Artikel top billede

It-direktør Peer Kølendorf kan trække vejret lettere efter, at Østre Landsret i dag har frikendt ham for erstatningsansvar i en kæmpesag anlagt af Skat.

Dansk it-direktør frikendt i kæmpesag om momssvindel - lang næse til Skat

Dansk it-direktør frikendt i en af de seneste 10 års største sager om momssvindel herhjemme. Skat havde forlangt 144 millioner kroner, men får nu en lang næse.

Skat er på vej til at tabe en kæmpe erstatningssag på gulvet, efter at Østre Landsret fredag har frifundet direktør og ejer i it-firmaet Comitel, Peer Kølendorf, for ansvar i forbindelse med en af de seneste 10 års største sager om svindel gennem såkaldte momskarruseller.

Skat ville have Peer Kølendorf dømt til at betale 144 millioner kroner i erstatning for det tab, som statskassen led i forbindelse med den såkaldte 'Gul Feber-sag', som datterselskabet Comitel International i perioden 2003-2004 var involveret i.

Svindlen foregik ved at store partier af varer - især mobiltelefoner og it-komponenter - blev handlet gennem en kæde af selskaber på tværs af landegrænser.

På den måde kunne Comitel International og andre firmaer ulovligt få udbetalt refusion for deres momsudgifter fra Skat.

I nogle tilfælde var der ligefrem tale om fiktive handler, mens momspengene forsvandt i handelskæden.

På den måde blev Skat unddraget store millionbeløb.

Hårde straffe

Sagen førte i 2007 til, at en række personer blev idømt hårde fængselsstraffe.

Blandt andet fik en tidligere direktør i Comitel en straf på fem år og ti måneders fængsel for sin rolle i sagen.

Efter Skats opfattelse levede Peer Kølendorf ikke op til sit ansvar som bestyrelsesmedlem i Comitel International for at holde øje med, at selskabet holdt sig indenfor lovens rammer.

Derfor havde Skat anlagt erstatnings-sagen mod Peer Kølendorf, selv om han ikke på noget tidspunkt har været sigtet anklaget eller sågar dømt i sagen.

Med dagens dom har Østre Landsret altså underkendt Skat, som dermed er tæt på at have tabt den store sag på gulvet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Peer Kølendorf til frifindelsen.

Hos Skat ønsker direktør Erling Andersen ikke at kommentere dommen, før han har haft mulighed for at læse rettens begrundelse.

Han vil heller ikke udtale sig om Skat vil anke dommen til Højesteret.

"Vi skal nu nærlæse dommens præmisser, inden vi kan udtale os om denne og mulige konsekvenser heraf," lyder det i en skriftlig kommentar fra Erling Andersen.

Læs også:

Skat kræver trecifret millionerstatning af dansk it-direktør

Hjertesyg momssvindler: Jeg vil benådes

Find flere artikler om Gul Feber-sagen og om Comitel og Peer Kølendorf.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere