Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

IBM's kunstige intelligens på vej ind på Rigshospitalet: Men Watson foreslår forkert behandling i hver tredje tilfælde

IBM's kunstige intelligens, Watson, er stadig på usikker grund, når det gælder sygdomsbehandling, viser forsøg på Rigshospitalet. Her har Watson foreslået behandlinger 'helt hen i skoven' i næsten en tredjedel af sagerne.

Rigshospitalets forsøg med IBM’s kunstige intelligens, Watson, har ført til massive fejlrater, skriver Ingeniøren.

Centerdirektør Leif Panduro Jensen fortæller til bladet, at han har oplevet, at Watson direkte har foreslået medicin, som ville slå patienten ihjel.

Rigshospitalet har kørt en række forsøg med Watson i behandlingen af brystkræft, lungekræft og tyktarmskræft på 31 patienter.

Her skulle Watson foreslå behandlinger. Og i en tredjedel af tilfældende var Watsons forslag ifølge centerchefen ‘helt hen i skoven,’ mens forslagene i to tredjedele af tilfældene matchede de behandlinger, som lægerne selv foreslog.

Ifølge Leif Panduro Jensen er det imidlertid ikke godt nok.

“Vi har jo ikke brug for at vide, at det, som vi allerede ved, er rigtigt. Værdien ligger i, hvis Watson kan foreslå os behandlinger, når vi har prøvet alt, og patienten stadig har det så godt, at det ikke giver mening at give op,” siger han til Ingeniøren.

Region Hovedstaden har udgivet en evalueringsrapport, som du finder her.

Her fremgår det, at der er stort potentiale i at anvende kunstig intelligens i sygehusvæsenet, men at Watson ikke er klar.

“Projektet [har] også vist, ikke mindst testen af Watson for Oncology på Rigshospitalet - Blegdamsvej, at der fortsat kræves yderligere udvikling og lokal tilpasning før teknologien kan implementeres i klinikken. Eksempelvis var der kun sammenfald mellem Watson’s og lægernes behandlingsforslag i 27 procent af tilfældene. Det skyldes bl.a., at det benyttede system var trænet i USA ud fra amerikanske guidelines og behandlingspraksis,” hedder det i evalueringen.

Læs også:

Er en robot mere end bare en ting? EU-land vil anerkende robotter som juridisk enheder 

IBM’s Watson har gennemlæst 600 jobopslag, og snart kan der blive vendt op og ned på vores jobsøgning

Kunstig intelligens vil masseudslette millioner af jobs - men samtidig vil endnu flere nye jobs blive skabt




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere