Overblik: Sådan hænger EU's kæmpesag mod Google sammen: Flere vigtige spørgsmål står åbne

Klumme: EU-Kommissionen åbner stor sag mod Googles brug af Android, men mange ting er fortsat uklare. EU-Kommissionen ser ud til at have en stærk sag, men der er er fortsat en række åbne spørgsmål, som vi ikke har fået svar på.

Lidt uventet vedtog og udsendte EU-Kommissionen i april et egentligt anklageskrift mod it-virksomheden Google.

Denne gang handler det om mobilstyresystemet Android, hvorved der endelig kom ord på de beskyldninger om konkurrencemisbrug, der har hængt i luften i over et år.

Det kan du læse mere om her: EU åbner stor Android-sag mod Google

Mens Google og selskabets hær af advokater har modtaget selve anklageskriftet, må offentligheden foreløbigt nøjes med en pressemeddelelse og et par udtalelser, der indikerer en stærk sag, men også efterlader en række spørgsmål.

Siden 2010 har it-giganten Google været mistænkt for at misbruge sin superdominerende position i forhold til internetsøgninger til at begunstige sig selv, når forbrugere søgte efter informationer, varer og ydelser på internettet.

Mens Google i første omgang har klaret frisag i USA, hvor konkurrencemyndighederne ikke mente at kunne opbygge en sag, har EU-Kommissionen bidt sig mere fast - men dog ikke mere, end at man var indstillet på en uformel lukning mod ændringer i Googles adfærd.

Tre gange blev udkast til forlig fremlagt og accepteret af EU-Kommissionen, men forkastet efter den eksterne høring.

I april 2015 skiftede EU-Kommissionen taktisk og vedtog en såkaldt Statement of Objection (SO), der kan sammenlignes med et anklageskrift.

En SO er således både et nødvendigt skridt inden en egentlig forbudsbeslutning samt den anklagede virksomhedes første officielle mulighed for at forsvare sig.

Normalt efterfølges en SO herefter af en formel fordømmelse og krav om betaling af bøde.

Begge dele kan herefter indbringes for EU-domstolene, og de fleste havde forventet en formel afgørelse i Google sagen i begyndelsen af 2016.

Den oprindelige Google sag synes at være kørt fast
Selv om der er gået over et år siden EU-Kommissionen vedtog en SO i den oprindelige sag mod Google, mangler vi fortsat en formel afgørelse.

Dette er usædvanligt, men skyldes formentlig, at Googles dreamteam af advokater har fundet huller i den juridiske argumentationskæde, og sendt sagen til hjørne.

I hvert fald synes EU-Kommissionen at ønske sig bedre tid til at analysere Googles svar.

Derudover mistede EU-Kommissionen en vigtig allierede tidligere på året, da en række af de oprindelige klagere trak sig fra sagen, og nu ikke længere kunne bistå EU-Kommissionen med juridiske og faktuelle argumenter.

Det skete officielt, fordi de ønskede at fokusere på andre it-retlige problemstillinger, men formentlig fordi Google defacto har sat sig på internettet og interessen i sagen mest af retshistorisk interesse.

Det betyder ikke, at sagen mangler substans eller er død. Google synes for eksempelvis løbende "frivilligt" at have justeret sin adfærd og derved taget luften ud af kritikken.

Den SO, som blev udsendt i 2015, var da også skåret ned fra fire anklagepunkter til et enkelt, nemlig den usaglige forskelsbehandling ved generelle søgninger på internettet.

En ny front blev åbnet i 2015 vedrørende Android
Som en udløber, men i princippet adskilt sag, blev en ny undersøgelse af Google indledt i 2015.

Denne gang vedrørende mobiltelefonsystemet Android og forsøg på via kontrollen hermed at sætte sig på afledte markeder.

Substantielt det samme, som hovedsagen, blot overført til mobiltelefoner, og så alligevel ikke helt.

Hvor hovedsagen omhandler Googles angivelige diskriminerende adfærd ved internetsøgninger, omfatter Android-sagen to forhold:

For det første en usaglig kobling mellem tjenester, såkaldt bundling, hvor brugerne af Android tillige forsøges påduttet særlige Google-apps, som for eksempel Google Search, Google Play Store og Google Crome.

Det er apps, der dirigerer brugerne hen til andre Google tjenester som for eksempel Google shopping, men som i øvrigt er gratis for både brugerne og mobilproducenterne, som præinstaller disse apps, inden mobiltelefonerne sælges.

For det andet må mobilproducenter, der vælger en Google-app, ikke markedsføre styresystemer, der helt eller delvis konkurrerer med Android.

Google forsøger altså at hindre videreudviklinger og alternativer til Android ved at lokke mobilproducenterne til at præinstallere Google-apps og afholde sig fra mulige konkurrenter til Android.

Forudsat at Google indtager en dominerende stilling, er begge forhold klart ulovlige uanset muligheden for at efterinstallere konkurrerende apps.

Endvidere var det netop dette forhold, som Microsoft for 10 år siden blev dømt for.

Her var det blot MediaPlayer, der kom præinstalleret med Windows-styresystemet og derved opnåede en urimelig fordel.

Afgørelsen holdt alene et mikroskopisk vindue af undskyldninger åbent som for eksepel tekniske eller praktiske begrundelser, og fordømte selv meget løse og indirekte forsøg på bundling.

En stærk sag, der alligevel efterlader en række spørgsmål
Som udgangspunkt er EU-Kommissionen på stærkt grundlag i Android-sagen, formentlig stærkere end i hovedsagen, hvilket blev konkretiseret i en ny SO medio april i år.

Foreløbigt er det dog alene Google, der har modtaget selve anklageskriftet, mens offentligheden må nøjes med en kort pressemeddelelse samt nogle ledsagende udtalelser.

Begge efterlader dog en række åbne spørgsmål.

Det første er naturligvis, hvorfor EU-Kommissionen vælger at åbne en ny sag fremfor at færdiggøre den igangværende sag, og implicit heri om hovedsagen er opgivet.

I sagens natur ved alene EU-Kommissionen dette.

Lytter man til de officielle udmeldinger er svaret klart: Hovedsagen lever, der er blot åbnet en ny sag med nye friske anklager for helt adskilte forbrydelser.

Alligevel er tingene mere mudrede, for nærlæser man pressemeddelelsen, skitseres Googles internetforretning og et ønske om at beskytte denne som et muligt motiv.

Angiveligt kunne den gradvise migrering af internetsøgninger på mobiltelefoner og tablets - frem for traditionelle stationære pc'er- underminere Googles kontrol med internettet og dermed Googles forretningsmodel.

Googles mulige misbrugsadfærd i Android-sagen er altså rettet mod at beskytte den dominerende position, som Google benægter at indtage i hovedsagen, og udgør et helt centralt element heri.

Set udefra virker det derfor ikke som en ny sag, men snarere som et forsøg på at omgå en hindring i hovedsagen og sætte Google under pres.

Det næste spørgsmål er, om Google er dominerende, hvilket er afgørende, da alene det dominerende selskab er afskåret fra bundling af produkter.

Det giver næppe mening at benægte, at Android-styresystemet er dominerende, allerede fordi det anvendes i 80 procent af alle mobiltelefoner på verdensplan.

Endvidere har Google en afgørende indflydelse over Android.

Når man nærlæser den udsendte pressemeddelelse, opdager man dog, at misbruget ikke er knyttet til selve styresystemet Android men til apps, hertil eksempelvis Google Search, Google Play Store og Google Crome, der alene kan erhverves samlet.

Mobilproducenter, der ønsker at installere Google Play Store "tvinges" altså til også at installere Google Search og Google Crome, ligesom de ikke må markedsføre videreudviklinger af Android.

Det er derfor ikke Android, der bundles, men et Android-produkt.

Og derved springer man let henover hele dominansdiskussionen.

Det udelukker selvfølgelig ikke, at Google kan være dominerende, også i forhold til apps, eventuelt at de ikke i praksis kan skilles ad fra Android.

Alligevel mangler der en mellemregning, som EU-Kommissionen ikke overfor offentligheden har redegjort for.

Hertil kommer, at styresystemet Android i princippet er gratis, og ikke som i Microsoft-sagen sælges særskilt.

Et eller andet sted skal Google tjene sine penge, og dette kan udgøre et muligt forsvar for Google.

Spørgsmålene skal besvares, inden endelig afgørelse kan træffes
Selvom EU-Kommissionen som udgangspunkt (denne gang) har en stærk sag, er der fortsat en række åbne spørgsmål, som påkalder sig opmærksomhed.

Det er spørgsmål, der skal lukkes, inden en formel afgørelsen kan træffes.

Derudover venter vi formentlig alle i spænding på EU-Kommissionens endelige afgørelse i hovedsagen - ikke kun fordi vi så ved, hvorvidt EU-Kommissionen mener at kunne føre sagen igennem til dom, men også fordi offentligheden så for første gang opnår et samlet indblik i EU-Kommissionens anklager og ikke mindst Googles forsvar.

Hidtil har vi været henvist til pressemeddelelser, løse udtalelser samt lejlighedsvis det rene gætteri, hvilket efterlader en liste af åbne spørgsmål. Nu er nye så tilføjet.

Læs også:

Går Google over stregen med bundling af Android og egne apps?

EU åbner stor Android-sag mod Google

Google og Microsoft indgår overraskende aftale: Slut med at bekæmpe hinanden med jura

Apple, Google og Microsoft i skattely: Vi står i et moralsk dilemma

Browser-krigen 2016: Vælger du Chrome, Firefox, Safari, Edge - eller en helt anden browser?

Stor [b]EU
-sag på vej mod Google: Sådan reagerer Google på beskyldningerne[/b]
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Op og ned på Java: Migrér og spar penge med Red Hat Java

Hvis du anvender Java til dine forretningskritiske applikationer, skal du træffe en beslutning om, hvordan du bruger det, og hvilken leverandør, der kan støtte dig bedst. For brugere af Oracle JDK nærmer fristen sig nemlig hurtigt for at beslutte, hvilken Java udbyder der skal bruges på lang sigt, når man kører Java-applikationer i produktion.

24. november 2020 | Læs mere


GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Banker indfører nye skrappe regler for e-handel to måneder før forventet: “Det er et uheldigt tidspunkt”
Efter at være blevet udsat er de nye betalingsregler for webshops nu trådt i kraft. Men timingen kunne ikke være værre, lyder det fra Dansk Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.