Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Atea forbyder kundegaver og indfører whistleblower-ordning efter bestikkelsessag

Danske Atea-ansatte får mulighed for at anmelde bestikkelse af korruption anonymt til koncernens topledelse. Samtidig strammer Atea op på administration af SKI-aftaler og sine interne regler for gaver, rejser og særlige rabatter til offentlige kunder.

Bestikkelsessagen i Region Sjælland fører nu til, at Atea indfører et helt nyt regelsæt med skarp kontrol af gaver, repræsentation, rejser, kundearrangementer og sponsorater.

Samtidig indfører Atea en egentlig whistleblower-ordning, der giver koncernens danske ansatte mulighed for anonymt at anmelde bestikkelse eller andre former for korruption.

Det fremgår af en redegørelse, som Atea har sendt til SKI (Staten Kommunernes Indkøbsservice).

Det er nu anden gang, at Atea må forklare sig overfor SKI.

For tre uger siden krævede SKI garanti for, at Atea ved salg gennem SKI's rammeaftaler ikke havde benyttet sig af bestikkelse i stil med det, som ifølge politiets sigtelser er foregået i Region Sjælland.

Den seneste redegørelse i rækken er udarbejdet af advokatfirmaet Nielsen Nørager.

Her fremgår det, at Ateas nye whistleblower-ordning trådte i kraft 22. juni. Ansvarlig for ordningen bliver Atea-koncernens CFO, Robert Giori.

Helt nyt regelsæt

Whistleblower-ordningen er en del af et helt nyt internt regelsæt - Code of Conduct - som Ateas bestyrelse så sent som sidste uge vedtog på et ekstraordinært møde.

Læs også:
Tidligere ansatte: Bestikkelse var helt normalt i Atea

De nye regler indeholder ifølge redegørelsen til SKI også en helt ny politik med "klare og konkrete retningslinier", som skal forebygge korruption og bestikkelse.

Det betyder blandt andet "helt specifikke retningslinier for gaver og repræsentation over for offentligt ansatte (...) således, at det fastslås at gaver som den helt overvejende hovedregel er udelukket". Desuden bliver der indført en ny godkendelsesprocedure og "konkrete krav til faglige arrangementer, hvor der inviteres offentligt ansatte".

Det bliver samtidig forbudt at bruge penge på repræsentation "op til og under udbudsprocesser", plus at det bliver pindet ud, at der ikke må ydes "nogen form for rabatter eller særlige vilkår i tilknytning til udbud og licitationer, hvis ikke disse fremgår af tilbud eller er i overensstemmelse med den endelige kontrakt".

Skruer op for kontrollen med SKI-penge

Samtidig med opstramningen af gave- og rejseregler har Atea sammen med revisionsfirmaet Deloitte udarbejdet en konkret plan for, hvordan man vil undgå fejl i betalingerne af de såkaldte rabatandele til SKI.

Rabatandelene er en fast procentsats af omsætningen i de handler, som offentlige kunder indgår via SKI's rammeaftaler.

Der kan være flere grunde til, at leverandører ikke indbetaler pengene til SKI, men Atea lægger op til at indføre en række kontroller,som skal komme fejlene til livs.

En stikprøve-kontrol hos SKI afslørede for nylig en stribe eksempler på, at Atea og flere andre leverandører ikke har betalt de særlige rabatandele til SKI.

Atea er igen inde i varmen

Ateas første redegørelse om sagen fik i forrige uge SKI til at sætte et trecifret millionudbud af computere, som Atea har budt på, på pause indtil videre.

Det kan du læse mere om her: SKI trækker håndbremsen på stort it-udbud efter mangelfuld Atea-redegørelse.

Men med den nye redegørelse fra Atea, er SKI nu klar til at genåbne udbudsprocessen

"Vi tager den her mulige bestikkelse meget alvorligt. Og fordi sagen er så usædvanlig, har vi rådført os med Kammeradvokaten. På baggrund af de modtagne forsikringer og garantier (fra Atea, red.) har Kammeradvokaten vurderet, at Ateas tilbud kan indgå i det igangværende udbud af rammeaftale "50.40 - Computere og it-tilbehør. Derfor går vi nu videre med udbudsforretningen," siger Signe Lynggaard Madsen.

Hun ønsker derudover ikke at kommentere den seneste redegørelse fra Atea, men nøjes med at "konstatere, at Atea har igangsat en række tekniske, organisatoriske og personalemæssige initiativer, der skal modvirke korruption".

"Derudover oplyser Atea, at de ikke er bekendt med bestikkelse i forbindelse med køb på SKIs rammeaftaler," siger Signe Lynggaard Madsen.

Computerworld har forgæves søgt at få en kommentar fra Atea.

Læs også:

SKI trækker håndbremsen på stort it-udbud efter mangelfuld Atea-redegørelse

Løsladt top-chef i 3A-it: Det var ikke bestikkelse - sådan hang ordningen sammen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere