Artikel top billede

Firmaer pustede sig op: Brugte fiktive pc-tal for at vinde ny aftale

Største omsætning var afgørende for at få adgang til at byde på en ny pc-aftale hos SKI. Det fik bejlerne til at smøre tykt på, da de skulle opgøre deres salg af pc'er.

Fem store it-forhandlere smurte tykt på, da de i december sidste år bød ind på en ny rammeaftale under SKI (Staten og Kommunernes Indkøbsservice) om leverance af computere til kommuner og regioner.

For at komme videre i udbudsforløbet skulle de fem forhandlere, Atea, Comm2ig, KMD, Dustin og Ricoh Danmark, blandt andet opgive, hvor stor en omsætning de har på markedet for pc'er - inklusiv de tilhørende services, som installation, klargøring og support til kunderne.

Netop omsætningstallene var det afgørende kriterium for at gå videre fra SKI's prækvalifikation til udbudsfinalen, som foregår senere i denne måned. Her vil SKI udvælge tre forhandlere, der det næste år får lov til at levere pc'er på den nye aftale, som ifølge udbudsmaterialet vil udløse salg for op mod 150 millioner kroner.

Efter prækvalifikationen har SKI udsendt mail til deltagerne i udbuddet. Computerworld har fået adgang til en mail, hvor det fremgår, at de fem forhandlere, som blev prækvalificeret, tilsammen har opgivet en ret opsigtsvækkende omsætning på i alt 8,5 milliarder kroner.

"Det er en lidt pudsig måde at gøre det på"

Tallene fra de fem forhandlere har vakt opsigt i forhandlerkredse, hvor flere kilder peger på, at de 8,5 milliarder kroner ligger et pænt stykke over det totale salg af professionelle pc-løsninger til både private og offentlige kunder på det danske marked.

SKI oplyser ikke, hvilke tal de enkelte forhandlere har meldt ind. Men af mailen fra SKI fremgår det, at de fem bud fordeler sig med henholdsvis 3,0 milliarder, 2,0 milliarder, to gange 1,5 milliarder og endelig et bud fra en forhandler, som opgiver en omsætning på godt en halv milliard kroner.

"Stærk konkurrence"

Hos analysefirmaet IDC bekræfter senioranalytiker Anders Elbak, at de 8,5 milliarders omsætning formentlig er større end den totale omsætning på hele det danske marked for professonelle pc-løsninger, som han anslår til at ligge på omkring 7-8 milliarder årligt.

"Det professionelle marked for traditionelle pc'er, tablets og tynde klienter er på godt og vel fire milliarder kroner. Hertil kommer en milliard eller lidt mere til skærme og tilbehør og godt og vel et par milliarder til installation og support," siger Anders Elbak.

SKI oplyser ikke, hvor mange forhandlere der har forsøgt at komme igennem prækvalifikationen, og hvilke omsætningstal de vragede kandidater har opgivet. SKI skriver dog, at "der har været en stærk konkurrence blandt de indkomne ansøgninger".

Derfor er det nærliggende, at de samlede omsætningstal, som SKI har modtaget, ligger betydeligt højere end de nævnte 8,5 milliarder kroner.

Sådan puster man omsætningen i vejret

En væsentlig forklaring på de oppustede omsætningstal er, at forhandlerne kan medregne omsætning fra såkaldte støtteerklæringer, hvor distributører og ikke mindst producenter giver tilsagn om at ville levere produkter til den nye indkøbsaftale.

Med disse erklæringer i hånden kan forhandlerne puste deres omsætning kunstigt i vejret.

SKI's udbudsdirektør Christian Lunding har ikke ønsket at lade sig interviewe om sagen. Men i en mail til Computerworld skriver han:

"Virksomhederne har mulighed for at indgå samarbejde med andre virksomheder for at opfylde kravene til omsætning eller soliditet. Det kan ske enten direkte i form af eksempelvis konsortier eller via støtteerklæringer. Det er der virksomheder, der har benyttet sig af ved denne prækvalifikation", skriver Christian Lunding.

Han kan af hensyn til udbudsreglerne ikke oplyse hvilke partnere, som de fem forhandlere har allieret sig med.

Christian Lunding peger samtidig på, at det aktuelle udbud af den kommunale pc-aftale er et EU-udbud, og at SKI derfor ikke må begrænse omsætningskravet til Danmark alene.

"Anmodningerne om prækvalifikationer er blevet vurderet ud fra, hvem der har den største omsætning inden for rammeaftalens aktivitetsområde. Baggrunden er, at SKI´s brugere har behov for et felt af virksomheder, der er solide og har en stor kapacitet. Det skal være hurtigt, nemt og sikkert for brugerne at købe ind på aftalen," skriver Christian Lunding.

Hos IDC kalder Anders Elbak SKI's måde at opgøre tilbudsgivernes omsætning for "pudsig".

"Det er en lidt pudsig måde at gøre det på. Der skal selvfølgelige være nogle kriterier, og det er jo SKI, der opstiller kriterierne. Det skal man ikke bebrejde forhandlerne. De har som udgangspunkt bare fulgt reglerne, men kan diskutere, om det er relevant at tage det samlede tal ind i et tilbud," siger Anders Elbak til Computerworld.

Han peger på, at eksempelvis KMD ikke er kendt for at være store på leverance af pc'er, og at KMD slet ikke er i top 5 blandt de største pc-forhandlere.

Læs også:

Overraskelse: Print-gigant med i opløbet om kæmpestor offentlig pc-aftale

SKI afviser alle planer om pc-monopol
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere