Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

It-direktør Peer Kølendorf kan trække vejret lettere efter, at Østre Landsret i dag har frikendt ham for erstatningsansvar i en kæmpesag anlagt af Skat.

Dansk it-direktør frikendt i kæmpesag om momssvindel - lang næse til Skat

Dansk it-direktør frikendt i en af de seneste 10 års største sager om momssvindel herhjemme. Skat havde forlangt 144 millioner kroner, men får nu en lang næse.

Skat er på vej til at tabe en kæmpe erstatningssag på gulvet, efter at Østre Landsret fredag har frifundet direktør og ejer i it-firmaet Comitel, Peer Kølendorf, for ansvar i forbindelse med en af de seneste 10 års største sager om svindel gennem såkaldte momskarruseller.

Skat ville have Peer Kølendorf dømt til at betale 144 millioner kroner i erstatning for det tab, som statskassen led i forbindelse med den såkaldte 'Gul Feber-sag', som datterselskabet Comitel International i perioden 2003-2004 var involveret i.

Svindlen foregik ved at store partier af varer - især mobiltelefoner og it-komponenter - blev handlet gennem en kæde af selskaber på tværs af landegrænser.

På den måde kunne Comitel International og andre firmaer ulovligt få udbetalt refusion for deres momsudgifter fra Skat.

I nogle tilfælde var der ligefrem tale om fiktive handler, mens momspengene forsvandt i handelskæden.

På den måde blev Skat unddraget store millionbeløb.

Hårde straffe

Sagen førte i 2007 til, at en række personer blev idømt hårde fængselsstraffe.

Blandt andet fik en tidligere direktør i Comitel en straf på fem år og ti måneders fængsel for sin rolle i sagen.

Efter Skats opfattelse levede Peer Kølendorf ikke op til sit ansvar som bestyrelsesmedlem i Comitel International for at holde øje med, at selskabet holdt sig indenfor lovens rammer.

Derfor havde Skat anlagt erstatnings-sagen mod Peer Kølendorf, selv om han ikke på noget tidspunkt har været sigtet anklaget eller sågar dømt i sagen.

Med dagens dom har Østre Landsret altså underkendt Skat, som dermed er tæt på at have tabt den store sag på gulvet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Peer Kølendorf til frifindelsen.

Hos Skat ønsker direktør Erling Andersen ikke at kommentere dommen, før han har haft mulighed for at læse rettens begrundelse.

Han vil heller ikke udtale sig om Skat vil anke dommen til Højesteret.

"Vi skal nu nærlæse dommens præmisser, inden vi kan udtale os om denne og mulige konsekvenser heraf," lyder det i en skriftlig kommentar fra Erling Andersen.

Læs også:

Skat kræver trecifret millionerstatning af dansk it-direktør

Hjertesyg momssvindler: Jeg vil benådes

Find flere artikler om Gul Feber-sagen og om Comitel og Peer Kølendorf.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Høst hurtigt AI-fordele med skarp fokus på specifikke udfordringer – og uden behov for at kode
Markant reduceret svartid, styrket effektivitet og færre fejl. Det er blandt fordelene ved at lade AI sortere og prioritering beskeder fra en stor mængde brugere og kunder.