Artikel top billede

Work/life-balance i it-branchen? Derfor er jagten på et liv i balance meningsløs

Klumme: Her i it-branchen er mange nok blevet konfronteret med Work/Life-harmony-konceptet. Men findes et sådant koncept i virkeligheden? Eller er det bare noget, som der står på en plakette på væggen i receptionen?

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribenternes synspunkter.

Gennem mange år har jeg fortalt alle, at jeg kun laver småting. Til gengæld har jeg 200 småting hele tiden. For i bund og grund består min eksistens kun af småting.

Desværre har mange det også med at undervurdere værdien af netop småting. Men inden vi kommer til værdien af småting, så lad mig starte med det, som jeg vælger at fokusere min tid på. Og også give et bud på, hvorfor jagten på et liv i balance er meningsløs.

Hvis man kigger på sit liv og den tid, man har til rådighed, så fornærmer jeg vist ikke nogen ved at kalde det 100 procent af ens tid.

Men hvordan skal man så vælge at prioritere? Prioriteter har det jo med at skifte, afhængig af hvilken fase i livet, som man er i.

Hvis du er et ubekymret barn, så behøver du ikke fokusere på andet end at lege med dine venner. Og hvis du er nybagt forælder, så ved alle, at alt – undtagen barnet – træder i baggrunden.

Og hvis dine børn er store, så genoptager du måske kontakten til dine barndomsvenner.

Pointen er, at dine prioriteter skifter hele tiden.

Uanset hvad, så er der kun 100 procent tid. Og hvis du så skal prioritere mellem, hvor meget tid du skal bruge på familien, på arbejdet, på dine venner og på din sundhed, ja så har du en umulig opgave. For vi vil alle gerne leve et ideelt liv.

Problemet er bare, at det ideelle og perfekte liv kun findes i ugeblade og på TV, men ikke i den virkelige verden.

Så udover sine basisvaner (forklaring kommer nedenfor), så skal man acceptere, at prioriteter er en fleksibel størrelse.

Det skal måske også lige nævnes, at de fire nævnte prioriteter lige så godt kunne være nogle andre. Derfor kan dine prioriter lige så godt være at studere, at bruge tid på dine hobbyer, at gøre rent, at lave mad etc.

Men det, som jeg kalder for mine basisvaner, er ikke til forhandling. For uden gode basisvaner, så er alt andet besværligt. Ergo er basisvaner udgangspunktet for alt andet.

Det første der skal nævnes, er, at der findes både gode og dårlige basisvaner. Så ligesom når noget er positivt selvforstærkende, så kan det også være negativt selvforstærkende.

Mine positive, indiskutable og fleksible basisvaner er: tilstrækkelig søvn, regelmæssig motion, korrekt hydrering og god ernæring. Og ud fra disse, får man helt automatisk skabt en masse andre positive vaner.

Det er værd at bemærke, at disse andre vaner kommer helt automatisk. Og vel at mærke helt uden at fokusere på at opnå disse.

Når jeg kalder dem for fleksible, så skal det forstås således, at du kan ikke træne til din maksimale kapacitet hver gang, nogle gange kommer du for sent i seng, nogen gange så får du ikke drukket nok vand osv.

Men så længe dine basisvaner overholdes dagligt, så betyder det ikke noget, hvis du slækker lidt på kvaliteten af din indsats. Bare indsatsen er der.

Men basisvaner er et tve-ægget sværd.

For ligesom at man kan være på en positiv kurve, så kan man altså også være på en negativ kurve.

De fleste har f.eks. prøvet at være i byen. Dette er som regel forbundet med indtag af alkohol, måske nogle cigaretter, måske en hapsdog på Rådhuspladsen og med garanti for lidt søvn. Og med garanti også en ikke fuldt funktionel krop og et ikke fuldt funktionelt hoved dagen derpå.

Og modsat, hvis du f.eks. er overvægtig og er i en fase hvor du skal tabe fedt, så har du måske ikke så meget lyst til at spise og drikke usundt, samtidig med at du sover for lidt.

Fysisk udfoldelse har det med at have en masse positive bivirkninger. Hvis du f.eks. træner hårdt, så har du brug for at sove. Og når du for sovet nok, så bliver du automatisk mere effektiv på arbejdet osv.

Så her kommer de positive og negative elementer ind i ligningen. Det er nemt, at forstærke den positive kurve, når du er på den. Men det er også nemt, at forstærke den negative kurve, når du er på den.

Ergo, er nemt at komme i en positiv spiral. Men det er også nemt, at komme i en negativ spiral.

Konklusionen er, at i ethvert tilvalg er der et indbygget fravalg.

Livet er dynamisk og ikke statisk. Det handler om at være konsistent og acceptere, at man ikke kan være 100 procent hele tiden.

Der er ingen grund til at være overambitiøs og sende sig selv på en dødsmarch. Alt for ambitiøse forsøg på at opnå nye vaner og overholde programmer, ender næste altid ufuldendte.

Og så lige til cliffhanger’en om småting. Den amerikanske forfatter Charles Simmons har sagt det bedst:

”Life is made up of little things. It is very rarely that an occasion is offered for doing a great deal at once. True greatness consists in being great in little things”.

Livet består kun af småting. Men får du lavet de fleste af dem, så er livet sgu fedt.

Accepter, at livet er en konstant jongleren med tid og et liv i fuldstændig balance er en illusion.

Velkommen til Cirkus Livet. Og velkommen til et liv i konstant ubalance.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Kilder:

Habit You Must Acquire - Keystone Habits: https://www.youtube.com/watch?v=bNrnQxMDUx4

Make Your Habits Stick Forever - Elastic Habits: https://www.youtube.com/watch?v=L8SehiX7Bjc

The Problem With A Balanced Life - The Four Burners Theory: https://www.youtube.com/watch?v=sJoR4Hjs3VE

Elastic Habits: How to Create Smarter Habits That Adapt to Your Day: https://www.amazon.com/Elastic-Habits-Create-Smarter-Adapt/dp/0996435476

The Power of Habit: Why We Do What We Do, and How to Change: https://www.amazon.co.uk/Power-Habit-Why-What-Change/dp/1847946240

Charles Simmons (author): https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Simmons_(author)