Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Pas på Valentines-svindel på nettet

Har du endnu ikke købt valentinesgaven til din udkårne og overvejer at bestille den på nettet? Så er der god grund til at holde et vågent øje med dine klik online, advarer IT-Sikkerhedsekspert.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er nemlig ikke alle, der er på jagt efter kærligheden denne dag. Utallige it-svindlere er på jagt efter dine penge, og for dem betyder Valentinesdag, at der er endnu en højtid lige om hjørnet, hvor godtroende internetbrugere frarøves penge og personlige oplysninger.

Den danske IT-Sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra it-firmaet www.anytech365.com advarer mod at klikke på mistænkelige links. Specielt i dagene op til Valentinesdag.

Elektroniske lykønskningskort, falske blomsterhandlere, phishing e-mails og falske tilbud på de sociale medier er bare nogle af de fupnumre, som du skal være opmærksom på.

"Hvis du overvejer at bestille blomster eller smykker til din Valentinesdate, så bestil det fra en af de sider, du i forvejen kender til. Hop ikke i fælden, hvis du ser et billede af et par flotte øreringe i ægte guld til en alt for billig pris. Alt andet lige er det altid en god idé at tjekke en webshop på Trustpilot, hvor du kan se andre brugeres anmeldelser, før du bestiller varer på nettet," siger Janus R. Nielsen.

Her er en række eksempler på Valentines-fupnumre, som du skal være ekstra opmærksom på:

Elektroniske lykønskningskort

Fald ikke for elektroniske lykønskningskort, som du får tilsendt på mail eller på de sociale medier. Svindlerene kan let udgive sig for at være Hallmark eller andre populære afsendere af lykønskningskort. Hvis ikke du er sikker på, at nogle har sendt dig et elektronisk kort, skal du aldrig klikke på links eller følge instruktioner for at downloade software for at kunne åbne kortet.

Falske webshops

Vær opmærksom på falske webshops, der ikke oplyser telefonnumre, adresser og CVR-numre. Viser det sig at en webshop, der har et CVR-nummer alligevel ser mistænkelig ud, kan du kontrollere nummeret på cvr.dk for at være sikker på, at det ikke er svindlere, der står bag siden.
Phishing e-mails

Vær kritisk overfor e-mails med Valentines-tilbud på smykker, tøj, blomster osv., der lover dig 50 % eller en usædvanlig god pris på dine køb. Også selvom afsenderen er velkendt, er det en god idé at være opmærksom. Hold gerne musen over linket i mailen for at tjekke hvilken webadresse, det fører til. Tjek også afsenderadressen i e-mailen.

Fup på de sociale medier

Tænk dig om en ekstra gang før du klikker på en romantisk Valentines-video eller downloader et specielt tema i anledning af Valentinesdag. Vær også opmærksom på annoncer med fantastiske tilbud på chokolade, smykker eller undertøj, som it-svindlerne vil forsøge sig med til de personer, der er på udkig efter en gave i sidste øjeblik. Tag derfor ingen desperate beslutninger, selvom du er sent ude.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere