Guide: Sådan skaber du hurtigt gendannelsespunkter i Windows 10

Windows 10 skaber selv gendannelsespunkter ved vigtige opdateringer, men hvis du selv vil have kontrollen over dine gendannelsespunkter, kan du læse med her.

Windows 10 kommer med flere indbyggede genoprettelsesmuligheder, hvor gendannelsespunkter nok er første skridt, hvis din computer går i stykker. 

Du har selvfølgelig allerede en fuld backup af din computer (det bør du virkelig have), men gendannelsespunkter kan ofte redde din computer, før en backup bliver nødvendig. 

Gendannelsespunkter fungerer ved at gemme et øjebliksbillede af Windows 10-systemet.

Windows 10 (og Windows 7 og 8.1) gør det automatisk i forbindelse med blandt andet Windows Update, men kun hvis tjenesten er slået til.

Husk dog på at Systemgendannelsespunkter kun kan redde din computer, hvis din computer har en systemfejl. Dør din harddisk, har du stadig brug for en backup af dit system.

Sådan starter, opretter og gendanner du et gendannelsespunkt
Først og fremmest skal du tjekke, om systemgendannelse overhovedet er slået til på din computer. Det er det højst sandsynligt, men du kan tjekke efter ved at åbne din startmenu og skrive "gendannelsespunkt". 

Du vil herefter få en menu, hvor du kan se, om der er aktiveret beskyttelse af dit systemdrev (oftest C:). Hvis ja er alt godt. Hvis ikke, skal du trykke på "konfigurer" og slå systembeskyttelse til. Her kan du også vælge, hvor meget lagerplads der må bruges på gendannelsespunkter. Jo mere lagerplads, jo flere punkter. 

Det er også her, at du både kan oprette et nyt gendannelsespunkt, og hvor du kan gendanne fra et tidligere punkt, hvis der skulle være behov for det.  

Skulle det gå så galt, at Windows 10 ikke længere fungerer af den ene eller anden grund, vil du formodentligt automatisk ende i Windows 10 reparations-miljø efter et par boot-forsøg. Her er det også muligt at gendanne computeren ud fra et gendannelsespunkt, som et første forsøg på at løse problemet.

Læs også: World Backup Day: Husk det - så vi slipper for voksne mænd, der tuder

"Byg" smart genvej
Hvis du selv vil oprette et gendannelsespunkt, skal du hver eneste gang ind i indstillingerne for at oprette det, men du kan også bygge en lille genvej. 

Højreklik og opret en tom genvej på dit skrivebord. Indsæt denne tekst: 

cmd.exe /k "wmic.exe /Namespace:\\root\default Path SystemRestore Call CreateRestorePoint "My Shortcut Restore Point", 100, 7"

Giv efterfølgende genvejen en titel - For eksempel "Opret gendannelsespunkt", og tryk afslut. 

Inden du trykker på ikonet, skal du højreklikke, trykke på avanceret og vælge, at filen skal afvikles som administrator. 

Herefter kan du trykke på ikonet. Hvis der står "method execution succesful" i en terminal, har Windows skabt et gendannelsespunkt.

Vær dog bevidst om, at Windows 8 og 10 ikke danner et nyt gendannelsespunkt via genvejen, hvis der i forvejen eksisterer et punkt, der er under 24 timer gammelt. I så fald skal du ind i førnævnte indstillinger for at oprette nye punkter herfra.

Læs også: Har du husket denne vigtige detalje i din backup?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.