Nu kører Atea-retssagerne igen: Tidligere it-topfolk tiltalt for at have modtaget ulovlige gaver for tusindvis af kroner fra Atea

Den femte af de første 15 sager i bestikkelsessagen har til frifindelse, men fire yderligere sager finder sted den kommende måned. Disse gaver har de sigtede modtaget fra Atea

Den næste bølge af sager mod offentligt ansatte i den store bestikkelsessag er begyndt, og tirsdag blev den femte sag afsluttet med en frifindelse som resultat.

Den sigtede, en 53-årig tidligere DSB-ansat, havde modtaget et Samsung-fjernsyn til 20.000 kroner, men dog først efter sin fratrædelse hos DSB. Derfor var der ingen beviser for, at gaven fungerede som bestikkelse, vurderede rettenm.

Det kan du læse mere om her: Dom netop afsagt: Tidligere DSB-ansat frifundet i Atea-bestikkelsessag

Der er for tiden planlagt fire yderligere sager mod offentligt ansatte, der alle er sigtet efter straffelovens § 144, hvori det hedder, at 'den, der i udøvelse af dansk, udenlandsk eller international offentlig tjeneste eller hverv uberettiget modtager, fordrer eller lader sig tilsige en gave eller anden fordel, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 år.'

Læs også: Atea-mail afslører: Har på en måned foræret Apple-produkter for 76.000 kroner til offentligt ansatte som 'smørelse'

De kommende fire sager handler ifølge anklageskriftet, som Computerworld er i besiddelse af, om modtagelse af gaver fra Atea i form af store rabatter på fladskærme, iPad-tablet-computere samt gratis iPhones for næsten 55.000 kroner.

Retssag 1:
På anklagebænken er en tidligere ansat i Rigspolitiet, som ifølge anklageskriftet i 2012 uberettiget modtog modtaget en Apple iPad med etui til en værdi af 6.100 kroner fra Atea.

Atea var ligesom i de andre sager allerede leverandør af it-udstyr til Rigspolitiet.

Retssag 2

På anklagebænken er en tidligere konsulent i Udenrigsministeriets it-afdeling, som er sigtet for i 2011 at have modtaget en Samsung-fladskærm med en samlet værdi på 21.995 kroner fra Atea. Den sigtede skulle kun selv betale 8.750 kroner for skærmen.

Konsulenten har desuden ifølge anklageskriftet modtaget en Samsung-telefon til en værdi af 4.500 kroner, hvoraf konsulenten kun selv betalte 1.500 kroner. De store rabatter anses som "anden fordel" i forhold til straffelovens § 144.

Retssag 3

Den tiltalte arbejdede i 2012 i Rigspolitiets it-afdeling og modtog dengang et 46 tommer LED-fjernsyn og en Samsung Blueray-afspiller fra Atea med en samlet værdi på 29.000 kroner. Den tiltalte skulle selv kun betale 8.231 kroner.

Den tiltalte har desuden modtaget en iPhone 6 i 2014 til en værdi af 6.799 kroner.

Retssag 4

På anklagebænsen er en tidligere it-ansat i Udenrigsministeriet, som i 2012 modtog et Samsung 46 tommer LED-fjernsyn med en samlet værdi på 13.800 kroner. Den tiltalte skulle heraf selv betale blot 6.240 kroner.

Der er endnu ingen sager mod ansatte hos Atea, selv om flere er sigtede. Anklagemyndigheden forklarer, at behandlingen af bevisbyrden endnu ikke er færdiggjort.

Hvis du vil forstå hele Atea-sagen, kan du læse her: Forstå Atea-bestikkelsessagen: Det er der sket indtil nu - og det sker der i løbet af 2017

Læs også:

Tidligere indkøbschef i DSB om dom i bestikkelsesag: "Hvis man ryger i fængsel for at have modtaget iPads, er der mange i det offentlige, der bør være bekymrede"

Offentligt ansatte fundet skyldige i at have modtaget bestikkelse: To idømt fængselsstraffe

IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Computerworld Digital Summit Days 2021: Sæt kursen med de rigtige it-beslutninger

Tre dage med unik viden og inspiration til din digitale organisation. Temaerne er digitalisering, it-sikkerhed og intelligent ERP. Du kan være med, når vi sætter ideerne, eksemplerne og de gode digitale erfaringer i centrum. Det sker gennem interaktive debatpaneler, konkrete erfaringer og oplagte keynotes.

23. marts 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Coloplasts it-direktør: GDPR har givet de it-kriminelle et nyt værktøj til at angribe os
Interview: Det er ikke kun på plads og kapacitet, at sundhedssektoren lige nu er udfordret. De sikkerhedsansvarlige har også fået en del mere at se til gennem et kaotisk 2020. "Cyberkriminelle har opdaget, at der er en hel masse værdi i denne her datatype. Enten som afpresningsmulighed eller som viden, de kan udnytte til noget," siger CIO i Coloplast, René Rasmussen.


Læs første artikel i serien om perspektiver fra sektoren, der er de it-kriminelles nye guldkalv
Computerworld
Intel taber retssag og skal betale to milliarder dollar: "Det er skandaløst"
Chipgiganten Intel har tabt en retsag i USA, og er blevet idømt en bøde på hele 2,1 milliarder dollar. Det er en af de største bøder for en patentsag i USA's historie.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.