Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Prisvenlig stationær computer med dedikeret grafikkort

Skal computeren hovedsageligt bruges til hverdagsopgaver, der ikke er alt for belastende, vil denne stationære computer trods en fornuftig pris mere end kunne klare opgaven.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

MEDION AKOYA E2225D MD8325 er en ganske vellykket stationær computer i budgetklassen, hvor det er lykkedes at sammensætte en computer med afbalancerede egenskaber. Computeren vil kunne købe i danske ALDI forretninger fra onsdag d. 25. februar 2015 til en pris af 3199 kroner.

Der er tale om en computer, hvor der ikke entydigt fokuseres på styrken af én type hardware, men hvor brugeren i stedet får en god allround løsning, der tilmed har fornuftige multimedie egenskaber. Skal man fremhæve et stykke hardware, må det dog være det dedikerede grafikkort fra Nvidia, der for det første understøtter multimedie egenskaberne fornemt, samt gør det muligt at benytte computeren til gaming på et fornuftigt niveau.

Afvejet hardware

MEDION AKOYA E2225D MD8325 er en typisk MEDION stationær computer, hvor det ydre ikke ændrer sig i lange periode, men hvor forskellene ligger inde bag kabinettets plasticfront og metalsider. Resultatet kan betyde, at disse ens udseende computere har ret forskellige karakteristika, man kan derfor ikke sådan lige skue hunden på hårene.

Prisen har selvfølgelig noget at gøre med hvad der er muligt, men der er også forskel på de enkelte computeres temperament, hvis man kan sige det.
MD8325 er udstyret med en Intel Pentium G3250 dual core-processor, der har en arbejdsfrekvens på 3,20 GHz. Det er en meget ′ærlig′ processor i den forstand at man får et man ser, der er ikke understøttelse af Hyper Threading, ej heller kan processoren hæve hastigheden hvis man kaster sig ud i mere krævende opgaver.

Ser man på ydelsen er det derfor en relativ beskeden processor sammenlignet med de stærkeste i Intels processorarsenal. MD8325 er dog ikke en svag computer, den har snarere en fornuftig gennemsnitlig ydelse, og håndterer de fleste opgaver på en fornuftig måde.

Processoren har en maksimal TDP på 53 watt, det er derfor ikke en svagbrystet low voltage processor, men snarere en processor til en computer, der er beregnet til at have overskud til hverdagens opgaver, uden nødvendigvis at være i stand til at kaste sig over tunge multi trådede programmer uden besvær.

Vi har i den forbindelse målt processorkraften med SiSoftware Sandra 2015, her scorer MD8325 en aggregeret score på 39,65 GOPS (Giga Operations Per Second) i programmets CPU-arithmetiske test. Det er langt fra score for en topmodel i Core i5-processorserien, men det er nok til at sikre, at processoren ikke er en flaskehals, når det komme til at udføre de opgaver som MD8325 er tiltænkt.

Computeren er udstyret med 4 GB DDR3 1600 MHz ram, det er normalen for en stationær computer i de lavere prisklasser. 8 GB hukommelse ville have været rart, men i bestræbelserne på at sikre en konkurrencedygtig pris er det forståeligt. Hvis brugeren foretrækker det, er det muligt at udvide mængden af hukommelse senere, op til 32 GB hukommelse, hvilket udgør den maksimale mængde som hukommelseskontrolleren i processoren understøtter.

Monterer man et ekstra ramklods vil hukommelsesbåndbredden også blive bedre, end de meget beskedne 6,96 GB/s vi målte. Det skyldes at computeren som den leverer ikke kan køre i dual channel mode fordi der kun er monteret en ramklods i computeren.

Harddisken har en størrelse af 1 TB, det er måske ikke det vildeste i dag, men hvis man ikke gør sig ud i videoredigering, eller ripper film til harddisken kan en nu rumme temmelig mange programmer og data alligevel. Størrelsen af drevet er ok, men harddiskens hastighed er mere end blot ok.

Harddisk og grafikkort

Et positivt aspekt ved MD8325 er hastigheden af den valgte harddisk. Ved at bruge HD Tune Pro 5.50 benchmarken, har vi fundet ud af drevets hastighed. Den gennemsnitlige søgetid er selvfølgelig ikke på niveau med en SSD, men når det er sagt så er det en meget hurtig harddisk på det punkt. Den gennemsnitlige søgetid er 14.1 ms, hvilket er virkeligt imponerende for en traditionel harddisk. Det gør MD8325 relativt hurtigt reagerende.

Den gennemsnitlige overførselshastighed på 163,8 MB/s målt over drevet fra ende til anden er også ret imponerende for en traditionel harddisk.
Filtesten i samme benchmark returnerer en endnu mere imponerende sekventiel læsehastighed på 192,8 MB s for en traditionel harddisk. Den sekventielle skrivehastighed er næsten lige så godt med imponerende 186,1 MB/s.

Harddisken er et af de virkeligt positive aspekter ved denne stationære computer. Dette understreges yderlige af en storage score på 2676 point i PCMark 8, hvilket igen er en meget fin score for en traditionel harddisk.

Computeren er udstyret med et GeForce GTX750 DirectX11 grafikkort med 1 GB GDDR5 hukommelse. Det er med til at give MD8325 en fordel overfor stationære computere uden et dedikeret grafikkort, når det kommer til computerspil. Det synes også at være relativt sjældent at en computer med en Pentium-processor leveres med et grafikkort som dette.

Grafikkortet har DVD-D, VGA og HDMI-stik. Det er ikke et grafikkort for dem, der ønsker at være at spille de mest krævende computerspil på højeste kvalitetsniveau. Det er heller ikke egnet til at spille ved opløsninger højere end Full HD.

Men det er ikke desto mindre et grafikkort, der vil gøre et fint stykke arbejde i de fleste computerspil i Full HD-opløsning. En score på 7439 3DMarks i 3DMark Sky Diver benchmarken samt en score på 3070 3DMarks i Fire Strike benchmarken er nus let ikke dårligt.

GeForce GTX750 giver MD8325 de gaming kvaliteter den ellers ikke ville have haft, således at MD8325 der ellers er egnet til kontorarbejde og underholdningsbrug med fine allroundegenskaber får en ekstra dimension.

Lidt mere om ydelsen

MD8325 er blevet testet ved hjælp af benchmarkprogrammerne PCMark 7 og PCMark 8 for at få et billede af computeren ydeevne. Disse benchmarks viser systemets ydeevne som en helhed, samt hvorledes enkelte dele af systemet klarer at håndtere forskellige opgaver.

I PCMark 7 suiten scorer MD8325 3974 PCMarks. Det er en fin score, der er lidt lavere end de scores man ser i computere, hvor eksempelvis processoren er stærkere. Men det er en score der adskiller computeren fra computere der blot er udstyret med svage low voltage processorer.

Computere der har en SSD indbygget får typisk en langt højere score, det er fordi at en SSD påvirker resultatet af denne benchmark kraftigt.
Entertainment subscoren på 4308 point er fin, det samme gælder Creativity subscoren på 4984 point. Mens at Computation subscoren på 10.387 point må betegnes som værende god.

I PCMark 8 kørte vi også kreativitetstesten, hjemmetesten og den arbejdsrelaterede test, alle med indstillingen konventionel.
De kreative test koncentrerer sig om systemets evne til at udføre en række opgaver der omhandler underholdningsbrug og multimedie. Her er scoren 2593 point, hvilket viser at viser, at selv om MD8325 har nogle kvaliteter i forbindelse med underholdning og spil, så er der et stykke vej op til eksempelvis en Intel Core i5 udstyret stationær computer med et GTX750 Ti grafikkort. En sådan scorede i en af vores test over 3200 point i samme test.

Hjemmetesten viser hvor god computeren er til at håndtere opgaver, der er typiske for daglig brug i hjemmet. Disse tests er ikke så krævende og viser, hvor godt en typisk hjemme-pc i budgettet området vil håndtere daglig brug. Her er scoren 2893 point hvilket indikerer at MD8325 har det der skal til for at håndtere almindeligt hjemmebrug. Sammenlignet med bærbare computere med low voltage processorer er den meget bedre, men igen bliver begrænsningerne synlige, når der sammenlignes med en god Core i5-processor og et GTX750 Ti grafikkort.

Arbejdstesten koncentrerer sig om at vise, hvor god en computer er til at håndtere typiske kontoropgaver af den mindre krævende slags. Her scorer MD8325 2738 point, hvilket er fint og viser at MD8325 er ganske velegnet til kontorbrug og lignende. Det ser ud til, at grafikkortet her spiller en vigtig rolle i at få denne fine score.

PCMark8 testene viser at MD8325 er en fint ydende computer på egne præmisser, den har det der skal til for at blive en god hjemmecomputer. Træerne vokser dog ikke ind i himlen, den er selvfølgelig ikke så kraftig som en dyrere og mere veludstyret stationær computer.

Den sidste test vi har kørt er CineBench R15, der tester processorer evne til at rendere et billede ved brug af en processorkerne, samt alle de kerner som processoren har til rådighed. OpenGL testen viser, hvor godt grafikløsningen er til at mestre OpenGL. MD8325 fik en virkelig flot OpenGL score med 87,97 fps. I multi-CPU-testen scores der 237 point, hvilket er fint, men det viser også, at selv om processoren er fin, så er mangekernede processorer med Hyper Threading meget stærkere til de opgaver, hvor softwaren understøtter at der arbejdes med flere tråde simultant.

Indtryk og andre kvaliteter

Udseendemæssigt er der ikke meget nyt her, MD8325 følger formularten der er anvendt af de sidste mange MEDION stationære. Fronten er lavet af sort plast med en blank piano finish. Siderne er også sorte, men de er lavet af mat sort stål. DVD/CD-brænder drevet indtager den eneste eksterne 5.25"drveplads. Fronten har et rimeligt udvalg af tilslutninger med en USB 3.0-port, en USB 2.0-port, samt en multi-hukommelseskortlæser og en mikrofon indgang samt hovedtelefon udgang.

Stikkene er godt placeret, de kan nås uanset om computeren er placeret på gulvet, eller er placeret på et skrivebord. Bagsiden af MD8325 har nok stik til at computer er tilstrækkeligt udstyret. Der er 4 USB 2.0-porte, der er en RJ45 Ethernet-port, samt tre stik udover dette, hvoraf to er multi lydstik til det indbyggede i 6-i-1 lydkort af MD8325. Det ville dog have været rart, hvis der havde været et par USB 3.0-stik her bagpå.

Harddisk docken på toppen af MD8325 understøtter USB 3.0, her kan man tilslutte en MEDION HDDrive2go ekstern harddisk uden brug af kabler. Drevet er tilkøb.

Den indbyggede 802.11n WiFi løsning er et af højdepunkterne i denne computer, især når den lkabve preis tages med i betragtning.
MD8325 inkluderer en computer mus og tastatur. Tastaturet og musen er begge kablede, det er en god til hvis man ikke har noget i forvejen. Det er dog ikke noget der adskiller sig fra andre lignende enheder i den bilige ende af skalaen.

Den medfølgende er denne gang MediaPack software, Home Cinema Suite bestående af nogle Cyberlink programmer. Nogle af programmerne er også til stede i form af Windows 8.1 apps. Windows Essentials er inkluderet, samt en prøveversion af Microsoft Office 365. Endelig er der en 30 dages prøveversion af McAfee LiveSafe.

Man kan afrunde med at sige at MD8325 er en god allrounder. Processoren er ikke specielt stærk, men på den anden side stærk nok til, at den kan håndtere de fleste opgaver uden nogen problemer. Hvis man bruger software, der kræver stærke processorer som tung foto manipulation, 3D-animation eller video redigering og lignende hårdere opgaver, vil den manglende rå kraft naturligvis være mærkbar.