Artikel top billede

Guide: Sådan skaber du hurtigt gendannelsespunkter i Windows 10

Windows 10 skaber selv gendannelsespunkter ved vigtige opdateringer, men hvis du selv vil have kontrollen over dine gendannelsespunkter, kan du læse med her.

Windows 10 kommer med flere indbyggede genoprettelsesmuligheder, hvor gendannelsespunkter nok er første skridt, hvis din computer går i stykker. 

Du har selvfølgelig allerede en fuld backup af din computer (det bør du virkelig have), men gendannelsespunkter kan ofte redde din computer, før en backup bliver nødvendig. 

Gendannelsespunkter fungerer ved at gemme et øjebliksbillede af Windows 10-systemet.

Windows 10 (og Windows 7 og 8.1) gør det automatisk i forbindelse med blandt andet Windows Update, men kun hvis tjenesten er slået til.

Husk dog på at Systemgendannelsespunkter kun kan redde din computer, hvis din computer har en systemfejl. Dør din harddisk, har du stadig brug for en backup af dit system.

Sådan starter, opretter og gendanner du et gendannelsespunkt

Først og fremmest skal du tjekke, om systemgendannelse overhovedet er slået til på din computer. Det er det højst sandsynligt, men du kan tjekke efter ved at åbne din startmenu og skrive "gendannelsespunkt". 

Du vil herefter få en menu, hvor du kan se, om der er aktiveret beskyttelse af dit systemdrev (oftest C:). Hvis ja er alt godt. Hvis ikke, skal du trykke på "konfigurer" og slå systembeskyttelse til. Her kan du også vælge, hvor meget lagerplads der må bruges på gendannelsespunkter. Jo mere lagerplads, jo flere punkter. 

Det er også her, at du både kan oprette et nyt gendannelsespunkt, og hvor du kan gendanne fra et tidligere punkt, hvis der skulle være behov for det.  

Skulle det gå så galt, at Windows 10 ikke længere fungerer af den ene eller anden grund, vil du formodentligt automatisk ende i Windows 10 reparations-miljø efter et par boot-forsøg. Her er det også muligt at gendanne computeren ud fra et gendannelsespunkt, som et første forsøg på at løse problemet.

Læs også: World Backup Day: Husk det - så vi slipper for voksne mænd, der tuder

"Byg" smart genvej

Hvis du selv vil oprette et gendannelsespunkt, skal du hver eneste gang ind i indstillingerne for at oprette det, men du kan også bygge en lille genvej. 

Højreklik og opret en tom genvej på dit skrivebord. Indsæt denne tekst: 

cmd.exe /k "wmic.exe /Namespace:\\root\default Path SystemRestore Call CreateRestorePoint "My Shortcut Restore Point", 100, 7"

Giv efterfølgende genvejen en titel - For eksempel "Opret gendannelsespunkt", og tryk afslut. 

Inden du trykker på ikonet, skal du højreklikke, trykke på avanceret og vælge, at filen skal afvikles som administrator. 

Herefter kan du trykke på ikonet. Hvis der står "method execution succesful" i en terminal, har Windows skabt et gendannelsespunkt.

Vær dog bevidst om, at Windows 8 og 10 ikke danner et nyt gendannelsespunkt via genvejen, hvis der i forvejen eksisterer et punkt, der er under 24 timer gammelt. I så fald skal du ind i førnævnte indstillinger for at oprette nye punkter herfra.

Læs også: Har du husket denne vigtige detalje i din backup?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere