Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Fleksibilitet er vejen frem – også i planlægningen

Klumme: Hvis 89 procent af virksomhederne siger, at evnen til at forudsige vigtige begivenheder i dag er lav eller umulig, er der så nogen mening i at planlægge? Måske ikke, hvis du ikke gør det fleksibelt.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Vi ved alle, at planlægning og prognoser står over for 'hidtil usete' udfordringer, men er der et mere grundlæggende problem med FP&A funktionerne?

Det er et spørgsmål, eksperter og beslutningstagere stiller sig selv, sammen med: Er vores tilgang stadig opdateret? Er vores teknologi stadig egnet til formålet? Er der en bedre måde?

I en undersøgelse udført af industrien, Business Application Research Center (BARC), The Future of Planning, fandt de ud af, at 95 procent af organisationerne angav problemer omkring planlægnings- og prognoseprocessen.

Men kan planlægning være så ineffektiv? Og hvis ja, hvorfor bruger vi så meget tid på det?

Virkeligheden er, at traditionelle budgetteringsmetoder ikke tillader organisationer at følge med i det hurtige forandringstempo.

Men det hele er ikke dårligt nyt; Planlægning kan fungere. Men det kommer til at kræve nogle ændringer. Det er tid til at sige velkommen til en verden af ​​fleksibel planlægning.

Det viser sig, at efterhånden som markederne bliver mere og mere dynamiske og komplekse, bliver mere traditionel og statisk budgettering mindre effektiv.

Den tilgang kæmper for at følge med, fordi disse modeller er afhængige af et niveau af stabilitet og sikkerhed, som i stigende grad er fraværende i nutidens verden.

Hurtige prognoser er vejen frem

På grund af dette fandt BARC ud af, at traditionel, langsigtet prognose ikke længere virker, og mere end 80 procent af organisationerne er enige i, at hurtige prognoser er det eneste pålidelige alternativ til traditionel, omfattende budgettering i fremtiden.

Det betyder, at organisationer bliver nødt til at stole på mere fleksibel kontinuerlig planlægning.

Under disse dynamiske forhold giver regelmæssig opdatering af prognoser og fremskrivninger mulighed for hurtigt at fortolke signaler fra markedet og forstå deres indvirkning, før de sker. Hvilket vel er selve formålet med planlægning og prognose.

Planlægning og prognoser er altid blevet set på med mistænksomhed i mange organisationer. Det tager for lang tid, binder for mange ressourcer, giver høje omkostninger, og kvaliteten af ​​resultaterne afspejler ikke indsatsen.

Det mener mange kritikere ifølge BARC. Og de tager ikke fejl.

Men for at prognoser skal give resultater hurtigt med kort varsel og give relevant og rettidig indsigt til ledelsen, bliver man nødt til at ændre sine FP&A-værktøjer og -processer.

Det er en stor udfordring, og lige nu er de fleste organisationer langt fra at nå dertil, og mange af dem er uvidende om, at forandring overhovedet er nødvendig.

Skal vi ikke bare lade være?

Så hvis traditionel planlægning ikke virker, og ingen er klar til at planlægge anderledes, skal vi så stoppe?

Simpelt svar, nej. Som BARC oplyser i undersøgelsen, "Betydningen af ​​planlægning for agil virksomhedsledelse er steget som følge af pandemien."

Virkeligheden er, at planlægning og prognoser sandsynligvis er vigtigere end nogensinde før. Jo hurtigere tingene ændrer sig, jo hurtigere skal man reagere.

Man kan ikke planlægge alt, men man kan være klar til alt.

Disse nye værktøjer giver mulighed for at finde løsningerne på aktuelle og kommende udfordringer hurtigt nok til, at det betyder noget.

Det gør fleksibel planlægning til et af de mest kraftfulde værktøjer i en foranderlig verden.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.