Artikel top billede

Peter Viggo Jakobsen (midt) debatterer cybertrusler efter Ukraine-invasionen med MEP (V) Morten Løkkegaard og Version 2-journalist Mads Lorentzen (Foto: Lars Jacobsen)

Reportage: På Folkemødet er techdebatten blevet mørkere og mere dyster

Folkemødet, Bornholm: Digitalisering har fyldt meget på Folkemødet de seneste par år. Men i 2022 har debatten fået et mørkere fokus.

Folkemødet, Allinge: Djøfstortion og så videre. Folkemødet har haft mange øgenavne, men for folk med interesse for digitalisering - og især tale om digitalisering - er man de sidste fire-fem år blevet forkælet.

For den bornholmske politiske folkefest har igennem tiden kunne byde alt fra store telte fra Netcompany til debatter om sundhedsdata på IT-Branchens traditionelle it-paratskib i Allinges havn.

Åbent for alle, inklusive de allestedsnærværende skoleklasser og nysgerrige pensionister, som har gidet at lægge turen forbi.

Det samme gør sig gældende i år.

Netcompany er knapt så synlig, men du kan til Folkemødet stadig møde Microsoft-direktører, lobbyfolk fra de helt store techfirmaer, offentlige penneførere på digitaliseringsstrategier, konsulenthusene, SAS Institute (som har lejet et helt byhus midt i det hele) og sågar opleve en vejrtrækningscoach i Blockchain-teltet.

Det sidste forstod undertegnede ikke helt.

Men måske er det for at kunne holde pulsen under kontrol mens Bitcoin-formuen fordufter på det ustabile marked.

For 2022 gælder det dog især, at krigen i Ukraine kaster lange skygger. Også på Bornholm. Og især i mange af tech-debatterne.

De positive debatter er der stadig. Og dem som handler om (den manglende) diversitet i it-branchen.

Men digitaliseringen har også fået en mørkere tone efter Ruslands invasion af Ukraine 24. februar 2022.

Det er nok i virkeligheden meget godt.

For mens vesten som helhed har været naiv over for Ruslands stadigt mere autoritære udvikling, så har den brede debat om digitalisering handlet mere om mulighederne end skyggesiderne.

Derfor er dagene på Bornholm fyldt med oplæg med titler som ”Er Danmark rustet til cyberkrig?”, ”Hvad betyder krigen i Ukraine for cybersikkerheden i Europa” og ”Fremtidens kampplads i lyset af Ukraine” med deltagere som forsker Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet og MEP (V) Morten Løkkegaard.

Det var en debat, hvor begge fremhævede, at krigen på techfronten langt fra er nyt - men at vi har været under konstant angreb i årevis.

Og hvor droner for bare et par år siden blev fremhævet for deres evne til nemt at løse inspektionsopgaver handler en af fredagens mange debatter hos Hjemmeværnet om dronernes rolle i fremtidens krig og beredskab.

Det er en god reminder om, at de ting, som vi tager for givet, langt fra er det alle steder.

For over Allinge skinner solen, folketingsmedlemmer kan færdes midt mylderet uden vagter, og du kan stille spørgsmål til enhver debat uden at frygte for konsekvenserne.