Artikel top billede

Hånden på hjertet: Er der plads i din virksomhed til it-nørderne, der sjosker rundt i ikke nødvendigvis ens strømpesokker?

Klumme: Er der plads i din organisation til it-nørder, der går rundt på arbejdspladsen i to ikke nødvendigvis ens strømpesokker, fordi det er svært virkeligt at koncentrere sig, når skoene klemmer?

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter. Kaare Danielsen er stifter af og direktør for Jobindex, der ejer Computerworld.

Forsvarsminister Trine Bramsen har lagt sig ud med medarbejderne i Forsvaret, der kritiserer hende for at betragte Forsvaret som en styrelse og mangle forståelse for, hvad Forsvaret er for en størrelse.

De færreste husker, at Trine Bramsen startede sin politiske karriere med som it-ordfører at lægge sig ud med det meste af it-branchen, hvor hun skrev et berømt blogindlæg, hvor hun spurgte, hvorfor it-folk altid gik med hvide tennissokker.

Det udløste den såkaldte sokkegate-skandale, som du kan læse mere om her: Trine Bramsen efter sokkegate: Jeg ville bare debattere.

Socialdemokraterne går ellers ind for diversitet på alle mulige andre områder.

De har været forgangsparti for at få kvindelige partiledere og statsministre. Og de går normalt også ind for, at man skal kunne gå klædt som man vil.

Helle Thorning-Schmidt udtalte således for nyligt i en sag om et andet blog-indlæg, der handlede om hendes egen påklædning, at ”jeg tror, hvis vi bare holder op med at bedømme hinanden på folks udseende, så vil vi se en langt større frigørelse.”

Hvis man skal have ægte diversitet, så er det imidlertid ikke nok, at man har en ligelig blanding af mænd og kvinder og seksuelle og etniske minoriteter.

Der skal også være plads til folk, der tænker på en anden måde. Og det er der ikke altid plads til i mange politiske partier og virksomheder.

Om det er på grund af tennis-sokkerne eller fordi de tænker anderledes ved vi ikke.

Ikke en eneste nørd!

Men blandt de cirka 1.000 kandidater, som Socialdemokratiet opstillede til sidste folketingsvalg, var der ikke en eneste it-nørd.

Det er åbenbart ikke et parti, der tiltrækker folk, der tænker anderledes eller går anderledes klædt. Dem er der flere af hos Alternativet og Enhedslisten.

Jobindex har netop haft 25-års jubilæum.

Og der var heller ikke mange it-folk i strømpesokker ansat hos Berlingske Tidende, da jeg mødte dem i 1996 og forsøgte at overtale dem til at lave et samarbejde med det dengang nystartede en-mands firma, Jobindex.

Efter et hyggeligt og venligt møde, hvor jeg fortalte dem, hvad internettet var for noget, og hvad jeg troede, det ville komme til at betyde, sagde de: ”Det kan godt være, at alt, hvad du fortæller, er rigtigt, men vi vil hellere gøre vores egne erfaringer.”

Aviserne indså for sent, at den var blevet en del af it-branchen, og at it-udviklingen og it-kendskab var blevet en del af kerneforretningen.

Aviserne har masser af journalister, der tænker anderledes, for der forstår de godt, at man en gang imellem skal ansætte nogle af de lidt skæve journalister, der kommer med kreative ideer og skriver anderledes artikler.

Men de havde ikke nogen skæve it-udviklere, der fik lov til at tænke anderledes og udvikle en masse kreative ideer, da internettet slog igennem i 00’erne.

I stedet investerede de cirka en milliard kroner i at trykke endnu flere papiraviser i den berømte gratisavis-krig.

Skæve medarbejdere

Så det kan have stor kommerciel betydning, at man har nogle skæve medarbejdere, der får lov til at tænke lidt anderledes.

Hvis man vil have unormale resultater, må man ansætte nogle få unormale medarbejdere. Så lad os hylde diversiteten, og glæde os over, at man i dag kan blive accepteret, selv om man er anderledes.

Men lad os udvide det til, at man også kan blive accepteret og føle sig hjemme på arbejdsmarkedet, hvis man tænker anderledes og går anderledes klædt.

Der er sket store fremskridt med diversiteten, der er blevet plads til flere på det danske arbejdsmarked, og det er blevet mere accepteret at være anderledes.

Selv om der stadig er et stykke vej igen, så er der sket store fremskridt for både kvinder, seksuelle minoriteter og personer med anden etnisk baggrund.

Det danske arbejdsmarked er blevet meget mere bredt og mangfoldigt, end det var for 20-25 år siden.

Men er der også plads til de indadvendte medarbejdere, som tænker anderledes og får anderledes ideer? Er der plads til kvindelige medarbejdere, der går med tørklæde?

Og er der plads til it-nørder, der går rundt på arbejdspladsen i to ikke nødvendigvis ens strømpesokker, fordi det er svært virkeligt at koncentrere sig, når skoene klemmer?

Dem skal der også være plads til, for det er ofte dem, der får de anderledes ideer.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.