Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

4 geniale gratisprogrammer til din usb-nøgle

Når du alligevel har en usb-nøgle med dig rundt, hvorfor så ikke hive
et par programmer over på disken som du kan køre uden installation?.

Af Jeppe R. Børsting, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis du hiver dine dokumenter og vigtige filer med rundt på en usb-nøgle burde der stadig være plads til et par små programmer også. Fordelen ved det er, at uanset ved hvilken pc du er, kan du finde usb-nøglen frem og have dine mest nødvendige programmer ved hånden uden du skal installere noget på den fremmede computer. Og der findes masser af gratis letvægtsprogrammer, som du vil få svært ved at undvære. Her får du et bud på fire af dem, som du altid bør have på din usb-nøgle, hvis du vil være i stand til at klare de mest almindelige opgaver på farten.

AbiWord Portable

AbiWord er et skriveprogram, der ligner Word til forveksling, og som kan klare ret mange af de samme opgaver. Du kan åbne Office-dokumenter, OpenOffice, RTF eller HTML og mange flere, og så er der både grammatik og stavekontrol indbygget. AbiWord kan endda udvides med plug-ins, så du kan tilføje funktioner du måtte mangle i standardudgaven.
Hent AbiWord.

Mozilla Firefox Portable

Hvis du ikke vil undvære din yndlingsbrowser selvom du er på en fremmed computer kan du tage Firefox med dig. Denne udgave af Firefox efterlader ingen informationer om dine internet aktiviteter på computeren du sidder ved, men du kan stadig bruge alle dine bookmarks og tilføjelser, så det er ligesom at surfe derhjemme, uanset hvor du er.
Hent Firefox.

VLC Media Player Portable

Verdens vel nok mest effektive medieafspiller kan også fås i en udgave til din usb-nøgle. VLC spiller alt hvad du smider efter den, uden at brokke sig. Der er masser af indbyggede codecs, så du aldrig løber ind i et format du ikke kan afspille. På den måde kan du have mediefiler med på usb-nøglen og altid være sikker på du kan afspille dem uanset hvor det må blive nødvendigt.
Hent VLC.

Sumatra PDF Portable

Hvis du gerne vil være fri for at skulle gennem den langsommelige installation og opstart af Adobes Reader, bare for at tjekke en enkelt pdf-fil skal du sørge for at have Sumatra med i lommen. Så kan du uden bøvl læse pdf-formatet, endda uden at det kræver ret meget diskplads. Sumatra kan også bo på din iPod og skulle køre på alle computere.
Hen Sumatra.

Bonus: PStart

Hvis du har en flok programmer installeret på din usb-nøgle begynder det at udvikle sig til et helt lille arsenal af applikationer. PStart hjælper dig med at komme i gang med at bruge dem. For PStart hjælper dig med at åbne alle de andre programmer på usb-nøglen, med en lille menu, hvor du får genveje til dine andre programmer – en slags Windows startmenu, til programmerne på din flashdisk.
Hent PStart
.