Firmaer pustede sig op: Brugte fiktive pc-tal for at vinde ny aftale

Største omsætning var afgørende for at få adgang til at byde på en ny pc-aftale hos SKI. Det fik bejlerne til at smøre tykt på, da de skulle opgøre deres salg af pc'er.

Fem store it-forhandlere smurte tykt på, da de i december sidste år bød ind på en ny rammeaftale under SKI (Staten og Kommunernes Indkøbsservice) om leverance af computere til kommuner og regioner.

For at komme videre i udbudsforløbet skulle de fem forhandlere, Atea, Comm2ig, KMD, Dustin og Ricoh Danmark, blandt andet opgive, hvor stor en omsætning de har på markedet for pc'er - inklusiv de tilhørende services, som installation, klargøring og support til kunderne.

Netop omsætningstallene var det afgørende kriterium for at gå videre fra SKI's prækvalifikation til udbudsfinalen, som foregår senere i denne måned. Her vil SKI udvælge tre forhandlere, der det næste år får lov til at levere pc'er på den nye aftale, som ifølge udbudsmaterialet vil udløse salg for op mod 150 millioner kroner.

Efter prækvalifikationen har SKI udsendt mail til deltagerne i udbuddet. Computerworld har fået adgang til en mail, hvor det fremgår, at de fem forhandlere, som blev prækvalificeret, tilsammen har opgivet en ret opsigtsvækkende omsætning på i alt 8,5 milliarder kroner.
"Det er en lidt pudsig måde at gøre det på"

Tallene fra de fem forhandlere har vakt opsigt i forhandlerkredse, hvor flere kilder peger på, at de 8,5 milliarder kroner ligger et pænt stykke over det totale salg af professionelle pc-løsninger til både private og offentlige kunder på det danske marked.

SKI oplyser ikke, hvilke tal de enkelte forhandlere har meldt ind. Men af mailen fra SKI fremgår det, at de fem bud fordeler sig med henholdsvis 3,0 milliarder, 2,0 milliarder, to gange 1,5 milliarder og endelig et bud fra en forhandler, som opgiver en omsætning på godt en halv milliard kroner.

"Stærk konkurrence"
Hos analysefirmaet IDC bekræfter senioranalytiker Anders Elbak, at de 8,5 milliarders omsætning formentlig er større end den totale omsætning på hele det danske marked for professonelle pc-løsninger, som han anslår til at ligge på omkring 7-8 milliarder årligt.

"Det professionelle marked for traditionelle pc'er, tablets og tynde klienter er på godt og vel fire milliarder kroner. Hertil kommer en milliard eller lidt mere til skærme og tilbehør og godt og vel et par milliarder til installation og support," siger Anders Elbak.

SKI oplyser ikke, hvor mange forhandlere der har forsøgt at komme igennem prækvalifikationen, og hvilke omsætningstal de vragede kandidater har opgivet. SKI skriver dog, at "der har været en stærk konkurrence blandt de indkomne ansøgninger".

Derfor er det nærliggende, at de samlede omsætningstal, som SKI har modtaget, ligger betydeligt højere end de nævnte 8,5 milliarder kroner.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.