Artikel top billede

It-direktør Peer Kølendorf kan trække vejret lettere efter, at Østre Landsret i dag har frikendt ham for erstatningsansvar i en kæmpesag anlagt af Skat.

Dansk it-direktør frikendt i kæmpesag om momssvindel - lang næse til Skat

Dansk it-direktør frikendt i en af de seneste 10 års største sager om momssvindel herhjemme. Skat havde forlangt 144 millioner kroner, men får nu en lang næse.

Skat er på vej til at tabe en kæmpe erstatningssag på gulvet, efter at Østre Landsret fredag har frifundet direktør og ejer i it-firmaet Comitel, Peer Kølendorf, for ansvar i forbindelse med en af de seneste 10 års største sager om svindel gennem såkaldte momskarruseller.

Skat ville have Peer Kølendorf dømt til at betale 144 millioner kroner i erstatning for det tab, som statskassen led i forbindelse med den såkaldte 'Gul Feber-sag', som datterselskabet Comitel International i perioden 2003-2004 var involveret i.

Svindlen foregik ved at store partier af varer - især mobiltelefoner og it-komponenter - blev handlet gennem en kæde af selskaber på tværs af landegrænser.

På den måde kunne Comitel International og andre firmaer ulovligt få udbetalt refusion for deres momsudgifter fra Skat.

I nogle tilfælde var der ligefrem tale om fiktive handler, mens momspengene forsvandt i handelskæden.

På den måde blev Skat unddraget store millionbeløb.

Hårde straffe

Sagen førte i 2007 til, at en række personer blev idømt hårde fængselsstraffe.

Blandt andet fik en tidligere direktør i Comitel en straf på fem år og ti måneders fængsel for sin rolle i sagen.

Efter Skats opfattelse levede Peer Kølendorf ikke op til sit ansvar som bestyrelsesmedlem i Comitel International for at holde øje med, at selskabet holdt sig indenfor lovens rammer.

Derfor havde Skat anlagt erstatnings-sagen mod Peer Kølendorf, selv om han ikke på noget tidspunkt har været sigtet anklaget eller sågar dømt i sagen.

Med dagens dom har Østre Landsret altså underkendt Skat, som dermed er tæt på at have tabt den store sag på gulvet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Peer Kølendorf til frifindelsen.

Hos Skat ønsker direktør Erling Andersen ikke at kommentere dommen, før han har haft mulighed for at læse rettens begrundelse.

Han vil heller ikke udtale sig om Skat vil anke dommen til Højesteret.

"Vi skal nu nærlæse dommens præmisser, inden vi kan udtale os om denne og mulige konsekvenser heraf," lyder det i en skriftlig kommentar fra Erling Andersen.

Læs også:

Skat kræver trecifret millionerstatning af dansk it-direktør

Hjertesyg momssvindler: Jeg vil benådes

Find flere artikler om Gul Feber-sagen og om Comitel og Peer Kølendorf.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere