Routeren udgør grænsen mellem dit lokalnetværk og internettet. Derfor er det afgørende for sikkerheden, at den er ordentligt konfigureret.

Guide: Sådan sikrer du hjemmenetværket

Få bedre sikkerhed ved at ændre routerens opsætning. Læs her hvordan du gør.

Første skridt for at komme til at ændre i routerens opsætning er at logge ind på dens administrations-grænseflade.

Til en del nyere routere findes der programmer til Windows og OS X, hvorfra man kan administrere routeren. Men det mest almindelige er stadig at logge ind på routerens administrations-grænseflade via browseren.

Routeren vil normalt have IP-adressen 192.168.0.1192.168.1.1 eller 10.0.0.1. Din specifikke routers IP-adresse vil fremgå af dens dokumentation. Her finder du også brugernavn og adgangskode, der skal bruges til at logge ind.

Alternativt kan du køre kommandoen ipconfig /all fra kommandolinjen. Denne kommando vil vise en liste med information om alle pc'ens netværksforbindelser. For at finde den forbindelse, der benyttes af routeren, skal du kigge efter "Default gateway"-IP-adressen.

IP-adressen indtastes i din browsers adressefelt - på samme måde som med adressen på et hvilket som helst website.

Et godt råd: Før du begynder at eksperimentere med indstillinger du ikke helt ved, hvad gør, så læs routerens dokumentation...

Tjenester du ikke har brug for
Tidligere har vi skrevet om, hvordan mange routere fra Asus står med åben FTP-adgang. Dette handlede ikke om en teknisk fejl ved routerne, men om fejlopsætning fra brugernes side.

Omfanget af dette problem var imidlertid så stort, at det er rimeligt at sige, at Asus ikke har designet eller som standard konfigureret brugergrænsefladen ordentligt.

Mange af disse brugere er nok ikke selv klar over, at de har FTP slået til - og en del ved måske slet ikke, hvad FTP er. De kan have rodet med indstillingerne uden at vide, hvad de gjorde. Eller måske har de testet funktionen og glemt at slå den fra igen.

Mange routere har i dag en vifte af cloud-funktioner. Måske prøvede man sådan funktionalitet, lige da man havde købt routeren. Det kan også være, at der tilbydes fjernadgang til netværket via VPN, gæstenetværk, download-klienter til fildeling og så videre.

Hvis der er funktioner, man i praksis ikke anvender, så bør man deaktivere dem, for at undgå at eventuelle sikkerhedshuller i de givne funktioner udnyttes.

En del routere har en simpel firewall indbygget, der ofte beskrives som "SPI Firewall". Den bør være slået til, men vær opmærksom på, at dette ikke kan gøre det ud for en personlig firewall, der er installeret på pc'en.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Bording Data A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Business intelligence: Selvbetjening og automatisering styrker din BI-løsning

En ny generation af løsninger inden for business intelligence og analytics skaber helt nye muligheder for, at man kan anvende analyserne mere aktivt i dagligdagen til at styrke forretningen.

21. august 2018 | Læs mere


Content management: Optimér din digitale tilstedeværelse på tværs af platforme

Et velfungerende CMS-system er fundamentet under enhver organisations digitale tilstedeværelse. Med det rigtige CMS kan du øge effektiviteten, få bedre kontakt til dine kunder og medarbejdere og optimere mange processer. På dette formiddagsseminar får du præsenteret nogle af de bedste CMS-løsninger i markedet lige nu.

22. august 2018 | Læs mere


Infrastruktur – on premise, outsourcing eller cloud?

Det er vigtigere end nogensinde at have et stabilt, effektivt og sikkert it-driftsmiljø. Hør om de nyeste teknologier og løsninger. Hør også om de nyeste cloudløsninger der muliggør Infrastruktur as a Service (IaaS), samt mulighederne for outsourcing. På det gratis formiddagsseminar bliver du klædt på til at træffe de afgørende beslutninger om fremtidens infrastruktur i din virksomhed.

23. august 2018 | Læs mere

Premium
Søren fik en god ide og overhalede Spotify inden om: Her er historien om skabelsen af verdens måske første gratis musiktjeneste - som var dansk
Fra Computerworlds arkiv: Søren Stig Tvilsted fik for knap 10 år siden idéen til TDC Play, der overhalede Spotify indenom og blev verdens første gratis musiktjeneste. "Folk var ved at dø af grin. De havde ganske enkelt aldrig hørt noget så tåbeligt før," fortæller han i dag. Her er historien om, hvordan TDC Play blev til.
Computerworld
Ny-opdaget malware blokerer programmer som forsøger at slette den: Særligt windows 10 er ramt
En ny type malware er blevet opfanget, der både overvåger din computer og generer falske reklameindtægter til bagmændende. Og så har den en forkærlighed for Windows 10.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Fire trin til øget cybersikkerhed på den digitale arbejdsplads
Organisationer af enhver størrelse er i konstant risiko for at blive udsat for cyberangreb, som potentielt kan ende med at koste millioner af kroner. I de kommende år vil reguleringer, som den nye EU-persondataforordning, kunne straffe virksomheder med gigantiske bøder, for utilstrækkelig sikring af deres systemer og data. Hvordan dette kan undgås, kan du læse mere om i dette whitepaper.