Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Frøken Klokken takker af efter mere end 80 år / Nedbrud hos Statens Serums Institut har lagt Sundhed.dk ned / Spotify fjerner funktion efter krav fra Adele

Frøken Klokken takker af efter mere end 80 år. Nedbrud hos Statens Serums Institut har lagt Sundhed.dk ned. Spotify fjerner funktion efter krav fra Adele. Apple: Medarbejdere må gerne diskutere løn. EU-råd vedtager ny GDPR-vejledning.

Godmorgen og velkommen til ugens første morgen-briefing her fra Computerworld.

Her til morgen er det Jakob Schjoldager, der sidder bag tasterne, og vi begynder dagens nyhedsoverblik med et nostalgisk farvel til Frøken Klokken.

Frøken Klokken takker af efter mere end 80 år

Med udgangen af november er det ikke længere muligt at få fat på Frøken Klokken.

Siden 1939 har danskerne haft mulighed for at ringe op til Frøken Klokken og få oplyst klokkeslættet, men det er slut 1. december.

”Som en naturlig følge af den digitale udvikling er der i dag en række telefonservices, der ikke bliver brugt i lige så høj grad som tidligere, og som har et højt strømforbrug. Det gælder blandt andet Frøken Klokken. Antallet af brugere på tjenesten har været stødt faldende over de seneste år, da funktionaliteten er overtaget af eksempelvis mobiltelefoner,” siger Robert Dogonowski, kommerciel direktør i TDC NET i en meddelelse.

I løbet af det første år ringede danskerne til Frøken Klokken intet mindre end 11,6 millioner gange. Antallet er altså dalet en del sidenhen og det fører altså til, at TDC nu for alvor udfaser tjenesten.

Alene de seneste fire år er antallet af opkald til Frøken Klokken faldet med en fjerdedel.

Frøken Klokken startede som en tjeneste forbeholdt KTAS’ kunder, men blev sidenhen tilgængelig for alle andre.

”Før Frøken Klokken måtte danskerne bruge de mere analoge metoder, hvis de ville have stillet armbånds- eller bornholmeruret. I København havde man på Skt. Nikolaj Kirke og senere på et pakhus i Frihavnen monteret en slags kugle, som hver dag klokken 12 middag faldt ned. Senere hjalp telegrafen med at få urene til at slå i takt. Men telefonen var det første og største gennembrud for elektrisk og lynhurtig kommunikation helt ud i hjemmene. Og med tiden mellem stort set alle danskere”, siger Martin Johansen, udstillingschef hos ENIGMA - museum for post, tele og kommunikation.

Nedbrud hos Statens Serums Institut har lagt Sundhed.dk ned

Danskerne kunne i fire timer søndag eftermiddag ikke få adgang til sine Covid-19-testsvar. Et nedbrud hos Statens Serum Institut betød at adgangen for alle danskere var utilgængelig i løbet af det meste af eftermiddagen.

Fra til 10.40 stoppede adgangen for alle danskere, der skulle tjekke om de var testet positive med coronavirus, på sundhed.dk og appen MinSundhed.

Det oplyste SSI søndag.

Her lød det at nedbruddet skyldes overbelastning af instituttets it-systemer. Omkring klokken 16 havde danskerne endnu engang adgang til deres prøvesvar på begge platforme. Senere søndag aften var tjenesterne dog utilgængelige igen.

Spotify fjerner funktion efter krav fra Adele

Den britiske sangstjerne Adele har udgivet et spritnyt album, og med det fulgte et krav om at streaminggiganten Spotify fjerende en funktion.

Det er nemlig ikke længere som udgangspunkt muligt at høre sangene på et album i tilfældig rækkefølge længere.

Den såkaldte shuffle-funktion er blevet fjernet efter krav fra den britiske megastjerne. Derfor spiller Spotify nu alle nummer i den rækkefølge de kommer på albummet.

”Det var mit eneste krav i en branche i konstant forandring. Vi skaber albums med så stor omtanke for rækkefølgen på numrene af en årsag. Vores kunst fortæller en historie og vores historier bør blive lyttet til på den måde den var tiltænkt. Tak Spotify for at lytte 🍷♥️” skriver verdensstjernen på Twitter.

Det er fortsat muligt at få funktionen frem igen. Det kræver dog man selv aktivt tilvælger den igen.

Apple: Medarbejdere må gerne diskutere løn

Medarbejderne hos den amerikanske gigant Apple, har fået, hvad der kan virke som, en åbenlys meddelelse. De må nemlig gerne diskutere løn og arbejdsforhold indbyrdes.

”Vi opfordrer alle medarbejdere med bekymringer til at stille dem på den måde de er mest trygge ved, internt eller eksternt,” skriver selskabet i en intern meddelelse, som Reuters har set.

Beskeden kommer efter medarbejdere har følt, at Apple har modarbejdet dem, når de har forsøgt at italesætte medarbejdernes arbejdsforhold i medierne.

Tidligere Apple-chef Janneke Parrish modtog endda en fyreseddel efter hun udtalte sig kritisk om arbejdsforholdende hos selskabet.

EU-råd vedtager ny GDPR-vejledning

Den europæiske sammenslutning af datatilsynene i EU EDPB har fremlagt en ny vejledning om samspillet mellem artikel 3 og kapitel fem i Databeskyttelsesforordningen.

”Et af de konkrete resultater fra gårsdagens møde i Det Europæiske Databeskyttelsesråd er denne - meget længe ventede - vejledning om samspillet mellem artikel 3 om forordningens geografiske område og kapitel V om overførsler,” skriver direktør for det danske datatilsyn, Cristina Gulisano på LinkedIn.

Vejledningen giver blandt andet en definition af begrebet ”overførsel”. Det er tilsyneladende nødvendigt for at slå fast, hvornår man skal bruge reglerne i kapitel V i databeskyttelsesforordningen, skriver tilsynet.

Du finder hele vejledningen på Datatilsynets hjemmeside.