Artikel top billede

Nu kører Atea-retssagerne igen: Tidligere it-topfolk tiltalt for at have modtaget ulovlige gaver for tusindvis af kroner fra Atea

Den femte af de første 15 sager i bestikkelsessagen har til frifindelse, men fire yderligere sager finder sted den kommende måned. Disse gaver har de sigtede modtaget fra Atea

Den næste bølge af sager mod offentligt ansatte i den store bestikkelsessag er begyndt, og tirsdag blev den femte sag afsluttet med en frifindelse som resultat.

Den sigtede, en 53-årig tidligere DSB-ansat, havde modtaget et Samsung-fjernsyn til 20.000 kroner, men dog først efter sin fratrædelse hos DSB. Derfor var der ingen beviser for, at gaven fungerede som bestikkelse, vurderede rettenm.

Det kan du læse mere om her: Dom netop afsagt: Tidligere DSB-ansat frifundet i Atea-bestikkelsessag

Der er for tiden planlagt fire yderligere sager mod offentligt ansatte, der alle er sigtet efter straffelovens § 144, hvori det hedder, at 'den, der i udøvelse af dansk, udenlandsk eller international offentlig tjeneste eller hverv uberettiget modtager, fordrer eller lader sig tilsige en gave eller anden fordel, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 år.'

Læs også: Atea-mail afslører: Har på en måned foræret Apple-produkter for 76.000 kroner til offentligt ansatte som 'smørelse'

De kommende fire sager handler ifølge anklageskriftet, som Computerworld er i besiddelse af, om modtagelse af gaver fra Atea i form af store rabatter på fladskærme, iPad-tablet-computere samt gratis iPhones for næsten 55.000 kroner.

Retssag 1:
På anklagebænken er en tidligere ansat i Rigspolitiet, som ifølge anklageskriftet i 2012 uberettiget modtog modtaget en Apple iPad med etui til en værdi af 6.100 kroner fra Atea.

Atea var ligesom i de andre sager allerede leverandør af it-udstyr til Rigspolitiet.

Retssag 2

På anklagebænken er en tidligere konsulent i Udenrigsministeriets it-afdeling, som er sigtet for i 2011 at have modtaget en Samsung-fladskærm med en samlet værdi på 21.995 kroner fra Atea. Den sigtede skulle kun selv betale 8.750 kroner for skærmen.

Konsulenten har desuden ifølge anklageskriftet modtaget en Samsung-telefon til en værdi af 4.500 kroner, hvoraf konsulenten kun selv betalte 1.500 kroner. De store rabatter anses som "anden fordel" i forhold til straffelovens § 144.

Retssag 3

Den tiltalte arbejdede i 2012 i Rigspolitiets it-afdeling og modtog dengang et 46 tommer LED-fjernsyn og en Samsung Blueray-afspiller fra Atea med en samlet værdi på 29.000 kroner. Den tiltalte skulle selv kun betale 8.231 kroner.

Den tiltalte har desuden modtaget en iPhone 6 i 2014 til en værdi af 6.799 kroner.

Retssag 4

På anklagebænsen er en tidligere it-ansat i Udenrigsministeriet, som i 2012 modtog et Samsung 46 tommer LED-fjernsyn med en samlet værdi på 13.800 kroner. Den tiltalte skulle heraf selv betale blot 6.240 kroner.

Der er endnu ingen sager mod ansatte hos Atea, selv om flere er sigtede. Anklagemyndigheden forklarer, at behandlingen af bevisbyrden endnu ikke er færdiggjort.

Hvis du vil forstå hele Atea-sagen, kan du læse her: Forstå Atea-bestikkelsessagen: Det er der sket indtil nu - og det sker der i løbet af 2017

Læs også:

Tidligere indkøbschef i DSB om dom i bestikkelsesag: "Hvis man ryger i fængsel for at have modtaget iPads, er der mange i det offentlige, der bør være bekymrede"

Offentligt ansatte fundet skyldige i at have modtaget bestikkelse: To idømt fængselsstraffe
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere