Artikel top billede

It-direktør Peer Kølendorf kan trække vejret lettere efter, at Østre Landsret i dag har frikendt ham for erstatningsansvar i en kæmpesag anlagt af Skat.

Dansk it-direktør frikendt i kæmpesag om momssvindel - lang næse til Skat

Dansk it-direktør frikendt i en af de seneste 10 års største sager om momssvindel herhjemme. Skat havde forlangt 144 millioner kroner, men får nu en lang næse.

Skat er på vej til at tabe en kæmpe erstatningssag på gulvet, efter at Østre Landsret fredag har frifundet direktør og ejer i it-firmaet Comitel, Peer Kølendorf, for ansvar i forbindelse med en af de seneste 10 års største sager om svindel gennem såkaldte momskarruseller.

Skat ville have Peer Kølendorf dømt til at betale 144 millioner kroner i erstatning for det tab, som statskassen led i forbindelse med den såkaldte 'Gul Feber-sag', som datterselskabet Comitel International i perioden 2003-2004 var involveret i.

Svindlen foregik ved at store partier af varer - især mobiltelefoner og it-komponenter - blev handlet gennem en kæde af selskaber på tværs af landegrænser.

På den måde kunne Comitel International og andre firmaer ulovligt få udbetalt refusion for deres momsudgifter fra Skat.

I nogle tilfælde var der ligefrem tale om fiktive handler, mens momspengene forsvandt i handelskæden.

På den måde blev Skat unddraget store millionbeløb.

Hårde straffe

Sagen førte i 2007 til, at en række personer blev idømt hårde fængselsstraffe.

Blandt andet fik en tidligere direktør i Comitel en straf på fem år og ti måneders fængsel for sin rolle i sagen.

Efter Skats opfattelse levede Peer Kølendorf ikke op til sit ansvar som bestyrelsesmedlem i Comitel International for at holde øje med, at selskabet holdt sig indenfor lovens rammer.

Derfor havde Skat anlagt erstatnings-sagen mod Peer Kølendorf, selv om han ikke på noget tidspunkt har været sigtet anklaget eller sågar dømt i sagen.

Med dagens dom har Østre Landsret altså underkendt Skat, som dermed er tæt på at have tabt den store sag på gulvet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Peer Kølendorf til frifindelsen.

Hos Skat ønsker direktør Erling Andersen ikke at kommentere dommen, før han har haft mulighed for at læse rettens begrundelse.

Han vil heller ikke udtale sig om Skat vil anke dommen til Højesteret.

"Vi skal nu nærlæse dommens præmisser, inden vi kan udtale os om denne og mulige konsekvenser heraf," lyder det i en skriftlig kommentar fra Erling Andersen.

Læs også:

Skat kræver trecifret millionerstatning af dansk it-direktør

Hjertesyg momssvindler: Jeg vil benådes

Find flere artikler om Gul Feber-sagen og om Comitel og Peer Kølendorf.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere