Artikel top billede

(Foto: JumpStory)

Grøn digitalisering er det nye sort - men hvor skal man begynde?

Klumme: Grøn digitalisering kan være et konkurrenceparameter. Men hvor skal man begynde - og hvad er de mest oplagte muligheder?

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Alle vil være grønne, ja selv statsministeren, og måske kan den tilgang gøre, at digitaliseringen kommer endnu mere på dagsordenen hos virksomhederne.

ESG er blevet hverdag og snart kommer der lovkrav om rapportering af diverse tal Co2-udslip og så videre.

Flere ejere ser også den grønne profil som et konkurrenceparametre, og det kan i visse købssituationer bliver et afgørende valg om virksomheden får ordren eller ej.

Men hvor skal man starte?

På hardwaresiden sker der en masse pt. omkring pc’er, skærme og generelt udstyr, så det kræver, at man starter en politik om for eksempel at skifte pc’er, der er mere end tre år gamle og den vej igennem bliver mere grøn og klimavenlig.

Et marked for refurbsihed computere er også opstået, som også kan gøre din profil endnu grønnere.

Går vi over på forretningssystemer, er her nogle er de mest oplagte. Der er sikkert mange flere eksempler, så listen her blot til inspiration og dialog ude i virksomhederne.

Papir, papir og papir i lange baner. Mange snakkede om papirløse kontorer, men det er ikke sket. Faktisk siger flere virksomheder, de aldrig har printet så meget papir som nu.

Eksemplerne kunne være:

Fakturaindscanning. Rigtig mange steder kommer en faktura ind elektronisk. Den printes og ligges på en indkøbers bord, som med kuglepen skriver under og evt. hvordan, den skal postere.

Måske ryger den også videre tilandre person manuelt som også lige skal kommentere på det med en anden kuglepen.

Der findes heldigvis indscanningprogrammer, der både via templates kan læse fakturaen ind og med automatiske godkendelser og konteringer - så har du en papirstak mindre og har sparet administrativ tid.

Pluk- og pakkeliste. Håndholdte scannere giver både færre fejl og reducerer papirmængden.

Sikkerheden er i top, da man nemt og hurtigt kan registrere for eksempel en hel palle uden fejl og dermed hurtigt få varen ind i produktion.

Power Apps til at lave lageroptælling og registeringer. Jeg har selv været med til lagerstatus, hvor vi fik udleveret kontrolister med antal af varenumre og antal.

Så gik man i gang med optælling og kuglepennen, hvorefter disse lister skulle ind til lagerchefen, der hakkede dem ind i ERP. Med simple Apps laves lageroptælling on the fly uden gule post-it og udprintede excelark.

Arbejdsinstruktioner flyttes over til at blive lavet på videoer. Så undgår man sprogforvirringen, og videoer er meget lettere at opdatere. Jeg har set arbejdsinstruktioner på op mod 50 sider for en vare.

Så når jeres virksomhed næste gang snakker strategi eller optimeringer, så kan den ”grønne digitalisering” måske blive fællesfront for CIO og CEO.

Så husk:

  • Grøn digitalisering kan både spare tid og hjælpe klimaet

  • Grøn digitalisering kan blive et konkurrenceparametre for din virksomhed

  • Grøn digitalisering kan løftes op som et strategisk vigtigt emne for hele virksomheden

Mange begreber

Power Apps, Power Automate, RPA, AI - ja, der er mange begreber at forholde sig til, når man arbejder med it-systemer og optimering af processerne.

Tidligere havde vi monotont ufaglært arbejde som mennesker lavede. Mange af disse opgaver blev over tid erstattet af maskiner.

Nu er turen så kommet til de administrative kontorprocesser og via ”værktøjsrobotter” kan en del monotont kontorarbejde erstattes - hvis man sætter det korrekt op.

Rutineopgaver. Lad os sige, man har en faktura, der kommer fra en leverandør hver måned. Den skal altid bogføres på konto xxxxx i ERP-systemet, og der skal sendes en mail tilbage til for eksempel CFO, når bogføringen er sket.

Gennem RPA og workflow vil man kunne programmere den rutine, så der ikke er menneskehænder involveret. Kravet er selvfølgelig at formatet eller reglerne ikke ændrer sig

Kontroldata. Normalt sætter man en række valideringsregler i ERP-systemet for eksempel ved vareoprettelse. Men med Power Automate kan man også lave kontroller for eksempel i BI-værktøjet eller CRM, således at i givne rapporter skal alle data være udfyldt, inden en rapport sendes ud til ledergruppen. Mulighederne her er rigtig gode for gode kontroller.

Flytte opgaver ud til frontpersonale. Ved mange lagerprocesser er typisk mange afdelinger og personer involveret. ERP er en rigtig god transaktionsmaskine - men skærmbillederne og indtastning af data kan være tungt.

Power Apps giver mulighed for at lave nogle simple og brugervenlige værktøjer som for eksempel lagerliste ved status eller indgangskontrol af råvarer. Apps kan bygges og dermed bæres mange masterdata kun et sted og papirgangen fjernes.

Intelligente data. Som sælger vil du gerne have besked hvis for eksempel en bestemt kundens leveringsgrad går under 80 procent.

Hvis du har lavet leveringsgrader i en BI rapport, så kan du via Power Automate sætter regler op, at når et bestemt tal - eksempelvis leveringsgrad - går under 80 procent, så går en mail til sælgeren og salgsdirektøren, som dermed kan nå at reagere, inden kunden klager.

Alt for mange rapporter bliver lavet reaktive – men hvis man krydrer det med proaktive regler i Power Automate, kan det give dig et forspring, og du kan nå at være proaktiv ud mod kunder eller leverandører.

Så mulighederne er mange – men det kræver du selv stiller dig op på skamlen og definere jeres målsætning med ”robotværktøjer”, inden du kaster dig over i armene på en ekstern programmør.

Derfor ... hvad ønsker du at opnå?

  • Sparet tid?
  • Bedre kontroller og højere kvalitet i master data?
  • Proaktive handlinger via signaler?
Er det kompetencer, du ønsker at have inhouse eller ej?

Har du styr på, at processen kører på samme måde hver gang, så ”robotten” kan overtage opgaven?

Har du klarhed over dine nøgletal, og hvornår du skal reagere?

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.