Artikel top billede

Drivr lancerede i fredags sin tjeneste i Aarhus, men det viste sig at blive en kort fornøjelse. Foto: Drivr.

Dansk taxa-app flygter fra Aarhus: "Vi er blevet udsat for chikane og trusler"

Aarhusiansk taxakrig: Efter blot tre dage måtte den danske taxa-app Drivr lukke sin tjeneste i Aarhus. Ifølge Drivr skyldes det chikane og trusler fra konkurrerende chauffører, der mener, at taxa-app'en bryder loven.

I fredags gjorde den danske taxa-app Drivr sit indtog i Aarhus. Men det viste sig at blive en kort fornøjelse.

Tirsdag aften måtte virksomheden lukke den aarhusianske del af tjenesten ned på ubestemt tid.

Ifølge Drivrs administrerende direktør, Søren Halvskov Nissen, skyldes det, at virksomhedens chauffører er blevet udsat for chikane og trusler fra chauffører fra de to konkurrerende taxaselskaber i Aarhus.

Chikanen har angiveligt været så omfattende, at Drivrs chauffører søndag eftermiddag valgte at køre deres biler helt ud af Aarhus.

"Konsekvensen er, at der er taxavognmænd, der har følt sig så utrygge, at de ikke længere tør køre rundt i Aarhus," siger Søren Halvskov Nissen.

Han understreger, at det ifølge hans opfattelse blot er en lille gruppe af de mange århusianske taxavognmænd, der står bag chikanen.

Taxa-apps er upopulære

Drivr startede under navnet Click A Taxi, og virksomheden har længe gjort det muligt for københavnere at bestille taxaer, limousiner og Teslaer via en smartphone-app. 

Men denne type app-baserede taxatjenester har også skabt modstand i dele af den etablerede taxabranche, hvor de ofte beskyldes for at være på kollisionskurs med taxalovgivningen.

Eksempelvis har Trine Wollenberg, der er direktør for interesseorganisation Dansk Taxi Råd, advaret om, at Drivr bevæger sig på kanten af taxiloven, når virksomheden tilbyder limousinekørsel via sin app. 

Og i udlandet er den amerikanske virksomhed Uber, der har en forretningsmodel, som minder om Drivrs, ved flere lejligheder blevet mødt af demonstrationer fra vrede taxachauffører, når virksomheden har gjort sin entré på nye markeder.

Eksempelvis blokerede vrede taxachauffører tidligere på året trafikken i flere europæiske storbyer i protest mod Uber, som chaufførerne beskylder for at drive ulovlig taxaforretning. 

Bruger københavnsk licens i Aarhus

Ifølge den danske taxilov skal taxakørsel ske gennem et godkendt bestillingskontor samt et selskab med taxlicens. 

Derfor samarbejder Drivr med det københavnske taxaselskab Taxi 4x27, der har bestillingskontor og licens i København. Men hverken Drivr eller Taxi 4x27 har haft held at få taxalicens i Aarhus eller få et samarbejde op at stå med et af de eksisterende selskaber i byen.

I stedet har virksomheden valgt at drive taxakørslen i Aarhus via Taxi 4x27's københavnske licens. Når aarhusianske Drivr-kunder har rekvireret en taxa eller limousine med Drivrs app, er det således sket via det københavnske kontor.

Drivr: Derfor overholder vi loven

Søren Halskov Nissen mener ikke, at denne praksis er i strid med loven. 

"Den gængse holdning er, at du kun må køre i den by, hvor du har din licens. Men det er ikke sådan, vi tolker loven, og der er flere kendelser i både byretten og landsretten, der støtter den tolkning," siger han. 

Ifølge Drivrs vurdering må chauffører gerne tage imod bestillinger i andre byer end der, hvor de har licens. En københavnsk taxa må eksempelvis gerne tage mod bestilling på Bornholm eller i Aarhus.

Den må bare ikke aktivt tage hyre på gaden ved blandt andet at have den klassiske taglygte tændt. 

Aarhusiansk taxa: Kender ikke til chikane
I Aarhus forklarer Ulrik Fredensborg, der er medejer og bestyrelsesmedlem i Aarhus Taxa, at han ikke har kendskab til, at Drivrs chauffører skulle være blevet chikaneret. 

"Men hvis det er sket, kan jeg kun tage afstand fra det. Jeg vil ikke have, at vi behandler hinanden på den måde, og jeg mener i øvrigt sagtens, at vi kan konkurrere med dem uden den slags midler, fordi jeg er overbevist om, at vi har loven på vores side," siger han. 

Ifølge Ulrik Fredensborg har Aarhus Taxa været i forhandlinger med Drivr om at starte et samarbejde, men forhandlingerne strandede, da det århusianske taxaselskab vurderede, at omkostningerne ved et samarbejde var for høje. 

"Det var primært derfor, at vi valgte at sige nej tak, for jeg må da indrømme, at det er en vældig fin app," siger Ulrik Fredensborg, der dog tilføjer, at Aarhus Taxi allerede i forvejen har en app.

Læs også: 
Taxa-branchen angriber nye apps: Kan være på kant med loven 

Danske tech-iværksættere vil skabe 150 nye job med Teslaer 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Du skal opdatere nu: Linux-servere i Azure står pivåbne for alvorlige angreb via nyopdaget OMIGOD-sårbarhed
Du bør omgående patche fire alvorlige sårbarheder i Linux VM’ere i Microsofts Azure-cloud. Sårbarhederne findes i Open Management Infrastructure (OMI) og kaldes OMIGOD. Se her, hvad du skal gøre.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
En opskrift på succes: Automatisér, byg videre på den eksisterende infrastruktur – og sæt kurs mod skyen
Læs hvordan en koncern satsede på en adoptiv, clouddreven fremtid – med udgangspunkt i standardisering, fleksibiitet og den eksisterende infrastruktur.