Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Dit næste tv er en supercomputer

Når du køber et tv i dag, skal du ikke kun tænke på billedkvaliteten. De nyeste tv er nemlig rene computere, der kan gå på nettet, streame fra din computer og vise dine digitale pletskud. Datatid går bag panelet på et af de nyeste super-tv'er.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Når du først er kommet dig over, hvor chokerende stor skærmen er på dette Panasonic 55”-tv, kaster du måske et blik på tilslutningerne langs siden og bagpå. Der er selvfølgelig de sædvanlige tilslutninger til antenne, HDMI osv., men også LAN og USB. Et nyt tv i dag skal nemlig kunne andet end at vise billeder i Full HD-opløsning, have digital tv-tuner eller kunne gengive billeder i tre dimensioner.

Det skal også kunne sende dig på internettet, give indgang til dine ram-kort fra digitalkameraet og kunne streame video fra din mediaserver eller computer! Så bag de millioner af pixels på den ultra-flade tv-skærm gemmer sig faktisk en ægte computer, der giver dig masser af nye muligheder.

Kæmpe med kæmpe potentiale

Nu er Panasonics TX-P55VT30 et af fabrikantens topmodeller, og derfor er prislappen også på omkring de 25.000 kroner. Noget mere, end de fleste af os vil give for et flad-tv. Men de muligheder, det rummer, finder du oftere og oftere i de mere prisgunstige modeller.

Vi vender tilbage til bagsiden, der løfter sløret for alt det, som dette super-tv kan. Du finder tilslutning til alle former for digital-tv, herunder antenne-, parabol- og kabelsignaler. Der er naturligvis en kortlæser til tv-udbyderen, så du kan se alle dine betalingskanaler. Tv’et er også forberedt til den måske kommende DVB-T2-standard og har naturligvis MPEG-4, som nogle kanaler allerede benytter.

Foran er skærmen naturligvis med Full HD-opløsning, og det kan via en indbygget processor omdanne 2D til 3D-billeder med en acceptabel effekt i nogle programmer. Panasonic benytter i øvrigt den aktive 3D-teknologi, hvor du skal bruge briller, som har indbygget batteri og trådløs forbindelse til tv’et.

Der medfølger to par 3D-briller, men skal du se ægte 3D, kræver det en Blu-ray-afspiller med 3D og ditto-film, for der er ingen 3D-tv-udsendelser endnu.

Stream film direkte til skærmen

Alt dette er meget imponerende, men som pc-interesseret er det mange af de andre muligheder, tv’et tilbyder, der trækker. Der medfølger WiFi-adapter, og sætter du den til, kan TX-P55VT30 finde dit trådløse netværk, og det sættes let op ved hjælp af trin for trin-menuer. At surfe på tv’et er ikke en mulighed og heller ikke særlig hensigtsmæssigt, da du skal bruge en almindelig fjernbetjening. Men du kan faktisk komme på for eksempel Facebook og se de nyeste opdateringer fra vennerne.

Panasonic kan streame fra en række forskellige hjemmesider – med udbydere, de har kontrakt med.

Så her kan du finde udvalgte udsendelser fra Eurosport og andre tv-kanaler, men også bruge Youtube fuldstændig som på computeren. Kvaliteten af billedet afhænger af den tjeneste, du bruger – om billederne er i HD-opløsning for eksempel. Generelt er billedkvaliteten fra disse sider langtfra så god som på direkte digitalt-tv, men det er en sjov feature, at du kan sidde i sofaen og se videoklip som foran computeren.

Den trådløse (eller kablede) internetforbindelse betyder også, at du kan tilslutte tv’et til dit interne netværk og derved også til din computer eller netværksharddisk, hvor du måske har billeder eller film liggende. Så kan du streame – sende – billeder og film til tv-skærmen.

Du har måske digitale kopier af film liggende på harddisken, og så er det jo lettere at streame end at skulle finde en dvd/Blu-ray-skive frem og lægge den i afspilleren. I praksis kører det godt og glidende uden hakkende billeder.

Optag på harddisk

Du kan optage tv eller sætte en direkte udsendelse på pause eller endda spole tilbage. Der er ikke indbygget harddisk, men tilslutter du et SD-hukommelseskort via kortlæseren eller en ekstern harddisk via USB-tilslutningen i siden, kan du optage præcis, som hvis du havde en harddiskoptager. Det er en fantastisk rar og praktisk ordning, som man kommer til at sætte stor pris på i det daglige. I praksis kan du ikke se forskel på kvaliteten af optagelse og direkte tv.

Trods de mange tilslutninger og funktioner er Panasonic-tv’et ultratyndt. Og den imponerende skærm er en stærk oplevelse. Den kræver dog, at du sidder i en afstand af 2-3 meter, så det skal du altså have plads til.

Billedet bliver dog aldrig for pixeleret, heller ikke hvis du kommer tæt på skærmen og ser en HD-udsendelse eller film. Dette Panasonic bruger nemlig plasmateknologi, der ofte har mere glød og dybde i farverne end den konkurrerende LCD/LED-teknologi.

De mange indstillingsmuligheder vil tilgodese entusiasten, der kan vælge mange forskellige standarder, herunder THX, der er en biograftilstand, hvor tv’et er justeret til at stå helt perfekt til filmvisning.