Artikel top billede

Kæmpestort dansk server-udbud havarerer

SKI har aflyst et udbud af en serveraftale for mange millioner, fordi ingen leverandører kunne leve op til kravene. Nu forhandler SKI om en ny aftale med de samme leverandører.

Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) har diskret lukket ned for udbuddet af en ny forpligtende rammeaftale for indkøb af servere til kommuner og regioner.

Men juristerne og konsulenterne i SKI har alligevel fundet en vej til at få en ny rammeaftale op at stå. Aftalen er nemlig vigtig for SKI, da hele 68 kommuner allerede har forpligtet sig til at købe servere på aftalen de næste tre år.

De kommuner sidder altså lige nu og venter på den nye aftale, som skal træde i kraft i slutningen af maj i år.

Ifølge udbudsmaterialet ventes aftalen at generere et salg på 82 millioner kroner. Og den leverandør, der vinder udbuddet, får samtidig eneret på at levere via rammeaftalen.

Historien starter tilbage i november i fjor, da en stribe it-forhandlere som eksempelvis Atea, Comm2ig, Dustin og Datacon afleverer deres tilbud på den nye serveraftale, som i SKI-jargonen går under navnet 50.45.

"Som følge heraf er SKI nødsaget til at aflyse det igangværende udbud."

Men da SKI i januar gennemgik de indkomne tilbud, viste det sig, at ingen af tilbuddene var konditionsmæssige - dvs. at de ikke levede op til kravene i udbudsmaterialet.

En væsentlig grund til, at it-forhandlernes tilbud ikke lever op til udbudskravene, er ifølge flere kilder i branchen, at det meget komplekse udbudsmateriale stiller krav om hele syv forskellige konfigurationer af servere fra fire forskellige producenter - altså i alt 28 varianter.

Aflysning

SKI valgte derfor at aflyse udbuddet. Det fremgår af en meddelelse fra SKI, som Computerworld er kommet i besiddelse af.

"Resultat af gennemgangen viser, at ingen af de indkomne tilbud overholder kravene i udbudsmaterialet på alle punkter. SKI har derfor ikke mulighed for at antage nogen af de indkomne tilbud. Som følge heraf er SKI nødsaget til at aflyse det igangværende udbud og overgår til udbud med forhandling," hedder det i meddelelsen fra SKI, som er dateret 31. januar i år.

SKI lagde desuden en tilsvarende meddelelse ud på EU's udbudsportal TED i begyndelsen af februar.

Forhandler med de samme tilbudsgivere

I den halvanden måned, der gået siden da, har SKI så forsøgt at samle stumperne op efter det kuldsejlede udbud. Det sker gennem en sjældent brugt procedure, som kaldes "udbud ved forhandling".

Det er ifølge SKI en mulighed, som direktivet åbner for, netop i de tilfælde hvor samtlige tilbud ikke lever op til udbudskravene. Dermed behøver SKI ikke starte udbuddet helt forfra, men kan i stedet justere udbuddet.

Med i den nye forhandlingsrunde er de forhandlere, som oprindeligt afgav tilbud, som i første omgang ikke levede op til udbudskravene. Mindst én forhandler har dog angiveligt trukket sig ud af forhandlingerne.

De resterende forhandlere skal aflevere deres endelige tilbud til SKI klokken 14 i dag. Derefter er det meningen, at der senere i denne måned skal afholdes en e-auktion, som vil afgøre, hvilken forhandler der de næste tre år får eneret på at levere servere til de 68 kommuner.

Det er ifølge udbudsdirektør i SKI Christian Lunding kun anden eller tredje gang, at SKI benytter den alternative udbudsprocedure. Men han er glad for, at reglerne åbner den mulighed.

"Udbud ved forhandling er en god mulighed, når der er nogle småfejl i de tilbud, vi har fået, for at undgå at skulle gennemføre et helt nyt udbud og dermed spilde ressourcer hos tilbudsgiver og ordregiver," siger Christian Lunding.

Han mener ikke, at det kuldsejlede udbud er udtryk for, at det oprindelige udbudmateriale var for kompliceret

"Vi har lavet udbuddet i samarbejde med brugergrupper fra vores kunder. Og der har også været en rigtig god dialog med tilbudsgiverne tidligere i udbudsfasen og under udbuddet," siger Christian Lunding.

Udbuddet af den nye server-aftale gav allerede i december i fjor anledning til kras kritik fra en stribe producenter, som kritiserede udbuddet for at være skruet sammen på en måde, som ikke sikrede de kommunale kunder kvalitet.

Kritikken gik også på, at vinderen af udbuddet ville få mulighed for at styre priserne på markedet.

Læs også:

It-giganter raser over offentlig monopolaftale

Stort serverudbud: Én leverandør kan score kæmpe-ordrer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital
Job & Karriere
Her er Netcompanys nye hovedkvarter: Flytter til ikonisk adresse i hjertet af København - kommer til at betale million-leje