IDC: Små danske serviceudbydere forbløder

De store globale leverandører af it-tjenester som IBM, HP og CSC vokser i disse år. Til gengæld har de mindre lokale leverandører det hårdt. Mange ventes at bukke under i den kommende tid på det nordiske marked - også i Danmark, vurderer analysehuset IDC.

Markedet for it-tjenester er ved at udvikle sig til en blodig affære blandt de mindre lokale leverandører. Det totale marked vokser ikke meget, men andelene skifter i stor stil.

Ifølge analysehuset IDC Nordic koncentreres markedsandelene på færre hænder i disse år, og det kræver efterhånden en anseelig størrelse at kunne kalde sig levedygtig.

? De fem største leverandører af it-tjenester på det nordiske marked har øget deres andel af markedet med syv procent, men de seks af de syv procent har de internationale leverandører IBM, HP og CSC taget, mens de nordiske Tietoenator og WM-data må nøjes med en procent, siger Mette Ahorlu, senioranalytiker, IDC Nordic.

Vokser med få procent

It-tjenester defineres som diverse konsulentydelser, applikationsudvikling, outsourcing, support, uddannelse og systemintegration.

I 2003 var værdien af det totale marked for it-tjenester 86 milliarder kroner, og det ventes kun at vokse med få procent i år.

De 10 største udbydere af it-tjenester i Norden er IBM, Tietoenator, WM-data, HP, CSC, Cap Gemini, Fujitsu Services, KMD, den norske udbyder EDB og Accenture på tiendepladsen.

Blandt de mindre udbydere kan nævnes Aston (nu Tectura), Columbus IT Partner og Unisys. Blandt de helt små findes rigtig mange, og det er især her, at IDC forudser, at mange må lade livet i de kommende år i konkurrencens navn.

Nummer ni på listen norske EDB havde sidste år en omsætning på knap to milliarder kroner og en markedsandel på omkring to procent. Det er altså, hvad der skal til for at være blandt de 10 største leverandører af it-tjenester i Norden.

Fem største øger
De fem ledende aktører på det nordiske marked forøgede deres markedsandel fra 32 procent i 2002 til 39 procent i første halvdel af 2004

? Det er bemærkelsesværdogt, at det selv inden for top fem er de globale spillere, der har den største vækst. Det er også derfor, at Mærsk vælger at sælge Mærsk Data til IBM, fordi IBM kan følge Mærsk Data rundt i verden, konkluderer Mette Ahorlu.

Hun tilføjer, at det på samme måde var Danske Banks argument for at vælge IBM som outsourcingpartner, at virksomheden er globalt repræsenteret.

Globale ben at stå på

? De store nordiske spillere klarer sig okay på markedet for it-tjenester, men de er nødt til på længere sigt at finde nogle mere globale ben at stå på, siger Mette Ahorlu.

Blandt argumenterne ser hun det, at kunderne bliver mere og mere globale eller i hvert fald nordiske.

En stor del af it investeringerne i de nordiske lande kommer fra globale virksomheder som Ericsson, Nokia, Volvo, A.P. Møller eller nordiske virksomheder som SAS, Nordea, Tryg et cetera.

? Fremover vil vi se en stigende tendens til at bruge it-ressourcer fra lavtlønsområder som Indien, Kina, Rusland eller Østeuropa. Men kunderne vil stadig have en lokal partner, siger Mette Ahorlu.

Ifølge IDC kan globale leverandører kombinere den lokale tilstedeværelse med off shore ressourcer i projektet, mens lokale spillere tvinges til at indgå partnerskaber med offshore leverandører for at forblive konkurrencedygtige.

IDC's konklusion er, at koncentrationen fortsætter - og favoriserer de globale spillere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere