Artikel top billede

Danske firmaer bombarderer hinanden med it-angreb i al hemmelighed

Danske virksomheder er i stigende grad med til at udøve cybersabotage mod hinanden, viser et nyt trusselsbillede for den danske del af internettet.

At blive ramt af et DDoS-angreb er ingen spøg.

Spørg bare Kommunernes Landsforening (KL), NemID og senest Zoologisk Have i København oven på slagtningen af giraffen Marius.

Nu viser det sig ifølge et situationsbillede af sikkerhedstilstanden på den danske del af internettet, at det i stigende grad er danske organisationer, der ufrivilligt og uvidende har stillet computerkraft til rådighed for de angrebslystne bagmænd.

"Det sker primært som følge af fejlkonfigurationer og manglende sikkerhedstiltag, hvilket øger risikoen for, at organisationerne bliver en del af de botnet, der bruges til at udføre DDoS-angreb," forklarer chefen for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen, i en pressemeddelelse.

Et DDoS-angreb foregår ved, at en webservice, som eksempelvis en hjemmeside, får så mange henvendelser, at den til sidst brænder sammen og går i sort.

Sådan DDoS-bomber de

I sit situationsbillede angiver Center for Cybersikkerhed under Forsvarsministeriet, at det har stor fokus på netop DDoS-angreb, der størrelsesmæssigt ligger nogenlunde på niveau med sidste års situationsbillede.

"I mange af de observerede DDoS‐angreb blev flere kompromitterede PHP‐applikationer benyttet, heriblandt open source CMS'erne Joomla og WordPress," lyder det i situationsrapporten.

Her bliver det også nævnt, at angriberne typisk bomber løs på uopdaterede webservere, hvor det er muligt at installere PHP-shells, der kan anvendes til at installere andre angrebsværktøjer.

Alt fra nysgerrige skoleelever til hardcore it-professionelle har været set som ophavsmændene til DDoS-angrebene, der i det forgangne år har ramt bredt blandt politiske organisationer, kommunale institutioner, statslige myndigheder og private virksomheder.

"Angrebsteknikkerne har været en blanding af angreb på HTTP, HTTPS og DNS via TCP, UDP, ICMP og andre IP‐protokoller," forlyder det i overbliksbilledet fra Center for Cybersikkerhed.

Helt ny angrebsteknik bliver brugt til cyberspionage

I rapporten nævnes det samtidig, at angreb via TCP er i tilbagegang, da der her er færre sårbarheder end i andre protokoller.

"Nogle angreb blev målt helt op til 60 Gbit/s. Det var imidlertid ikke størrelsen, der gjorde angrebene usædvanlige, men i højere grad det faktum, at de var meget målrettede og var rettet mod alt fra enheder i infrastruktur til webapplikationer," hedder det i sikkerhedsrapporten.

De mange cybertrusler

Ud over beskrivelse af DDoS-angreb mod danske virksomheder og ikke mindst hjælp til at modstå dem beskriver rapporten også en lang række andre cybertrusler mod de danske firewalls.

Her nævnes blandt andet Windows XP-supportstoppet, lemfældig omgang med USB-nøgler, forskellige typer malware og trusler på vores smartphones.

Også den nyere angrebsform APT (Advanced Persistent Threats), som er et sofistikeret cyberspionage-værktøj, er dedikeret et større afsnit i sikkerhedsrapporten. 

Du kan selv hente og læse Center for Cybersikkerheds situationsbillede her.

Læs også:
 
Sådan blev NemID lagt ned for 10 dollar

Er du med i et botnet? Gå på zombiejagt på din pc
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Derfor virker mailbårne angreb – og sådan beskytter du dig
Cyberangreb via email er blandt de mest udbredte cybertrusler, og i dette whitepaper får du viden om hvordan de mest udbredte typer fungerer, detekteres og afvises.