Artikel top billede

Guide: Sådan skaber du hurtigt gendannelsespunkter i Windows 10

Windows 10 skaber selv gendannelsespunkter ved vigtige opdateringer, men hvis du selv vil have kontrollen over dine gendannelsespunkter, kan du læse med her.

Windows 10 kommer med flere indbyggede genoprettelsesmuligheder, hvor gendannelsespunkter nok er første skridt, hvis din computer går i stykker. 

Du har selvfølgelig allerede en fuld backup af din computer (det bør du virkelig have), men gendannelsespunkter kan ofte redde din computer, før en backup bliver nødvendig. 

Gendannelsespunkter fungerer ved at gemme et øjebliksbillede af Windows 10-systemet.

Windows 10 (og Windows 7 og 8.1) gør det automatisk i forbindelse med blandt andet Windows Update, men kun hvis tjenesten er slået til.

Husk dog på at Systemgendannelsespunkter kun kan redde din computer, hvis din computer har en systemfejl. Dør din harddisk, har du stadig brug for en backup af dit system.

Sådan starter, opretter og gendanner du et gendannelsespunkt

Først og fremmest skal du tjekke, om systemgendannelse overhovedet er slået til på din computer. Det er det højst sandsynligt, men du kan tjekke efter ved at åbne din startmenu og skrive "gendannelsespunkt". 

Du vil herefter få en menu, hvor du kan se, om der er aktiveret beskyttelse af dit systemdrev (oftest C:). Hvis ja er alt godt. Hvis ikke, skal du trykke på "konfigurer" og slå systembeskyttelse til. Her kan du også vælge, hvor meget lagerplads der må bruges på gendannelsespunkter. Jo mere lagerplads, jo flere punkter. 

Det er også her, at du både kan oprette et nyt gendannelsespunkt, og hvor du kan gendanne fra et tidligere punkt, hvis der skulle være behov for det.  

Skulle det gå så galt, at Windows 10 ikke længere fungerer af den ene eller anden grund, vil du formodentligt automatisk ende i Windows 10 reparations-miljø efter et par boot-forsøg. Her er det også muligt at gendanne computeren ud fra et gendannelsespunkt, som et første forsøg på at løse problemet.

Læs også: World Backup Day: Husk det - så vi slipper for voksne mænd, der tuder

"Byg" smart genvej

Hvis du selv vil oprette et gendannelsespunkt, skal du hver eneste gang ind i indstillingerne for at oprette det, men du kan også bygge en lille genvej. 

Højreklik og opret en tom genvej på dit skrivebord. Indsæt denne tekst: 

cmd.exe /k "wmic.exe /Namespace:\\root\default Path SystemRestore Call CreateRestorePoint "My Shortcut Restore Point", 100, 7"

Giv efterfølgende genvejen en titel - For eksempel "Opret gendannelsespunkt", og tryk afslut. 

Inden du trykker på ikonet, skal du højreklikke, trykke på avanceret og vælge, at filen skal afvikles som administrator. 

Herefter kan du trykke på ikonet. Hvis der står "method execution succesful" i en terminal, har Windows skabt et gendannelsespunkt.

Vær dog bevidst om, at Windows 8 og 10 ikke danner et nyt gendannelsespunkt via genvejen, hvis der i forvejen eksisterer et punkt, der er under 24 timer gammelt. I så fald skal du ind i førnævnte indstillinger for at oprette nye punkter herfra.

Læs også: Har du husket denne vigtige detalje i din backup?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere