Artikel top billede

(Foto: Ernst Tobisch)

Ny dom tvinger Telia til at betale stort millionbeløb efter mangeårig strid om kopiering på iPhones

Telia har tabt et retsopgør mod rettighedsorganisationen Copysweden. Derfor skal selskabet nu betale i alt 125 millioner svenske kroner i gebyr for såkaldt "privat kopiering".

Teleselskabet Telia har i dag tabt en retssag mod den svenske rettighedsorganisation Copyswede.

Det betyder, at teleselskabet bliver pålagt at betale rettighedshaverne en afgift på 107 millioner svenske kroner samt yderligere otte millioner svenske kroner i sagsomkostninger.

Det skriver Computerworlds svenske søstermedie Computersweden.

Telia har tidligere argumenteret for, at iPhones ikke er omfattet af den svenske blankmedieafgift - den såkaldte "kasetteskatten".

Men med dommen har fået Copyswede fået medhold i, at smartphones har egenskaber, der gør, at de kan anvendes til kopiering af indhold "i et ikke ubetydeligt omfang," som det lyder i dommen.

Telia skal derfor betale et gebyr på 3 svenske kroner pr gigabyte lagerplads i de iPhones, som Telia har solgt fra 2009 og frem.

Kan føre til højere priser

Ifølge Computersweden advarer den svenske brancheorganisation Elektronikbranchen mod, at dommen i sidste ende vil føre til højere priser for forbrugerne, fordi der skal betales kompensation for lagerpladsen på mobiltelefoner.

"Jo større lagerplads mobiltelefonen har, jo mere skal forbrugeren betale," skriver Klas Elm, formand for Elektronikbranchen i en kommentar til Computersweden.

I Sverige arbejder man ligesom i Danmark på en revurdering af den såkaldte blankmedieafgift, der i Sverige hedder ’kasetteskatten’.

Denne type afgifter har gennem mange år sikret, at kunstnere gennem afgifter på blandt andet kasettebånd, vhs-hånd og cd-skiver bliver kompenseret, når private kopierer deres musik til eget brug.

Sætter spørgsmålstegn ved eksisterende regler

Ifølge Computersweden sætter dommen spørgsmålstegn ved om de eksisterende regler er konstrueret på hensigsmæssig vis.

Der har således også gennem de seneste år også været et stigende pres for, at reglerne skal opdateres i takt med, at teknologiudviklingen og nye digitale forretningsmodeller har ændret forbrugernes forbrug af musik og film.

Dommen kan ankes frem til 8. januar 2019.

Læs også: Danskerne risikerer svenske tilstande: Så meget betaler svenskerne i afgifter på pc'er og smartphones




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere