Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Mangel på chip sætter bilindustrien i stå / 42.000 cpr-numre offentliggjort på bagsiden af magasin / Dansk fremadstormende robotfirma giver forsat underskud

Mangel på chip sætter bilindustrien i stå. 42.000 cpr-numre offentliggjort på bagsiden af magasin. Dansk fremadstormende robotfirma giver forsat underskud. Bitcoin forbydes i Tyrkiet og en direktør forsvinder.

Godmorgen og velkommen til ugens første morgen-briefing.

Til morgenkaffen har morgenens skribent, Ditte Vinterberg Weng, medbragt dagens tidlige nyhedsoverblik.

Rigtig god mandag morgen!

Mangel på chip sætter bilindustrien i stå

Manglen på chip har fået flere af verdens største bilproducenter til at lukke produktionslinjer midlertidigt ned - herunder blandt andet Volkswagen og Ford.

Det er simpelthen ikke muligt at få varer hjem fortæller administrerende direktør Sten Uggerhøj, der er indehaver af Uggerhøj, der har syv bilhuse i Jylland til Børsen.

Konsekvensen er længere leveringstider for producenternes kunder.

Det globale konsulenthus Alix Partners har tidligere på året forudset, at chiåp-tørken kommer til at koste industrien op mod 60 milliarder dollar - cirka 370 milliarder kroner i tabt omsætning i 2021.

I USA har præsident Joe Biden tidligere på måneden været ude at foreslå, at USA investerer 50 milliarder dollar i forskning og produktion af mikrochips.

Forslaget kommer efter et møde mellem 20 topledere fra tech-branchen og bilindustien og Joe Biden. Yderligere har USA inden for de sidste måneder sortlistet en række kinensiske selskaber. det har fået kinesiske Huawei til at hamstre chips.

42.000 cpr-numre offentliggjort på bagsiden af magasin

Socialpædagogernes Landsforbund er ved en fejl kommet til at trykke tusindvis af medlemmers cpr-numre på bagsiden af det nyeste nummer af fagbladet Socialpædagogen.

"Undskyld! Ved en fejl er dit cpr-nummer trykt sammen med adressemærkatet på bagsiden af Socialpædagogen nummer 5, der leveres en af de kommende dage," skriver foreningen ud til medlemmerne i en mail.

Fejlen berør 36.037 medlemmer af Socialpædagogerne og 6693 medlemmer af PLS, der er studenterorganisationen under forbundet.

Til Ekstra Bladet siger sekretariatschef hos Socialpædagogerne Rasmus Conradsen:

"Det er en meget beklagelig fejl, der er sket. Vi er helt klar over, at det er utrygt. Det må aldrig ske igen, og vi har derfor også med det samme taget alle de nødvendige skridt for at sikre, at det ikke sker - og vi har selv meldt det ud til Datatilsynet."

Dansk fremadstormende robotfirma giver forsat underskud

Det danske robotfirma Onrobot kommer endnu engang ud af et regnskabsår med et stort underskud.

I regnskabet skriver virksomheden dog, at "Årets tab kommer som følge af virksomhedens hurtige skalering, og er derfor i tråd med forventningerne."

Onrobot kommer således ud af 2020 med et underskud på 26,6 milliioner euro - knap 200 millioner danske kroner.

Den Odense-baserede virksomhed producerer redskaber til robotarme som gribere og følere samt software til robotterne.

Trods underskud i flere år nu, har flere investorer bidraget med store kapitalindsprøjtninger for at holde liv i virksomhedens vækstplaner.

I år alene fik Onrobot tilført 118 millioner kroner fra en række danske investorer. Samlet er der skudt 932 millioner kroner i selskabet gennem årene.

Bitcoin forbydes i Tyrkiet og en direktør forsvinder

Tusindvis af tyrkere har forsøgt at sikre deres større eller mindre formuer mod devaluering af den tyrkiske lira ved at investere i blandt andet bitcoins.

Nu har den Tyrkiets centralbank annonceret, at den fra 30. april vil forbyde kryptovalutaer som betalingsmiddel. Denne melding menes at være medårsag til, at bitcoin-kursen 16. april tog et dramatisk dyk med cirka 20 procent.

Kun fem dage efter denne udmelding suspenderede den tyrkiske kryptovalutaplatform Todex al handel.

Forklaringen lød, at platformen havde brug for fem dage til at håndtere en ikke nærmere specificeret investering.To dage var Thodex-stifter og administrerende direktør, Faruk Fatih Ozer, forsvundet.

Og sammen med ham var der ifølge flere medier også forsvundet to milliarder dollar - over 12 millarder danske kroner - af platformbrugernes penge.

Ifølge CNBC har Faruk Fatih Ozer oplyst, at meldingen om de manglende penge er ubegrundet”. Han menes at være flygtet til Albanien, ifølge BBC.

Og som om det ikke skulle være nok, har en anden tyrkisk kryptovalutaplatform, Vebitcoin, lukket ned for sine aktiviteter. Myndigheder har nu blokeret platformens konti og fire personer tilknyttet Vebitcoin er blevet arresteret og anklaget for bedrageri.