Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Svensk centralbank digitaliserer kronen og introducerer ‘e-krona’ / GlobalConnect låner en milliard kroner i ny låntype / Telia får milliardbøde i en af verdenshistoriens største bestikkelsessager

Svensk centralbank vil digitalisere kronen og introducere ‘e-krona’. GlobalConnect låner en milliard kroner i ny låntype. Telia får milliardbøde for bestikkelse. Nordea skal være en ‘ægte digital’ bank. Lille norsk ø har verdens største andel af el-biler.

Godmorgen fra Computerworld. Her kommer overblikket over it-nyhederne fredag morgen.

Svensk centralbank digitaliserer kronen og introducerer ‘e-krona’

Den svenske Riksbanken - der svarer til den danske Nationalbanken - er som den første centralbank i verden på vej med en digital version af sin valuta. 

Den kommer til at hedde ‘e-krona’ og skal handles via app eller betalingskort, skriver Dagens Industri.

Ifølge avisen er andelen i kontante betalinger i Sverige dykket fra 40 procent i 2010 til blot 15 procent i 2016.

“Fortsætter udviklingen risikerer vi at få et samfund, hvor det ikke længere går an at betale med kontanter. Samtidig drives elektroniske penge og betalingsmåder udelukkende i privat regi og af nogle få spillere. Det kan ifølge Riksbanken gøre samfundet sårbart,” skriver avisen.

Læs også: Finansfolk advarer mod kryptovaluta - er der noget om snakken? Eller kan bitcoin blive fremtidens store valuta?

GlobalConnect låner en milliard kroner i ny låntype

Danske GlobalConnect har ifølge Børsen optaget et lån på en milliard kroner, som skal anvendes til udbygning af selskabets fibernet.

Lånet et helt usædvanligt et realkredit-lån, da selskabet er det første teleselskab, der udnytter den lovændring, der fra årsskiftet gjorde det muligt for teleselskaber at optage realkreditlån til at finansiere infrastruktur.

Lånet har en løbetid på 20 år.

“Før betalte vi 5,7 procent i rente, hvilket egentlig var ret godt. Nu skal vi selvfølgelig betale en bidragssats, som måske er i den høje ende, fordi det er et nyt produkt. Men ellers skal vi betale samme rente, som man kender fra boligmarkedet,” siger direktør Christian Holm Christensen til avisen.

Telia får milliardbøde i en af verdenshistoriens største bestikkelsessager

Telia skal betale lidt over seks milliarder kroner for omfattende bestikkelse i Usbekistan via selskabet Coscom.

I en udsendt pressemeddelelse skriver statsadvokat i New York, Joon H. Kim, at Coscom fra 2007 til 2010 har betalt i alt 331 millioner dollar i bestikkelse til en usbekisk embedsmand.

Telia erkender bestikkelsen og skal nu foruden bøden på ialt 965,8 millioner dollar stramme op på de interne kontroller.

De amerikanske myndigheder kalder sagen for ‘en af de største’ bestikkelsessager nogensinde med en af de største straffe nogensinde.

Bestikkelsen blev betalt til en embedsmand med tætte forbindelser til en højtplaceret regerings-forbindelse i landet, som direkte kunne påvirke udmøntningen af den usbekiske tele-lovgivning.

“Telia og Coscom strukturerede og skjulte bestikkelsen via forskellige betalinger til et skuffeselskab, som ledelsen i Telia og Coscom vidste var ejet af den udenlandske embedsmand. Bestikkelsen blev betalt over adskillige omgange over fem år, så Telia kunne entrere det usbekiske marked og så Coscom kunne tildrage sig værdifulde tele-aktiver,” skriver amerikanerne.

Nordea skal være en ‘ægte digital’ bank

Investeringer og partnerskaber skal gøre Nordea til en digital bank - blandt andet med fokus på iværksættere inden for fintech. 

Banken har blandt andet etableret en accelerator-ordning for iværksættere og har lanceret en udviklingsportal for at invitere virksomheder inden for.

“For fire eller fem år siden ville vi have dræbt en startup på to uger på grund af vores kultur. Vi har behov for en helt ny tankegang, og det hjælper f.eks. en accelerator os med. Når mennesker i en traditionel bank arbejder med startups, så ændres tankegangen, fordi vi ikke kan bruge lang tid på processer og beslutninger,” siger direktør Casper von Koskull til Børsen.

Lille norsk ø har verdens største andel af el-biler

Vidste du, at den lille norske ø Finnøy lige nord for Stavanger i forhold til sin størrelse har verdens største bestanddel af el-biler?

Ifølge Reuters er hver femte bil på øen en el-bil. På verdensplan er blot en tusindedel af bilparken elektrisk. 

Grunden til den store andel på Finnøy er ifølge Reuters, at el-biler ikke skal betale for at køre til fastlandet via den 5,6 kilometer lange Finnøy-tunnel. Her koster et årskort for en benzinbil, der pendler til fastlandet dagligt, små 50.000 kroner.

Meget kan dog ændre sig i den kommende tid. Sidste år var 29 procent af alle ny-indregistrerede biler i Norge el-biler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere