Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Hvad gør virksomheder, hvis clouden går ned? ... derfor er det en god ide at trække lidt af clouden tilbage

Klumme: Læg ikke alle jeres æg i én kurv. Det gælder uanset, hvor man lagrer sine data, men i lige så høj grad, hvordan man vælger at prioritere sin backup.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

En varm sommerdag i 2021 var topnyheden på de fleste danske nyhedsmedier, at mange hjemmesider, sociale medier og cloudtjenester var gået ned.

Det tog ikke lang tid, før det stod klart, at nedbruddet ikke kun ramte Danmark, men derimod globalt.

Nedbruddet kom som følge af en miskonfiguration af et CDN-netværk, der er et verdensomspændende netværk af servere, der sikrer levering af indhold til brugere og virksomheder. Heldigvis gik der ikke lang tid, før internettet var oppe igen og hændelsen forsvundet fra folks hukommelse.

Alligevel satte den gang i nogle tanker hos mig og mine kolleger i Datto.

Nedbruddet viser nemlig en væsentlig udfordring ved virksomheders brug af cloud computing:

Efterhånden som virksomheder bliver mere og mere afhængige af cloud-infrastruktur til at løse deres digitale behov, kan de i værste fald stå over for manglende forretningskontinuitet, hvis deres cloud-løsninger går ned.

For hvordan skal man så tilgå sin cloudbaserede backup-løsning?

Virksomheder er afhængige af cloud

Som følge af den globale pandemi har mange danske virksomheder flyttet en stor del af deres it-løsninger til clouden.

Det kommer især til udtryk i virksomhedernes budgetter, hvor posten til cloudløsninger, ifølge analysevirksomheden Gartner, er steget med 9,7 procent hos europæiske virksomheder i 2021 og forventes at stige med yderligere 10 procent i 2022.

Det er altså tydeligt, at cloud computing har ramt plet hos virksomhederne, der gerne vil passe på deres data ude af huset.

Det store spørgsmål er dog, hvilke konsekvenser det kan have, når virksomheders cloud-tjenester ikke er tilgængelige?

Ifølge Dattos seneste ransomwarerapport er den gennemsnitlige omkostning for nedetid på cirka million kroner. Der kan altså være store økonomiske omkostninger ved at være offline, og nogle virksomheder, især de små og mellemstore, vil muligvis ikke overleve et længerevarende nedbrud.

Konen med æggene

90 pct. af alle data, der nogensinde er blevet skabt, er blevet generet inden for de sidste få år.

Hver dag genereres der 2,5 milliarder bytes data. Og i 2021 bliver 50 procent af alle virksomhedsdata desuden lagret i clouden.

Selvom de store cloududbydere efterhånden er så dygtige, at nedbrud sjældent sker, er data i clouden lige så sårbare over for hackerangreb og ransomwareangreb, som hvis en virksomhed lagrede dem lokalt.

Desuden viser sommerens globale nedbrud, at det også kan være risikabelt kun at have sine data i en cloudløsning.

For hvis man bliver ramt af et angreb under et nedbrud som i sommer, hvordan skal virksomheder så hurtigt komme på fode igen?

Budskabet fra mig er: læg ikke alle jeres æg i én kurv. Det gælder uanset, hvor man lagrer sine data, men i lige så høj grad, hvordan man vælger at prioritere sin backup.

Løsningen kan være en hybrid cloud-løsning. Her har virksomheder både backup på lokale servere og i clouden, som supplerer hinanden.

Med et hybridsystem kopieres og gemmes data først på en lokal backup og kopieres dernæst i clouden.

Så kan virksomheder hurtigt og nemt foretage en gendannelse af data, hvis uheldet er ude – eller clouden er nede.

Tiden er den vigtigste faktor

Selvom jeg godt kan se, at det kan virke til, at virksomheder skal gå med både livrem og seler, er der nok et par virksomheder gennem tiden, der ville ønske, at de havde gjort det.

Forretningskontinuitet handler nemlig om at tage virksomhedens sikkerhedskopiering op på et højere niveau og stille spørgsmålet om, hvordan organisationen hurtigt kan komme op at køre igen i tilfælde af et total nedbrud.

Når vi taler om forretningskontinuitet, er der to ting, virksomhederne bør have i tankerne: Recovery Time Objective (RTO) og Recovery Point Objective (RPO).

RTO er den tid, en virksomhed skal bruge på at komme tilbage efter et nedbrud for at undgå uoverskuelige konsekvenser.

RPO er den tid, en virksomhed maksimalt kan tåle at være nede, inden deres data går tabt.

For eksempel kan man have en RTO på 24 timer og en RPO på en time afhængigt af, hvad virksomheden kræver.

Virksomheden skal altså være i drift igen inden ét døgn efter et nedbrud, og der skal tages ny backup én gang i timen. På den måde får man et bedre overblik over, hvilken type backup-løsning, der er brug for.

Derudover kan jeg kun anbefale at have en image-baseret backup, der er en eksakt kopi af al virksomhedens data, herunder operativsystemer, konfigurationer og indstillinger, der alle gemmes lokalt.

På den måde kan man gendanne hurtigere, hvis et cloud-miljø går ned.

Realiteten er, at mange danske virksomheder er blevet afhængige af clouden.

En anden realitet er dog også, at clouden, lige som alt andet teknik, kan gå ned. Derfor kan virksomheder hurtigt komme i fare, hvis de udelukkende har deres data i cloudtjenester.

Den gode nyhed er, at hvis virksomhederne i højere grad benytter en hybrid-løsning, med det bedste fra begge verdener, er de bedre sikret. Det kræver dog, at virksomhederne trækker lidt af clouden tilbage til virksomheden.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.