Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

El Capitan gør din Mac endnu bedre

El Capitan gør din Mac endnu bedre. Apples nye systemopdatering giver både bedre brugeroplevelser og øger ydeevnen.

Af Mette Eklund, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Apples nye systemopdatering giver både bedre brugeroplevelser og øger ydeevnen.                                                               

Brugervenlighed har altid været synonym med en Mac-computer, og med Apples nyeste version af styresystemet OS X til deres æble-mærkede computere, får du en lang række nye og forbedrede muligheder. Den nye version kom ud i efteråret og hedder OS X El Capitan.

Et bjerg af funktioner
El Capitan, som også er navnet på en bjergformation i nationalparken Yosemite i USA, byder på et væld af nye funktioner. Først og fremmest er Mission Control forbedret. Mission Control er en funktion, du bruger til at se, hvilke programmer der er åbne, og i den nye udgave kan du hurtigt få et overblik over dine åbne vinduer og se præcis det vindue, du har brug for. Har du mange programmer åbne, kan du åbne flere skrivebordsområder og trække dine programmer hen på disse, så du f.eks. har et skrivebordsvindue til din iTunes, et til dine browser og chat, et til dine skriveprogrammer eller hvordan du nu har lyst til at organisere dig. Med den nye Split View-funktion bliver det dog endnu nemmere at arbejde med flere programmer samtidig, da denne automatisk placerer to vinduer ved siden af hinanden i fuld skærm, så du kan arbejde med begge uden at blive forstyrret af, hvad der foregår på andre vinduer. Du vil måske skrive en tekst, mens du har en hjemmeside åben.

QM01_elcapitan01

Søgefunktionen Spotlight er også forbedret. Du kan søge efter alt såsom vejret, sportsresultater og meget andet specifikt, eller måske vil du hurtigt finde en mail eller dokument fra en ven uden at skulle rode alle dine mails igennem. Det er nemt at gøre med det optimerede styresystem, der lader dig lave søgninger i en mere afslappet sprogtone, så du f.eks. i Spotlight blot kan søge efter ”mail fra Søren i januar”.

Bruger du det indbyggede mailprogram, bliver du også hjulpet nemmere på vej med nye smarte forslag. Mailprogrammet kan ud fra dine mailbeskeder foreslå dig at tilføje personen til dine kontakter eller tilføje en dato i mailen til din kalender. Derudover er det blevet nemmere at skifte mellem flere e-mails, du er i gang med at skrive, og du kan nemt tjekke andre beskeder i din indboks samtidig med, at du forfatter nye mails.

Den indbyggede foto-app har også fået en overhaling og lader dig nu redigere dine fotos med et væld af tredjeparts-værktøjer, som du kan downloade fra Mac App Store. Det er også blevet nemmere at tilføje dine favoritpersoner i Faces samt sortere dine albums.

Dertil er der også kommet et nyt Noter-program til, som nemt lader dig lave smarte noter med både fotos, PDF-filer, videoer og meget mere. Du kan nemlig hurtigt tilføje indhold fra din browser, kort eller andre programmer. Via iCloud kan du synkronisere dine noter, så du både er opdateret på din Mac, din iPhone og iPad. Det nye Noter-program lader dig også hurtigt oprette tjeklister, så du har styr på alle gaverne til jul, pakkelisten til sydhavsøerne eller blot indkøbslisten til slankekuren.

Den nye Split View- funktion er praktisk, når du vil arbejde koncentreret med to programmer samtidigt. Den nye Split View- funktion er praktisk, når du vil arbejde koncentreret med to programmer samtidigt.Din Mac bliver hurtigere
Det er ikke kun de mange smarte nye tricks og programmer i styresystemet, der skulle forbedre din Mac-oplevelse, selve systemets ydeevne skulle også få et nøk opad, så du oplever, at flere programmer åbner hurtigere, og handlinger sker kvikkere. Det skyldes blandt andet ”Metal”, som er Apples grafikteknologi, der skulle øge systemgengivelsen med op til 50 % og systemeffektiviteten med op til 40 % og altså give en endnu kvikkere oplevelse til dit system.
Opdateringen til OS X El Capitan er gratis og kan downloades til alle Mac’er, der er lanceret i 2009 og fremefter samt nogle af de modeller, der er lanceret i  2007 og 2008.

QM01_elcapitan03

Apple MacBook Pro 13” MF839
Æble med mange kræfter
Denne Mac byder på Apples fantastisk klare retina-skærm på 13”. Der er en kraftig Intel Core i5-processor indeni, som kan få det nye styresystem til at afvikle programmer hurtigt og nemt. Der er desuden en lynhurtig ssd på 128 GB, og det nye Force Touch-pegefelt giver nye måder at navigere i din computer. Batterilevetid er også i top på op til 10 timer.
Fakta
Produkttype: Bærbar pc
Styresystem: OS X  Yosemite – kan opraderes til El Capitan
Skærm: 13” retina
Hukommelse: 128 GB Flash