Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stor lyd i små højttalere

Det er længe siden, vi har kigget på højttalere her i bladets spalter, men nu er det tid igen, og Logitech Speaker System Z623 har næsten blæst testlokalet omkuld.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Dette THX-certificerede højttalersystem fra Logitech er et 2.1-system, der har 200 watt (RMS) – noget, der tyder på både god og potentiel høj lyd.

De to små satellithøjttalere virkede ikke umiddelbart som noget, der kunne give speciel meget lyd, og subwooferen, nå ja, den er så stor, som en subwoof-er nu en gang altid er.

Hvad der dernæst slog os lidt, var kablernes tykkelse. Specielt det, der gik fra den højttaler, der har styringen, og ned til subwoof-eren. Det var godt nok overrask-ende kraftigt.

God til både store og små rum

Da vi havde sat systemet op, var vi spændte på, hvor god lyden var, for vores første testlokale var ikke specielt stort. Men da vi fyrede op under Battlefield: Bad Company 2, gik der ikke længe, inden vi følte, at vi var med på slagmarken.

Den kraftige subwoofer formåede at levere nogle imponerende bastoner, og vi følte virkelig, at vi blev en del af spillet. Naturligvis har THX-godkendelsen en hel del at skulle sige her, det er et af de rigtig gode kvalitetsstempler.

Efter at have tjekket, at alle døre og vinduer var lukkede, at naboen ikke var hjemme, og at konen var ude og gå med hunden, så skruede undertegnede helt op for lyden i systemet.

Det holdt jeg nu ikke til ret længe, for med 200 watt kan lyden blive øredøvende høj. Jeg valgte dog at holde ud længe nok til at kunne konstatere, at der ikke var forvrængninger (der kunne observeres) i lydeffekterne.

Herefter skruede jeg ned for lyden igen og vil ikke anbefale, at der skrues op på fuld lydstyrke, medmindre det er en mindre balsal, der skal spilles op.

Dernæst afprøvede vi system-et i et meget stort lokale og lod igen Battlefield: Bad Company 2 være vores prøveklud. Igen var det som at være der selv, og selv når vi bevægede os væk fra højttalersystemet, så var lyden god og realistisk.

Spil og musik ikke det samme

Nu var vi så blevet lidt nysgerrige. For nok var systemet godt til spil med lydeffekter, men hvordan var det at spille musik ud over anlægget?

Tilbage i vores lille testlokale satte vi nu lidt til at spille gennem systemet. Vi startede med lidt stille klassisk med masser af violiner. Vi gik videre til populærmusik, afspillede vokalmusik og sluttede af med rock, både af den blide og lidt hårdere slags.

Igen fik vi en fortrinlig lyd ud af systemet. Vi blev ikke lige så overvældede som med lydeffekterne til spil, men det var stadig en stor fornøjelse at lytte til Vanessa Mae spille Toccata & Fugue. Og det skønne var, at Z623 både lød godt, når vi spillede højt og lavt, og netop dette musiknummer har begge yderpunkter.

Vi fik samme oplevelse, da vi spillede det meste andet musik. Dog ikke helt, da vi lyttede til hård rock. Det var ikke specielt godt ved lave lydstyrker. Men det er nok lige så meget musikken, der skal bære sin del af skylden, som højttalerne skal det.

Helt generelt har vi været meget glade for Z623. Det har været en fornøjelse at lytte til det under testen. Men naboerne og konen er glade for, at det ikke længere skal være en del af det hjemlige lydsystem.