Artikel top billede

Test: Beosound Level er et retro-vidunder, der tør tænke nyt og gammelt

Test: Det er både nye tanker og klassiske dyder, der forenes i den nyeste kreation fra Struer. Resultatet er overbevisende og dyrt.

Der findes lydproducenter, og så findes der Bang & Olufsen.

Sådan lå landet engang, da lydspecalisterne fra Struer kunne pryde hylderne i de mest velassorterede Fona- og Fredgård-butikker. Det hæderkronede mærke lå altid et cru eller to over alt andet.

Men det var Inden nymodens dingenoter som Apples iPods og iPhones vendte op og ned på, hvordan danskerne lyttede til musik.

Skiftet har været drøjt for Bang og Olufsen. Designet lå oftest i højsædet og den teknologiske udvikling blev svær at følge, med mere eller mindre katastrofale regnskaber til følge.

Måske er det derfor at selskabets nyeste kreation, den nydeligt udformede Beosound Level, henter design-DNA i selskabets velmagtsdage – men til forskel fra tidligere, giver B&O nu også et seriøst bud på, hvordan man får elektronik til at forblive relevant over tid.

I en klasse for sig

Jeg må indlede det første afsnit om selve Level med, at jeg grundlæggende synes den er lidt af en smuksak.

Det er lykkedes lydspecialisterne fra Struer at forene både nye og gamle elementer på formfuldendt vis.

Dagens testemne er beklædt med træpaneler, der skærmer for fem elementer omkranset af et gyldent metalkabinet.

Man kan i øvrigt vælge imellem en række materialer og finishes.

Fleksibiliteten stopper heller ikke ved selve enheden. Det flade format som B&O tilbyder giver nemlig rige muligheder for at placere højttaleren som man lyster. Hængt op på en væg, på en reol eller med ud i haven takket være et elegant udformet greb gemt under toppanelet.

Dimensionerne er i øvrigt relativt beskedne, blot 35 gange 23 centimeter og 5,6 centimeter i dybden, hvorfor den snildt kan klemmes ind de fleste steder. Vægten på 3,3 kilo gør dog, at den giver en betryggende tyngde – det her er kram.

Enheden er endda IP-54 certificeret, hvilket i praksis skulle gøre den relativ modstandsdygtig overfor støv og stænk. Hvorvidt det er en god idé at tage design-vidunderet med ud i værkstedet, må man selv bedømme.

Men det ændrer ikke ved, at det her er design og ergonomi i topklasse. Der bydes endda på overdesignede detaljer, såsom den magnetisk hæftede USB-C oplader bagpå.

Fuldt forbundet – nu og i fremtiden

Når man tænder for herligheden, dukker en stribe knapper op på toppen.

Opkoblingen foregår igennem det der forventes anno 2021: Bluetooth, Wifi, multi-room, Spotify Connect, Apple Airplay2, Chromecast samt en ombordværende Google Assistent bidrager alle til, at Beosound Level kan kalde sig for en smart-højttaler.

Der følger naturligvis en app med, som i B&O’sk facon kan fintunes langs akser defineret som ’varme’, ’afslapning, ’lys’ eller ’energisk’.

Hvad der er mindre synligt, men givetvis er vigtigst over tid, er højttalerens evne til at blive serviceret og opdateret.

Softwaren kan opdateres ’over-the-air’, hvilket altid er rart. Ikke nok med det, kan indmaden opgraderes, hvis der skulle blive behov for det.

Her forpligter Bang og Olufsen sig desuden til at levere reservedele hele ti år efter, at sidste enhed er solgt. Et sjældent syn indenfor forbrugerelektronik.

To-delt lyd

Rent musikalt ved man ikke helt hvad der kan forventes af Level. De relativt beskedne dimensioner gør, at man ikke kan forvente den helt store bund af det lille kabinet – omvendt har Bang & Olufsen igen og igen bevist, at de er mestre i at klemme overbevisende bas ud af små enheder.

Resultatet er lidt meleret.

Når man blot lytter til den øvre del af musikspektret, går diskanter og mellemtoner klart igennem. Og der kan i øvrigt leveres et forbløffende højt lydtryk af det klejne kabinet.

Der er dog en akilleshæl, og den er ikke overraskende at finde i de dybere toner, hvor de to til tre tommers woofers bare ikke har albuerum nok til at kunne flytte den luft, der skal flyttes.

Beosound Level formår at overstyre over hele lydbilledet, men bassen bliver dog stadig mere vag og pappet jo mere, der skrues op.

Det er altså ikke lykkedes for B&O at skrive fysikkens love om i denne omgang. God bas kræver plads.

En anden ting der kræver plads er batterier. Her skulle der være nok til 16 timers drift. I praksis vil jeg dog regne med tættere på de ti timer og noget mindre, hvis der er tale om fuld udblæsning. Det nu stadig ikke dumt for en så slank og kompakt højttaler.

Er det nok at være design-darling?

Der skal lyde en stor ros til holdet bag Bang & Olufsens fine perle af en højttaler.

Man har ikke bare klemt et sæt komponenter og iklædt dem et pænt design. Level synes derimod at være et distillat af flere årtiers design og lyd know-how tilsat en nordisk sjæl og nogle spændende nye idéer.

Men træerne vokser ikke ind himlen. De dage hvor Bang & Olufsen kunne tage to til tre gange flere penge end sine konkurrenter for deres design er ovre.

Og hvis man skulle forsøge det, skulle resultatet være uanfægteligt – men det er den desværre ikke helt på det lydmæssige.

Prisen for Beosound Level dagens testmodel ligger på 11.000 kroner, hvilket ikke helt kan retfærdiggøres, når det er omkring det dobbelte af, hvad den reelt kan bære, når nordiske alternativer som Vifa Copenhagen eller Dynaudio Music 3 kan erhverves for under det halve.

Læs også: Der er mange geniale idéer i B&O’s spritnye Level-højttaler


Loading ikon