Artikel top billede

Guide: Sådan skaber du hurtigt gendannelsespunkter i Windows 10

Windows 10 skaber selv gendannelsespunkter ved vigtige opdateringer, men hvis du selv vil have kontrollen over dine gendannelsespunkter, kan du læse med her.

Windows 10 kommer med flere indbyggede genoprettelsesmuligheder, hvor gendannelsespunkter nok er første skridt, hvis din computer går i stykker. 

Du har selvfølgelig allerede en fuld backup af din computer (det bør du virkelig have), men gendannelsespunkter kan ofte redde din computer, før en backup bliver nødvendig. 

Gendannelsespunkter fungerer ved at gemme et øjebliksbillede af Windows 10-systemet.

Windows 10 (og Windows 7 og 8.1) gør det automatisk i forbindelse med blandt andet Windows Update, men kun hvis tjenesten er slået til.

Husk dog på at Systemgendannelsespunkter kun kan redde din computer, hvis din computer har en systemfejl. Dør din harddisk, har du stadig brug for en backup af dit system.

Sådan starter, opretter og gendanner du et gendannelsespunkt

Først og fremmest skal du tjekke, om systemgendannelse overhovedet er slået til på din computer. Det er det højst sandsynligt, men du kan tjekke efter ved at åbne din startmenu og skrive "gendannelsespunkt". 

Du vil herefter få en menu, hvor du kan se, om der er aktiveret beskyttelse af dit systemdrev (oftest C:). Hvis ja er alt godt. Hvis ikke, skal du trykke på "konfigurer" og slå systembeskyttelse til. Her kan du også vælge, hvor meget lagerplads der må bruges på gendannelsespunkter. Jo mere lagerplads, jo flere punkter. 

Det er også her, at du både kan oprette et nyt gendannelsespunkt, og hvor du kan gendanne fra et tidligere punkt, hvis der skulle være behov for det.  

Skulle det gå så galt, at Windows 10 ikke længere fungerer af den ene eller anden grund, vil du formodentligt automatisk ende i Windows 10 reparations-miljø efter et par boot-forsøg. Her er det også muligt at gendanne computeren ud fra et gendannelsespunkt, som et første forsøg på at løse problemet.

Læs også: World Backup Day: Husk det - så vi slipper for voksne mænd, der tuder

"Byg" smart genvej

Hvis du selv vil oprette et gendannelsespunkt, skal du hver eneste gang ind i indstillingerne for at oprette det, men du kan også bygge en lille genvej. 

Højreklik og opret en tom genvej på dit skrivebord. Indsæt denne tekst: 

cmd.exe /k "wmic.exe /Namespace:\\root\default Path SystemRestore Call CreateRestorePoint "My Shortcut Restore Point", 100, 7"

Giv efterfølgende genvejen en titel - For eksempel "Opret gendannelsespunkt", og tryk afslut. 

Inden du trykker på ikonet, skal du højreklikke, trykke på avanceret og vælge, at filen skal afvikles som administrator. 

Herefter kan du trykke på ikonet. Hvis der står "method execution succesful" i en terminal, har Windows skabt et gendannelsespunkt.

Vær dog bevidst om, at Windows 8 og 10 ikke danner et nyt gendannelsespunkt via genvejen, hvis der i forvejen eksisterer et punkt, der er under 24 timer gammelt. I så fald skal du ind i førnævnte indstillinger for at oprette nye punkter herfra.

Læs også: Har du husket denne vigtige detalje i din backup?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere