Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Svækket sikkerhed hos Apple: Virus på Mac er mere end femdoblet

Apple-brugere kan ikke længere læne sig tilbage uden at tænke på virus og hackerangreb. Ny rapport viser, at virus på Mac OSX er femdoblet det seneste år.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I løbet af det seneste år er der fundet mere walmare på Mac OSX end de sidste 5 år sammenlagt. Ikke mindre end 948 forskellige malware-programmer i Apples operativsystem er fundet i år sammenlignet med 180, der blev fundet mellem 2010 og 2014.

Det viser en ny rapport foretaget af Bit9 og Carbon Black

Der kan sættes spørgsmålstegn ved Apple som det sikre alternativ, og det er med god grund. I løbet af de seneste år har Apple fået endnu flere brugere, der både tæller privatpersoner og virksomheder. Især den store stigning for Mac-computer giver it-kriminelle blod på tanden.       
Sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra it-virksomheden www.anytech365.com vurderer, at vi i fremtiden vil se mange flere forsøg på hackerangreb, hvor phishing vil være blandt de førerende teknikker, som hackere vil anvende.

"Især phishing-mails, hvor it-kriminelle forsøger at lokke fortrolige oplysninger ud af dig, bliver mere og mere udbredt. Får svindlerne bare én godtroende internetbruger til at klikke på et inficeret link, kan de så let som ingenting få adgang til bankkonti og passwords, forklarer Janus R. Nielsen.      

Det er især op til højtider, at it-svindlerne sender falske mails, der bl.a. udgiver sig for at være kendte organisationer.

"Svindlerne vil bede dig om penge til gode formål, lokke dig ind på en falsk internetside eller fortælle at du har vundet i et lotteri. Du må aldrig gå ind og bekræfte dine oplysninger og er du i tvivl om en mail fra en bestemt organisation er ægte eller ej, så kontakt organisationen med det samme", siger Janus R. Nielsen.   

Det er dog langt fra kun Apple-brugere, der skal være opmærksomme på phishing og hackerangreb.

Ifølge rapporten fra Bit9 og Carbon Black er Windows-brugere langt mere udsatte end Mac-brugere. Lægger man alle de malware-koder sammen, der nogensinde er fundet til Mac, vil det svare til, hvad der dukker op af walmare til Windows på en enkelt time.     

Men selvom der er fundet langt flere sikkerhedshuller hos Windows, er hverken Windows- eller Mac-brugere fredet fra de it-kriminelles tricks. Apples voksende markedsandel gør det mere attraktivt for it-kriminelle at få fingrerene i deres systemer.     

"I bund og grund er det vigtigste at tænke sig om og bruge sin sunde fornuft på nettet, og det er uanset hvilket styresystem du bruger", siger Janus R. Nielsen.    
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere