Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Min sommerferielæsning: Bliver det her min genvej til at forstå DevOps?

Min sommerferielæsning: DevOps er et vældigt flittigt brugt begreb. Men hvad dækker det egentlig over, og hvordan sættes det helt konkret i spil i den virkelige verden? Glem alt om store tunge håndbøger - hvad med en skønlitterær fortolkning af DevOps og it-transformation?

Det var så den sommerferie.

Tre uger i sommerhus, blandt andet med min søn, der hastigt nærmer sig to år. Jeg kunne hurtigt konstatere, at han ikke forstår konceptet om sommerferie, som jeg selv.

Det med at smide sig i hængekøjen i flere timer med en god bog eller endnu en tidsfordrivende dag uden klimaks med Tour de France eller en Netflix-maraton er åbenbart ikke at måle sig med Gurli Gris, Pyjamasheltene, brandbiler, flyvemaskiner på himmelen, hoppe på fars mave, græde, fylde bleen eller spise en is usvigelig langsomt i 28 graders varme.

Altså blev det ikke til den store læsning.

Men nu hvor dagligdagen er vendt tilbage, vuggestuen har fået endnu et barn at holde beskæftiget, er der måske mere overskud om aftenen til at sætte sig godt til rette med en god bog, mens solen bager ufortrøden videre udenfor.

Læs også: Min sommerferielæsning: Hvordan ser en fremtid uden arbejdspladser ud?

Bill skal rede det kuldsejlede it-projekt

I længere tid er der blevet skrevet meget om DevOps, men som så mange andre hypede begreber, flyver de ofte så meget rundt i luften, at de til sidst skaber deres egne meninger og fortolkninger i hovedet på folk. Også mit.

Da det synes for ambitiøst at kaste sig over en længere afhandling eller håndbog om emnet faldt valget på en skønlitterær fortælling om Bill fra den fiktive virksomhed Parts Unlimited, der pludselig bliver sat til at lede Project Phoenix i bogen af samme navn - "The Phoenix Project: A novel about IT, DevOps, and helping your business win."

Læs også: Stor rundspørge: Så langt er danske virksomheder kommet med DevOps

Plottet i historien kommer hurtigt ud over rampen, da Bill en tirsdag morgen bliver ringet op af direktøren.

Han får besked på at sejle virkomhedens vigtigste og mest betydningsfulde it-projekt, Phoenix Project, i havn. Det er på afveje og er absolut kritisk for fremtiden for Parts Unlimited. Det skal sikre, at virksomheden bliver konkurrencedygtig, men er selvfølgelig massivt over budget, tidsplanen er selvfølgelig også skredet og det hele virker til at sejle.

Men Bill tager opgaven. Han skal referere direkte til direktøren, og han får 90 dage til at få det sikkert i havn. Ellers vil hele afdelingen blive outsourcet.

Måske ikke så fiktivt alligevel

Selvom der er tale om fiktion, er det måske alligevel ikke så langt fra hverdagen rundt om i danske virksomheder. Det viser sig nemlig hurtigt, at hele it-afdelingen, altså hos Bill, konstant slukker ildebrande, der hersker kaos, afdelinger og medarbejdere peger fingre af hinanden, udviklingen er langt fra optimal og forretningen har svært ved at følge med konkurrenterne på grund af, at it-området halter.

Bill møder et fremsynet bestyrelsesmedlem, der fortæller om "The Three Ways" og principperne bag DevOps. Her begynder det historien at tage fart. Han begynder at se det hele i et nyt lys, og der bliver lagt op til et radikalt skifte og en større transformation i virksomheden.

Det lyder som lidt af en superheltehistorie, ja den er jo amerikansk, hvor Bill først møder den vise gamle mand, der viser ham vejen, og efterfølgende reder hele (i dette tilfælde bare) virksomheden. Om det går så vel, må jeg vente med at få besvaret til, jeg har læst bogen færdig.

Læs også: Nu rykker DevOps for alvor - og virksomhederne høster gevinsterne: Hvor langt er din arbejdsplads?

It should be like using the toilet

Når man slår DevOps op, giver det måske en nogenlunde forståelse for, at det handler om at slå bro mellem udviklingsaktiviteter og driftsaktiviteter og skabe en mere effektiv og automatiseret tilgang til at udrulle it. På en måde.

Ikke desto mindre ser jeg frem til at læse om den måske ikke så fiktive rejse fra kaotisk ad-hoc it og keep-the-lights-on-mentalitet til en mere strømlinet organisation, hvor forretningen og it spiller bedre sammen, og hvor DevOps bliver sat i spil med udgangspunkt i en organisation, der sikkert ligeså godt kunne have været en hvilken som helst anden.

Det håber jeg kan give en bedre og dybere forståelse for begrebet og brugen af det.

Og selvfølgelig er jeg spændt på at se, hvordan Bill håndterer den kække direktør, der i starten af historien, fortæller lidt om sit mål med it:

"What I want is for IT to keep the lights on. It should be like using the toilet. I use the toilet and, hell, I don’t worry about it not working. What I don’t want is to have the toilets back up and flood the entire building.”

Og måske er det ikke kun professionelle it-folk, der kan lære noget. Ja, måske giver det faktisk en bedre forståelse for samarbejde og samspillet i en organisation eller sågar en lille familie med en næsten toårig søn, der ikke kunne bekymre sig mindre om deadlines, metoder, regler, strukturer og lange bøger.

"The Phoenix Project: A novel about IT, DevOps, and helping your business win" er skrevet af Gene Kim, Kevin Behr og George Spafford.

Gene Kim er i øvrigt medforfatter til "The DevOps handbook: How to create world-class agility, reliability, and security in technology organizations."

Læs også: It-folk elsker at fortælle, at de arbejder agilt: Men gør de nu også det? Her er status