Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Severin Chill: Prisbomben er ikke helt elendig

Severin Chill må give op over for tykke tæpper, men ellers klarer testens billigste robotstøvsuger sig hæderligt.

Af Palle Vibe, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Severin er fra en stor tysk fabrik, og den udmærker sig især ved lav pris. Men duer den så til noget?

Rengøringen af hårde og glatte gulve går fint. Men sugestyrken er trods alt for beskeden til støvsugning af andet end almindelige korthårede tæpper.

Severin Chill kan godt fjerne katte- og hundehår fra tæpper. Hvis altså hårene ikke er for lange og tykke. Har du en korthårskat, er det ikke noget problem, men har du en langhåret collie, må støvsugeren (som også nogle dyrere modeller) give op.

[irp]

Med en skyder på undersiden kan du indstille robotten til enten lyse eller mørke gulvflader, idet Chill ellers kan antage mørke områder for at være særligt snavsede. Støvbeholderens kapacitet er på 350 ml, og beholderen sidder under en toplem og er lige til at tage op, uden at der falder snavs ud. Den enkle, lille maskine er kun 28 cm stor og 7 cm høj, og den har en vægt på 1,8 kg. Trods størrelsen har Chill en ret effektiv motor med et lydniveau så lavt som 65 dB.

Ingen ladestation

Severin Chill er den eneste robotstøvsuger i testen, der ikke har ladestation og automatisk opladning. I stedet medfølger en lille netadapter, som du tilslutter på siden af maskinen. Robotten har ikke så mange features som testens øvrige. Severin anvender traditionel ”bump-og-bak-teknik”, som så mange andre (og nogle dyrere) modeller.

Mødet med ting, gulvlister og møbler foregår dog blidt takket være en tyk gummiliste. Robotten har også de sensorer, der skal til for at finde omkring og undgå trapper og afsatser m.m.

Sådan gør du

Når Chill skal støvsuge, stiller du bare robotten midt på gulvet og tænder for kontakten på siden. Først bevæger den sig lidt tilfældigt rundt i zigzag. Derpå kredser den rundt i stadigt større cirkler, til den når væggen, hvor den så begynder at køre langs kanten og også støvsuge i hjørnerne. Derefter fortsætter den rengøringen i cirkler igen. På den måde kommer den hen over hele gulvfladen inklusive hjørner og langs vægge, og den gør pænt rent i hjørner.

Der er ikke mulighed for at programmere noget som helst, og som udgangspunkt bør Severin Chill kun køre, når nogen er hjemme. Den lille robot kan nemlig godt komme i klemme eller sætte sig fast i forsøg på at forcere et dørtrin eller lignende relativt lav forhindring.

Batteriet leverer en driftstid på 90 minutter, og den normale ladetid er også cirka 90 minutter. Batteriet leverer en driftstid på 90 minutter, og den normale ladetid er også cirka 90 minutter.