Artikel top billede

Reflektioner over bitcoin og andre kryptovalutaer: Det begyndte at rykke i mit jyske muldvarpeskind for måske lige at følge de unge menneskers eksempel og blive rig i en fart

Klumme: Når det nu på et tidspunkt er lykkedes at afstigmatisere anvendelsen af kryptovalutaer, vil vi med megen stor sandsynlighed se selve teknologien blive anvendt af myndighederne og de klassiske finansielle institutioner til at skabe det kontantløse samfund.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Hvis man i skæret fra lyset af smartphonen en sen aftentime læner sig lidt tilbage i farfar-stolen og prøver at se det hele i helikopterperspektiv, så er der en række faktorer der gør, at jeg personligt ikke vil vove at sætte mine allerede hårdt beskattede midler ind på kryptorouletten.

Dette står i skærende kontrast til de fire unge amerikanske mennesker, der stod i biludlejningsskranken i Los Angeles, hvor jeg for nogle uger siden skulle leje en bil.

Pludselig befandt jeg mig jetlag-ramt midt i en belæring om bitcoins fortræffeligheder, hvor først en ung mand fortalte mig, hvordan hans kollega i naboskranken nu var tæt på at være rig, fordi han på et tidspunkt for sjov havde købt bitcoins.

Det gjorde nu, at tre af de fire unge mennesker i skranken ifølge eget udsagn løbende forsøgte at skaffe så mange penge, som de kunne for at købe flere bitcoins.

De var helt euforiske, og da jeg senere kørte derfra, begyndte det at rykke lidt i mit jyske muldvarpeskind for måske lige at følge de unge menneskers eksempel og blive rig i en fart og helst uden at blive ramt alt for hårdt af skattefar.

Husk riskmanagement

Nu har jeg jo ikke taget en MBA helt forgæves og arbejdet professionelt med riskmanagement i mange år og begyndte derfor at kigge lidt på de mere grundlæggende makro-økonomiske mekanismer, der er i spil - og ikke mindst risk/reward aspektet.

En af mine konklusioner er, at den udvikling, der i øjeblikket sker med en stigmatisering og i visse lande et direkte forbud og bekæmpelse af almindelige menneskers anvendelse af blokchain-baserede valutaer, er fuldstændigt forudsigelig.

Det er jo helt indlysende, at ingen regering i verden har en interesse i, at landets borgere og skatteydere kan have større eller mindre formuer, som ikke er synlige for myndighederne og som dermed ikke kan beskattes og på anden måde kontrolleres og beslaglægges.

Hvis man så oven købet kan anvende disse midler til betaling i både ud- og indland uden myndighedsindblanding, så vil enhver diktator, regeringsleder og bureaukrat jo få nervøse trækninger og tics, der gør. at der omgående må skrides til handling.

Nogle lande som Kina, Indien og Korea lægger ikke skjul på deres hensigter og skrider direkte til at indføre meget drastiske indgreb og forbud.

Kina tager med vanlig elegance føretrøjen på og ikke alene forbyder kryptovalutaer, men blokerer endda for enhver form for sites og reklamer, der har med kryptovalutaer at gøre.

Det minder jo næsten om det scenarie, som rettighedshaverne inden for fildeling ville ønske, at de kunne få indført i den vestlige verden. Men det er jo en helt anden sag.

Det er interessant at se, hvordan Skat i Danmark tilsyneladende på et tidspunkt er kommet til at give visse lovlydige skatteborgere et forhåndstilsagn angående beskatning af krypto-kursstigninger, men hvor man så pludseligt senere begynder at indse konsekvenserne og derfor er nødt til at ‘præcisere' eller med andre ord begynde at renoncere.

Andre læner sig tilbage

Andre lande læner sig tilbage og ser med stor glæde på, at der efterhånden skabes en så stor usikkerhed og mistillid til hele kryptovaluta-begrebet, at almindelige borgere ikke længere tør kaste sig ind i kryptoroulettens tillokkende spinderier.

De ser formodenligt derfor med slet skjult glæde, at de it-kriminelle oftere og oftere kaster sig over alle mulige former for snyd, svindel og bedrag i forbindelse med kryptovalutaer, da det er med til at mindske tilliden til disse anarkistiske systemer. 

For den disruption, som blokchain-valutaer reelt kan ende med at udgøre for regeringernes kontrol og beskatningsgrundlag, er forståeligt nok ikke velset.

Lad os lige læne os endnu længere tilbage i farfar-stolen og et kort øjeblik drømme om, at man havde en elektronisk tegnebog indeholdende et større antal bitcoins, som hackerne endnu ikke havde lænset os for.

Det er jo en dejlig følelse at være rig i skyen.

Hvordan veksler vi?

Udfordringen er jo så bare, at når vi på et tidspunkt gerne vil købe to liter mælk og en bakke leverpostej eller en flyrejse med svigermor eller måske endda en bolig i Nørresnede, så begynder det at blive interessant.

Hvordan veksler vi nu vores kryptovaluta til kolde danske kroner eller japanske yen?

Jeg ved godt, at der nu vil være nogle krypto-fanatikerne, der kan henvise til, at man visse steder har automater, der kan veksle både den ene og den anden vej, og at man visse steder kan betale direkte i bitcoins, men langt hen af vejen er man nødt til at ‘interface’ til de traditionelle bank- og valutasystemer, og nu klapper fælden, for her har de fleste regeringer godt fat og kan kontrollere os ned til mindste penny.

Apropos banker så er det jo interessant, hvordan Nordea ifølge medierne har forbudt sine medarbejdere at handle med bitcoins. 

Jeg er personligt en anelse uforstående overfor, hvordan man kan tage sådan et drastisk skridt og indskrænke medarbejdernes private handlinger over for noget der (endnu) ikke er ulovligt i Danmark. Men sådan er der jo så meget...

Kontantløse samfund

Når det nu på et tidspunkt i fællesskab er lykkedes myndighederne, de gamle tunge banker, de it-kriminelle og lykkeridderne og ludomanerne at forbyde, henholdsvis fjerne, tilliden til og ikke mindst stigmatisere anvendelsen af kryptovalutaer, så vil vi efter et stykke tid med megen stor sandsynlighed se selve teknologien blive anvendt af myndighederne og de klassiske finansielle institutioner til at skabe det kontantløse samfund.

For i virkeligheden bryder myndighederne sig heller ikke ret meget om, at vi har kontanter i form af mønter og sedler, som ikke kan kontrolleres.

Sverige har tilsyneladende en udtalt ambition om at blive det første kontantløse samfund i verden og bliver helt sikkert efterfulgt af Danmark - gæt hvorfor...

Nu vil blokchain-teknologien i en myndighedsvenlig version så pludselig være det mest sikre og meget lettere for almindelige mennesker at anvende, når vi skal sluge kamelen...

Tror jeg går ind på nettet og køber noget guld, og graver det ned i baghaven...

Læs også: 

E-krone kan være på vej: Den danske og svenske nationalbank overvejer at indføre digital valuta

Bitcoin og andre kryptovalutaer bliver nærmest værdiløse om kort tid: Et kig i krystalkuglen for 2018

Festen slut for bitcoin: Er dykket 62 procent siden december

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling. 

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt? 

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.