Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Nu skal pc-skærmen have 5K-opløsning

Ikke opgraderet til 4K-skærm endnu? Så skal du måske vente, for næste step hedder 5K, og de første skærme med den enorme opløsning er allerede på hylderne!.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi var imponerede, da UHD-skærmen med 4K dukkede op på markedet ”for et øjeblik siden” og skabte et ultraskarpt alternativ til HD-skærmen. Men inden de fleste af os når at opgradere fra 4K-skærmenes 3840 x 2160 pixel, er 5K-skærmene allerede på markedet. De giver et endnu mere vanvittig detaljeret billede med en opløsning på 5120 x 2880 pixel.

De første modeller som denne Dell UltraSharp UP2715K ligger på den forkerte side af 20.000 kroner, men det var også tilfældet med de første 4K-modeller, og de kan jo fås for få tusind kroner i dag. Allerede nu er den nyeste af Apple iMac med 5K-skærm – og indbygget computer! – til salg for 17.999 kroner.

Men er der overhovedet nogen grund til at have 5K? Svaret er det samme som ved 4K: Nej, næppe hvis du er en ”almindelig” pc-bruger.

Men: Selvom UHD kan undværes, så er det ganske rart at have, må vi indrømme. For med så høj pixeltæthed får du en enorm detaljering og kan zoome langt ind på billeder og se detaljer, du ikke kunne se eller arbejde med før.

Mere mættede farver
Samtidig kan høj pixeltæthed give et mere farvemættet billede, hvor nuancerne står rigtigere, og alting ser mere naturligt ud.

Dell UP2715K kræver en computer, der kan håndtere den enorme opløsning. Vi brugte en computer med to grafikkort, der tilsammen kunne håndtere opgaven. Med de fleste bærbare vil du ”kun” kunne opnå 4K-opløsning.

Det første, man lægger mærke til på Dell-skærmen, er, at ikoner og andet på skærmen bliver ekstremt småt. Man kan dårligt læse teksten på et Word-dokument uden at gå op i størrelse. Det virker håbløst. Men der er en løsning, for ganske som med 4K-skærme kan du nemt skifte mellem den højeste opløsning og en zoom-tilstand, hvor alt gøres større, hvilket er en kæmpe fordel, når du befinder dig på Windows’ Skrivebord eller i programmer, hvor tekst og symboler gerne må være til at få øje på.

Hvis du overvejer denne skærm med monstrøs opløsning, skal du først undersøge, om din computer kan få den til at vise 5K. Hvis du overvejer denne skærm med monstrøs opløsning, skal du først undersøge, om din computer kan få den til at vise 5K.

Hvis du arbejder med et billedprogram som Photoshop, går du tilbage til standardopløsningen og får fuldt udbytte af alle pixel. Muligheden for at kunne have et stort vindue åbent med et foto, der redigeres, samtidig med at der er plads til rigtig mange paletter, er nærmest vanedannende.

Denne Dell er en skærm for grafikspecialister, og det ses ved at billedet står ekstrem lækkert og meget, meget rent. Helt ud i kanterne er det skarpt, og lysintensiteten er ens over samtlige 27 tommer. Du får god dynamik i billedet, selv når der er skruet ned for lyset. Det betyder, at du kan få alle detaljer med i de mørke partier – og i de lyse, der ellers har tendens til at brænde ud på mindre gode skærme.

Dell UltraSharp UP2715K er med andre ord en fremragende skærm for dem, der bare skal have den vildeste opløsning. Desværre er det kedeligt dyrt.

Godt alternativ:
Samsung U32D970Q
Hvis du kan ”nøjes” med 4K – det er stadig virkelig skarpt – skal du overveje denne Samsung U32D970Q med en skærm på 31,5", for den koster det halve: 10.155 kroner.

DT11_dell02