Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Dit like på Facebook kan hjælpe svindlere

Populære posts på Facebook kan hjælpe it-svindlere med at stjæle personlige oplysninger.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

For mange mennesker er det en vane at scrolle gennem sin newsfeed på Facebook og give et like til venners opslag og interessante konkurrencer og begivenheder.

Men selvom det kan virke uskyldigt at give sit like på Facebook, kan det i sidste ende hjælpe it-svindlere med at narre personlige oplysninger fra folk, sprede virus og give falske informationer.

Lykkes svindlerne med et opslag, en konkurrence eller en begivenhed, der har fået meget opmærksomhed i form af likes og shares, kan de gå ind og tilføre virus til opslaget. De kan samtidig tilføje en betalingsside, hvorfra de vil stjæle kreditkortinformationer. Det skriver Independent.
Med omkring halvanden million aktive brugere er Facebook blevet et populært sted for it-fuskere at lave svindelnumre med brugerne.

"Facebook er sjældent blevet brugt til at narre folk til at indtaste deres personlige kortoplysninger, men i dag gør it-svindlerene alt i deres magt for at snyde brugerne", siger it-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra it-firmaet www.anytech365.com

Falsk event snyder brugere

I et event oprettet af it-svindlere er tusindvis af engelske brugere, der har tilmeldt sig ”Total Wipeout Tour”, blevet snydt. Eventet er blevet publiceret flere forskellige steder til forskellige byer for at tiltrække brugere, der ville få mulighed for at komme ud og prøve forskellige forhindringsbaner fra det populære BBC tv-show Total Wipeout.

I de forskellige events blev de tilmeldte deltagere opfordret til at indtaste deres personlige oplysninger i et online forum for at kunne deltage.

"Det er meget usædvanligt at blive bedt om at indtaste personlige oplysninger som fødselsdato og mail-adresse i et online forum. Det er derfor en god idé at tænke sig om en ekstra gang, når man bliver bedt om at udfylde følsomme oplysninger på nettet. Vær altid ekstra opmærksom inden du tilmelder dig et event eller en begivenhed, hvis ikke du kender til de personer, der står bag. Tjek om detaljerne og alle oplysningerne du kan finde fremstår reelle eller ej. Hvis det hele virker for godt til at være sandt, så er det ofte sådan det er", siger Janus R. Nielsen.

Efter fup-nummeret er blevet afsløret, er de fleste af event-siderne blevet slettet.

Facebook-brugernes likes er også penge værd i den forstand, at it-svindlerne sælger en side videre når den har opnået omkring de 10.000 likes. Siderne bliver typisk solgt videre til reklamefolk, der gerne vil købe publikummet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere