Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Enkle tiltag kan løfte dit datacenter

Seks hurtige tiltag, der skaber værdi i dit datacenter.

Af Jakob D. Lund, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En gang imellem gør det godt at få taget status på udstyret og få undersøgt, om du kan gøre noget anderledes i datacentret. Ofte er der store besparelser at hente ved selv små tiltag. Her giver Jørgen Bjerg, Enterprise Account Manager hos Schneider Electric ITB, dig seks quick wins, der sparer penge og øger effektiviteten i dit datacenter.

Hvis du er bange for, at du har fået stirret dig blind på dit datacenter, så er en audit værd at overveje. Jørgen Bjerg fra Schneider Electric anbefaler at få foretaget en audit regelmæssigt, fordi det at få friske øjne på datacenteret kan føre til besparelser og få stoppet små problemer, der kan vokse sig store over tid. Her er de seks fejl, han oftest møder ude i virksomhederne. De fleste kan du faktisk hurtigt selv udbedre.

1. Ryd op

Hos mange virksomheder ender datacentret ofte som opbevaringsrum, eller endnu værre – som kontor for ekstra medarbejdere. Selvom man lider af pladsmangel, er det altså en rigtig dårlig idé at bruge datacentret til andet end det, det er – nemlig et datacenter. Én ting er, at kasser og andet forstyrrer luftstrømning i rummet, og får alt til at støve og se rodet ud.

Noget andet er, at de opbevarede ting gør det svært for teknikeren at få adgang til serverne. Specielt hvis han er kommet for at tilse eller eventuelt reparere udstyret. Problemet med at bruge sit datacenter som alternativt kontor for medarbejdere er først og fremmest, at serverne larmer, og det er derfor ikke et særligt produktivt miljø for medarbejderne. Oven i det har serverne brug for den helt rigtige temperatur, og denne påvirkes nemt ved for eksempel træk, når en medarbejder går ind og ud af døren.

2. Placér dit udstyr rigtigt

Luftindtag og -udtag skal placeres rigtigt i datacentret. Hvis din aircondition eksempelvis står for langt væk fra dine rackskabe, eller er placeret forkert, hjælper den ikke meget til at nedkøle udstyret. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at måle ordentligt efter, og eventuelt rykker udstyret tættere på hinanden, hvis det er blevet for varmt. Det er i det hele taget en god vane at måle varmen jævnligt, så den ikke samler sig i ét hjørne. Der kan spares (og tabes) mange penge ved at indrette datacentret på en bestemt måde.

3. Optimér temperaturerne

Du skal huske, at temperaturen i datacentret skal tilpasses udstyret og ikke medarbejderne. Før i tiden skulle datacentret nedkøles til 15 grader, men i dag kan det meste udstyr tåle op til 40 grader. Til gengæld har udstyret ikke helt så meget båndbredde, hvis systemet bliver for varmt, og det er derfor bedst, at udstyret holdes nogenlunde koldt. Anbefalingerne fra organisationen ASHRAE er helt op til 27 grader foran serverne. Jeg mener, at den optimale temperatur i et datacenter er cirka 23 grader. Igen, gør det til en vane at måle temperaturen i datacentret, så du hele tiden kan justere om nødvendigt og derved opnå besparelser.

4. Opdel i kolde og varme zoner

Jeg anbefaler, at du skiller den kolde og varme luft ad og laver en inddeling i kolde og varme zoner; det kan nemlig føre en ret stor besparelse på kilowatttimer med sig. Stil de mest aktive servere i den kolde zone. Aktive servere (for eksempel en mailserver) udvikler mere varme end mindre aktive servere. Ved særlig stor mailaktivitet kan temperaturen pludselig stige voldsomt og gøre serverne ustabile og mindre effektive, eller de kan i værste fald bryde sammen, hvis de når over de 27 grader.

Derfor bør netop disse servere placeres koldt, så temperaturen holdes nede. Omvendt kan mindre aktive servere (for eksempel en filserver) opbevares i den varme zone, fordi serveren ikke udskiller nær så meget varme. Det er både smart og pladseffektivt, fordi du kan have alle dine servere i ét rum, så længe temperaturen er delt ind i zoner. Det eneste, du skal bruge, er et tag, døre og blændplader til inddelingen af zonerne. Selv mindre datacentre med få rackskabe vil hurtigt kunne tjene pengene hjem igen ved sådan en investering.

5. Luk U-positionerne i dit rack

Åbne U-positioner i racks medfører kortslutning af luftflowet, det vil sige, at den varme, som blæses ud af serveren, rammer bagdøren på racket og returnerer til forsiden af racket, hvor den forhindrer den kolde luft i at komme frem. Herved suger serveren sin egen opvarmede luft, og der opstår lokale hotspots i serverrummet, selvom rummet virker koldt.

Det er vigtigt, at du lukker disse åbninger af med blændplader, fordi det ellers kan medføre fejlfunktion af udstyret og koste dig dyrt at holde temperaturen ordentligt nede. Jeg kommer tit ud til danske virksomheder, som ikke har sat blændplader op. Du kan aldrig få blændplader nok, og husk: Besparelsen kommer først, når du kan guide den kolde luft den rigtige vej.

6. Afvikl overflødige servere

Jeg anbefaler, at du afvikler både gamle og inaktive servere. Hvis du har en server, der ikke bliver brugt, så sørg for at få den afviklet eller virtualiseret. Flere virtuelle servere kan køre på én fysisk server. Det er smart, fordi det både optimerer pladsen, og samtidig giver det dig færre servere at holde styr på.

En datacenter-audit følger en standardprocedure, som skal sikre, at alt bliver tjekket til bunds og eventuelle steder, hvor der kan effektiviseres, bliver fundet, og fejl bliver identificeret. I gennemgangen kigges der både på omgivelserne, infrastrukturens opsætning, ydeevne og brug, men også distributionen af køling og dennes effektivitet samt den generelle tilstand af udstyret. Det er altså et aldeles grundigt eftersyn, som giver dig vished om, at alt fungerer som det skal og eventuelle fejl og mangler opdages i god tid.