Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Beskyt dine filer med kraftig kryptering

Det er muligvis det bedste krypterings program du overhovedet kan få gratis.

Af Jeppe R. Børsting, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi gemmer mere og mere af vores liv på computeren og både private og virksomheder har ting man gerne vil have for sig selv. Men hvis computeren bliver hugget eller man åbner sig selv for et angreb via en usikker netværksforbindelse, er det godt at have en bankboks på sin harddisk, hvor man kan gemme de vigtigste ting.

Sådan en boks laver programmet TrueCrypt for dig. TrueCrypt er et open source sikkerhedsværktøj, der med 11 forskellige algoritmer kan beskytte dine private filer. Der er mulighed for 256-bit AES kryptering og endda 448-bit Blowfish – så når der er lukket, så er der altså lukket.

Med TrueCrypt kan du vælge at kryptere enkelte filer og oplysningerne i dem. Men du kan også vælge at kryptere en hel harddisk eller måske en partition. En usb-nøgle kan også blive så godt som uforgængelig med TrueCrypt, og det er måske det allersmarteste, for sådan en lille fætter kan efterhånden rumme mange gigabyte data, men den er stadig let at glemme når du rejser dig fra arbejdscomputeren.

Du kan endda gemme et helt operativsystem for folk der ikke kender det rigtige kodeord - og beskyttelsen er ganske gratis.

Nok ikke til begyndere

TrueCrypt er nok ikke til begynderen, men hvis du gerne vil kaste dig over at kryptere dine filer, bør du overveje TrueCrypt, og dens omfattende manual fyldt med tips til hvordan man lettest kommer i gang med at kryptere sine filer.

Programmet giver mulighed for at mounte de beskyttede filer som en separat harddisk så du kan arbejde frit på dem uden at mærke noget til krypteringen, og når du dismounter filerne igen er de igen beskyttet mod snageri.

Gratisprogrammets kryptering er så stærk, at du skal gøre hvad du kan for at huske hvilket password du beskytter dine filer med, glemmer du det, er filen så godt som tabt. Men det er vel også hele ideen ved at kryptere noget.

Du finder den seneste udgave af TrueCrypt helt gratis her.