Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

8 gode råd: Sådan sikrer du din sommerferie digitalt

Der kan være faldgruber, når man medbringer sit digitale udstyr på sommerferie. For at sikre dine data og undgå en unødvendig høj telefonregning, får du her 8 gode råd af IT-Sikkerhedsekspert.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

For mange danskere er sommerferien skudt igang. Kufferten er pakket og turen går sydpå til lidt varmere omgivelser.

Noget som de fleste aldrig glemmer at tage med på ferien er det digitale udstyr.

Efter en hel dag fyldt med en masse indtryk, er der mange der foretrækker at tjekke sin mail, se hvor mange likes det seneste Facebook-billede har fået eller ringe til familien derhjemme.
Der kan dog være faldgruber, når man medbringer sin smartphone, tablet eller bærbare computer. Så inden du tager telefonen og ringer hjem eller logger på det første trådløse netværk du finder, så læs med her, hvor IT-Sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra it-firmaet www.anytech365.com giver dig 8 råd til, hvordan du bedst muligt kommer gennem sommerferien med dit digitale udstyr.

1: Tag en backup
Inden afrejse er det altid en god idé at tage en backup af dine vigtige filer, billeder og alt det du ikke vil miste i tilfælde af at dine personlige data bliver stjålet enten fysisk eller online. Du kan bruge en ekstern harddisk eller uploade i skyen. Så kan du tage afsted på ferie med ro i sindet, hvis uheldet skulle være ude.

2: Find din mobiltelefon
Indstil din telefon, så du kan spore hvor den er, hvis den bliver stjålet. Du har også mulighed for at slette al data på den, selvom du ikke er i nærheden af den. Denne funktion aktiverer du under indstillinger på din telefon. Det er også en god idé at have et telefonnummer klar, som du kan ringe til for at spærre dit sim-kort.

3: Tænk over Facebook-opdateringer
Meget taler for at det er en god idé at vente med at uploade feriebilleder på Facebook til du er hjemme igen, da tyve kan følge med, hvis ikke du har styr på dine privatindstillinger. Hvis du ”tjekker ind” og uploader billeder, så dem derhjemme kan følge med, så sørg for at dine privatindstillinger er sat til, at det kun er dine venner, der kan se dine opslag. Tænk også over hvilke informationer du videregiver, så du ikke skriver på din venindes væg, at ekstranøglen ligger under måtten, så hun ved det, når hun skal vande blomster.

4: Undgå en høj telefonregning
Går din sommerferie til udlandet er det vigtigt at slå roaming fra på din telefon og tablet, så du ikke ender med at betale høje afgifter for at bruge internettet. Normalt kan du logge dig gratis på wifi-forbindelser, fx hotellets, som burde være sikkert (læs punkt 3). Her kan du ved brug af apps som WhatsApp, Viber og Skype både ringe, skrive meddelelser og sende videoer gratis til dem derhjemme. På den måde undgår du at betale penge for at sende SMS’er og ringe fra din telefon.

5: Pas på gratis wifi-netværk
Det kan være fristende at logge på det første gratis wifi-netværk du finder, men du skal passe på falske netværk, der er styret af it-kriminelle. Hovedreglen er, at du aldrig skal logge på et netværk, hvis ikke du ved, hvem udbyderen er. Især i områder med mange mennesker opretter it-kriminelle ofte falske netværk, hvor de venter på turister, der logger på, så de kan forsøge at stjæle personlige oplysninger. Det bedste du kan gøre for at sikre dig er at undlade at logge på trådløse netværk, der ikke kræver en adgangskode. Husk også at logge ud de steder, hvor du har indtastet dit brugernavn og adgangskode.

6: Slå tilkobling af automatisk wifi fra
Gå ind under indstillingerne på din telefon og tablet og slå funktionen fra, der automatisk kobler dig på gratis wifi. Ellers kan du risikere, at den leder efter andre netværk, uden du lægger mærke til det.

7: Surf sikkert
Undgå at logge på netbank eller andre sider, hvor du skal indtaste følsomme oplysninger som dit CPR-nummer eller NemID. Undgå også at shoppe online og i det hele taget at bruge dit kreditkort på nettet, når du surfer på et ukendt netværk. En god idé er også at tænke over, hvilke links du klikker på og dermed forsøge at undvige ukendte hjemmesider og mistænkelige links.

8: Beskyt dine digitale enheder
Sørg for at din smartphone, tablet eller laptop er opdateret med det nyeste software. Det gælder både apps og opdateringer til computeren. Ofte er opdateringer til styresystemet utrolig vigtige, da de er med til at lukke små huller i systemet. Installer også et antivirus-program. Ikke bare på computeren, men også på din smartphone og tablet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere