Artikel top billede

Hvad mener du? Skal vi give Edward Snowden politisk asyl i Danmark?

Afstemning: NSA-whistlebloweren Edward Snowden får næppe hjælp fra det danske folketing til at få politisk asyl herhjemme. Men hvad mener du? Afgiv din stemme her, om hvorvidt han burde få hjælp eller ej.

Et flertal i Folketinget peger på, at NSA-whistlebloweren Edward Snowden kan ryge og rejse, som det passer ham, men han skal ikke umiddelbart forvente at få politisk asyl i Danmark.

Heller ikke selv om, at EU-Parlamentet for nyligt efter en afstemningen opfordrede alle EU's 28 medlemslande til at slå en streg over alle kriminelle anklager mod Edward Snowden.

Samtidig skulle et EU-land ifølge EU-Parlamentet kunne yde ham beskyttelse og ydermere sikre ham mod udlevering til USA på grund af hans status som whistleblower og international borgerrettighedsforkæmper.

Sådan bliver det bare højst sandsynligt ikke i Danmark.

Udenrigsordfører Dan Jørgensen fra Socialdemokraterne opsummerer og formulerer situationen på følgende måde:

"Han kan søge asyl som alle andre. Og så bliver han behandlet efter reglerne. Jeg mener ikke, at myndighederne vil give ham asyl."

Afslørede Orwellsk samfund

Så der bliver altså næppe nogen asyl-særstatus til Edward Snowden, der er i sommeren 2013 afslørede det hidtil største masseovervågningsprogram af alle borgere i verden.

Danmarks er i den globale overvågning af mobil, internet og andre former for elektronisk kommunikation udråbt til at være blandt 'nine eyes', som også tæller Frankrig, Holland Norge.

Dertil kommer de tætteste efterretningspartnere, de såkaldte 'five eyes', hvor vi finder USA, Australien, Canada, New Zealand og Storbritannien.

Snowdens afsløringer af 'øjnenes' overvågningsværktøjer og -planer har blandt andet vist, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA har kunnet indsamle tonsvis af data uden dommerkendelser.

Læs også: Efterretningstjeneste: Vi har ret til at hacke os ind på alle computere i verden

Folk, der hylder Snowden, mener, at han er en frihedshelt, som blot har villet informere borgerne i verden om, hvordan deres data bliver indsamlet og brugt.

"Vi har hele tiden ment, at Edward Snowden er en whistleblower, der fortjener hæder og beskyttelse og ikke forfølgelse. Så vi er klar til igen at forsøge at få Danmark til at give Snowden asyl," forklarer Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper om årsagen til, at Enhedslisten vil have ham til Danmark.

Satte din sikkerhed på spil

I det andet hjørne i den politiske boksering står Snowden-modstanderne og hævder, at han har sat menneskeliv på spil ved at afsløre nogle af de dybeste hemmeligheder omkring de værktøjer, der ellers skulle finde og fange terrorister.

Læs også: NSA-sag: Overvågning forhindrede halshugning af danskere

For ved at afsløre NSA's og andre efterretningstjenesters kapacitet har han serveret uvurderlig viden til Vestens fjender.

Derfor venter der også Edward Snowden en ganske betydelig straf, hvis han skulle vende retur til sit hjemland USA fra sit nuværende russiske asyl.

Tanken om at vende hjem har han selv luftet i foråret, og den udmelding vakte glæde i det amerikanske Udenrigsministerium.

"Vi er bestemt glade for, at han kommer retur til USA og en retssal, hvor han står over for en række meget seriøse anklager. Så han både kan og skal vende hjem til USA's juridiske system, der vil være fair i behandlingen af ham," fortalte Udenrigsministeriets talskvinde, Marie Harf, til CNN i forbindelse med Snowdens hjemrejseønsker.

Rigsadvokaten i USA lovede ved samme lejlighed for, at Edward Snowden ville slippe for dødsstraf.

Læs også: Edvard Snowden gør klar til at vende hjem til USA - han slipper for dødsstraf, lover USA

Men hvad mener du? Skal Danmark give Edward Snowden politisk asyl, eller skal vi som nation blande sig helt ude af det politiske slagsmål mellem USA og NSA-whistlebloweren?

Du kan give din mening til kende ved at afgive dine stemme i boksen til højre for artiklen og/eller skrive din holdning i det nedenstående debatfelt. 

Læs også:
Så mange år i fængsel ville Edward Snowden stå til hvis han var dansk

Amerikansk dommer: NSA-overvågningen er ulovlig