Artikel top billede

(Foto: Photo by Venveo on Unsplash)

Videomøderne er flyttet op i skyen og ind i de små møderum: Skal du samme vej?

Klumme: Cloud-løsningerne buldrer frem og udbyderne bliver hele tiden bedre til at sammensætte spiselige pakkeløsninger, der passer til de mange forskelige behov. Men der er stadig masser af gode argumenter for at købe, eje og drifte sin helt egen on premis-løsning – eller en blanding.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Skal jeg købe eller skal jeg lease min bil?

Det er for mange et valg, der på grund af de fordelagtige økonomiske udregninger og frygten for vedligehold, reparationer og tvungne serviceeftersyn, ofte falder ud til leasingmodelens fordel.

Når det kommer til investeringen i en ny videomøde-løsning, er virksomhederne i dag stillet overfor en meget lignende valgmulighed.

Skal vi investere i en traditionel såkaldt on premis-løsning, hvor vi køber, installerer og ejer alle komponenter, eller skal vi vælge en SaaS-model (software-as-a-service), hvor vi bruger en tredjepartstjenesteudbyder til videokonferenceinfrastrukturen og hvor det hele foregår i skyen?

Listen er over fordele og ulemper er større og mere kompleks i videomødeløsnings-dilemmaet, og det samme er variationen af danske virksomheders ønsker, behov og størrelse.

Men langt hen af vejen tænker virksomhederne som bilejerne.

Det skal være let, fleksibelt og økonomisk letfordøjeligt.

80-90 procent har en cloudstrategi

De investerings- og driftsmæssige udregninger taler for sig selv, og for langt de fleste virksomheders vedkommende taler de for SaaS-modellen og imod den relativt store up front investering i on premis-løsningen.

Frygten for vedligehold, reparationer og tvungne serviceeftersyn er den samme hos virksomhederne som hos bilejerne, og kun de større virksomheder har ressourcer og ønsker om selv at drifte en videoinfrastruktur.

Resultatet er derfor helt klart og tydeligt, 80-90 procent af de virksomheder, som vi taler med omkring videomøder, er enten i skyen eller har en klar strategi omkring at komme i skyen.

Hensynet til den installerede base

Mange af vores kunder ønsker en ren cloudløsning, fordi det er der, de får mest funktionalitet for pengene.

Realiteten for mange af disse virksomheder er dog, at de har en ældre og måske kun to-fire år gammel on premis-løsning, som de af åbenlyse årsager ikke vil opgive - endnu.

Disse virksomheder kan skabe en bro mellem deres on premis legacy-løsning og deres cloudløsning ved hjælp af en eller anden form for middelware.

Efterhånden som de enkelte legacy endepunkter bliver udfaset, skifter man til enheder, der kan integrere direkte til den ønskede cloudløsning.

Norden har en, sammenlignet med resten af verden, meget stor udbredelse af Microsoft Skype for Business, og vi ser rigtigt mange danske virksomheder, der vælger Skype for Business som deres cloud-løsning.

Dels fordi det fungerer godt og dels fordi de i forvejen bruger Microsofts platform til andre opgaver.

Skyen er ikke for alle

Cloud-løsningerne buldrer frem og udbyderne bliver hele tiden bedre til at sammensætte spiselige pakkeløsninger, der passer til de mange forskelige behov.

Men der er stadig masser af gode argumenter for at købe, eje og drifte sin helt egen on premis-løsning – eller en blanding, også kaldet en hybridløsning.

Fleksibilitet, kvalitet og sikkerhed hører til blandt de områder, der risikerer at lide lidt i de cloud-baserede løsninger, og virksomheder, der går højt op i disse parametre, går ikke nødvendigvis cloud-vejen.

Med on premise-løsningen implementerer it-afdelinger servere, som de ejer og driver.

Disse servere leverer sammenkoblings-, og switching-funktioner til stemme-, video- og indholdsdel. I cloudløsningen findes der lignende servere - men de er naturligvis i skyen, og ejes og drives af SaaS-udbyderen.

En fordel for nogle og en hindring for andre så som eksempelvis offentlige organisationer og virksomheder samt organisationer med personfølsomme data og hensyn at tage.

Skyen behøver hjælp

Kvaliteten og stabiliteten af et videomøde hvad enten det er on premis eller i skyen, afhænger selvsagt af netværket og den båndbredde, der er til rådighed.

Men kvaliteten i lyd og billede samt mange af de features, man i dag kan vælge imellem, afhænger i høj grad også af den hardware, der findes i møderummene – store som små.

Lyd og billede er ikke bedre end den højtaler og skærmløsning, der er i møderummets videoinstallation eller i den laptop der bruges, og der kan være meget stor forskel i kvalitet.

Du kan i dag tilkøbe løsninger med eksempelvis effektiv noiseblock samt kamera, der kun fokuserer på den der taler og eventuelt følger dig rundt i lokalet, hvis du går rundt.

Microsoft og de andre udbydere af videomøde cloudløsninger har et økosystem af leverandører, der sælger forskellige ad on videomøde-løsninger hvoraf Polycom er en af dem.

Hvilken it-status har din videomøde løsning?

Krav om oppetid er meget individuelt, og det er endnu de færreste, der anser deres videoløsning på som værende på samme kritiske niveau som eksempelvis deres ERP-system.

Men videomøder er hos mange på vej mod en højere status og eksempelvis har en af vores store Nordiske kunder, netop rykket deres videoløsning fra Tier2 op i Tier1 i deres klassificering af it-løsninger.

Denne kunde kører en hybridløsning, hvor de ikke slipper kontrollen med kvaliteten, men får det bedste fra begge verdner.

Fleksibiliteten og muligheden for at få lige præcis de funktioner, der passer til ens ønsker og behov er for nogen et væsentligt punkt, der kan veje imod en ren cloud-løsning.

Det er ikke alle specielle behov man kan få opfyldt i en cloudløsning, og man har som herre i eget hus trods alt lettere ved at få tingene, som man ønsker.

De unge efterspørger video

Tendensen er dog ikke til at tage fejl af, og langt de fleste små og mellemstore virksomheder med op til omkring 500 ansatte vil uden tvivl få mest funktionalitet for pengene med en ren cloudløsning.

De prisbillige og lettilgængelige cloudløsninger har været, og er medvirkende til at videomødeløsningerne bliver installeret i mindre og mindre rum og ikke mindst i mindre virksomheder.

Salget af løsninger, der funktionalitets- og prismæssigt passer til de mindre møderum, som vi kalder huddel-rooms (til 4-10 personer) vokser lige nu med omtrent samme hastighed som salget af løsninger dedikeret til de store møderum.

De danske virksomheders investering i videomødeløsninger vokser støt og roligt i disse år, og er drevet af en kombination af ønsket om at spare penge samt ønsket om at tilbyde de ansatte de fleksibilitetsmuligheder de efterspørger.

Virksomhederne ønsker at give deres ansatte de bedste samarbejdsværktøjer fra og til begge verdner. Der bliver derfor både investeret i cloud-baserede løsninger, der virker fra hjemmet, og i højkvalitets-løsninger samt kamera og lydudstyr til virksomhedernes små og store møderum.

Den yngre generation forventer, at kunne kommunikere på en håndfuld forskellige måder, og os andre i den aldrende ende har efterhånden vænnet os til, at der findes andre kommunikationsformer end mail, sms og telefon.

Samtaler og datadeling via chat vinder hastigt frem og det samme gør samtaler og datadeling via en eller anden form for video.

Løsninger i skyen booster denne udvikling.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.