige er stadig at logge ind på routerens administrations-grænseflade via browseren.

Routeren vil normalt have IP-adressen 192.168.0.1192.168.1.1 eller 10.0.0.1. Din specifikke routers IP-adresse vil fremgå af dens dokumentation. Her finder du også brugernavn og adgangskode, der skal bruges til at logge ind.

Alternativt kan du køre kommandoen ipconfig /all fra kommandolinjen. Denne kommando vil vise en liste med information om alle pc'ens netværksforbindelser. For at finde den forbindelse, der benyttes af routeren, skal du kigge efter "Default gateway"-IP-adressen.

IP-adressen indtastes i din browsers adressefelt - på samme måde som med adressen på et hvilket som helst website.

Et godt råd: Før du begynder at eksperimentere med indstillinger du ikke helt ved, hvad gør, så læs routerens dokumentation...

Tjenester du ikke har brug for
Tidligere har vi skrevet om, hvordan mange routere fra Asus står med åben FTP-adgang. Dette handlede ikke om en teknisk fejl ved routerne, men om fejlopsætning fra brugernes side.

Omfanget af dette problem var imidlertid så stort, at det er rimeligt at sige, at Asus ikke har designet eller som standard konfigureret brugergrænsefladen ordentligt.

Mange af disse brugere er nok ikke selv klar over, at de har FTP slået til - og en del ved måske slet ikke, hvad FTP er. De kan have rodet med indstillingerne uden at vide, hvad de gjorde. Eller måske har de testet funktionen og glemt at slå den fra igen.

Mange routere har i dag en vifte af cloud-funktioner. Måske prøvede man sådan funktionalitet, lige da man havde købt routeren. Det kan også være, at der tilbydes fjernadgang til netværket via VPN, gæstenetværk, download-klienter til fildeling og så videre.

Hvis der er funktioner, man i praksis ikke anvender, så bør man deaktivere dem, for at undgå at eventuelle sikkerhedshuller i de givne funktioner udnyttes.

En del routere har en simpel firewall indbygget, der ofte beskrives som "SPI Firewall". Den bør være slået til, men vær opmærksom på, at dette ikke kan gøre det ud for en personlig firewall, der er installeret på pc'en.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CXO roundtable: Digitalisering

Digitalisering, organisering og sikkerhed står højt på dagsordenen – også hos Jesper Riis, som i juni blev kåret til Årets CIO 2018. Til dette eksklusive roundtable kan du møde Jesper Riis og høre nærmere om DSVs digitale rejse og de værktøjer som virksomheden har brugt til at accelere digitaliseringen og høste gevinsterne.

15. november 2018 | Læs mere


Fremtidens it-ressourcer – sådan tiltrækker og fastholder I de bedste medarbejdere.

Danmark kommer til at mangle 19.000 it-specialister frem mod 2030 – og det kommer til at hæmme de danske virksomheders forretningsevne. På konferencen vil du få inspiration til og konkret viden om, hvordan du får fat i og fastholder de bedste it-profiler i et marked med høj efterspørgsel og relativt få ansøgere.

22. november 2018 | Læs mere


Roundtable: Muligheder og gevinster med RPA

RPA - robot proces automation - er for alvor på vej frem i mange organisationer: Der er meget store muligheder for de fleste organisationer i software-robotter, der er relativt nemme at opsætte.

22. november 2018 | Læs mere

Premium
CIO-veteranen Bo Bendsen har styret tre virksomheder gennem en digital transformation - nu står han overfor sin største udfordring nogensinde
CIO-veteranen Bo Bendsen har fået én klar mission. Han skal centralisere Falck's globale it-setup. Selvom han har lavet tre digitale transformationer tidligere, er det her den mest komplekse opgave, han har stået med.
Computerworld
Danske tech-topfolk blæst bagover efter besøg i Kina: Danmark er nødt til at gøre noget
Danmark skal i den grad op i gear, hvis ikke vi skal køres helt bag ad dansen af Kina, lyder det fra bekymrede danske techfolk efter besøg i Kina.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Manden bag Stack Overflow til softwareudviklere og folk i it-branchen: Disse ting skal du lære, hvis du vil undgå at blive tromlet totalt
Interview: Manden bag Stack Overflow og Trello har en opsang til folk i it-branchen. Her er de kompetencer, som du bare skal tilegne dig nu.
White paper
Ny rapport – Vi har målt jobglæden i 20 udvalgte it-virksomheder
IT-specialister er blandt de mest eftertragtede faggrupper på det danske arbejdsmarked, og der er hård konkurrence om kandidater til ledige stillinger. Den første samlede jobglædeundersøgelse på it-jobmarkedet tyder imidlertid på, at it-specialister i vidt omfang mangler viden om, hvad virksomheder i branchen kan tilbyde dem som medarbejdere. Undersøgelsen er gennemført primo oktober 2018 og giver et unikt indblik i, hvilke faktorer it-specialister på det danske arbejdsmarked lægger vægt på i deres valg af arbejdsplads.