Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Få en webside hurtigt, gratis og enkelt

Drømmer du om at opbygge din egen webside, så er Wix en af de nemmeste genveje, og du kan få et flot resultat.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

De sociale medier er den praktiske løsning, når du vil dele dine interesser med mere eller mindre nære venner. Men hvis du er alvorligt interesseret i at formidle et bestemt emne, så kan du ikke komme ud af at skulle opbygge en hjemmeside. Det er sjovt og kreativt, og ikke mindst giver det dig fuld kontrol over, hvordan dit indhold bliver præsenteret. Det gør sociale medier ikke. Du kan endda lave en onlineshop.

Vi har prøvet alle de mest po-pulære løsninger til at opbygge hjemmesider med. Blandt de allerbedste er den skybaserede Wix. Den har en enorm mængde skabeloner, en simpel træk og slip-brugerflade og et ADI-værktøj (Artificial Design Intelligence) i den engelske udgave, hvilket gør processen ube-sværet. Wix fås gratis, så det er bare med at komme i gang.

1 Start med at hente en foto-editor

Før du går i gang med webdesign, er det en god idé at hente en gratis foto-editor, så du nemt kan lave de basale tilpasninger af de billeder, dit nye website skal rumme (beskæring, rotation, farvejustering osv.). Det får du brug for. Adobe Photoshop Express kan hentes gratis i Windows Store, og programmet er nemt at bruge.

2 Opret en Wix-konto

Gå derefter ind på www.wix.com, og klik på “Kom i gang”. Du kan logge ind med din Facebook- eller Google-konto eller oprette en konto i Wix ved at bruge din e-mailadresse og vælge en adgangskode. Når du er inde, vælger du hjemmesidetype. Hvis du ikke kan finde et af dine ønsker på listen, vælger du “Andre”.

3 ADI er en genvej på engelsk

Wix er også på dansk. Men benytter du den engelsksprogede version (vælg sprog øverst til højre), får du nu dette skærmbillede, hvor du har mulighed for at vælge ADI. Så laver du hurtigt en hjemmeside ved at besvare nogle spørgsmål. Du behøver ikke besvare alle spørgsmål undervejs for at gennemføre denne simple guide.

4 Lav min hjemmeside

Wix ADI vil nu – når du har afgivet alle de ønskede informationer og valgt farveskema – som ved et trylleslag lave din hjemmeside. Når den er færdig, skal du følge en række trin. Gå dem igennem, og spring dem over, du ikke har brug for. Når du er igennem det lille forløb, har du en færdig hjemmeside. Nemmere kan det ikke være.

5 Gør det selv

Hvis du vil have mere kontrol over, hvordan din hjemmeside ser ud, springer du ADI over og vælger den danske udgave. Vælg en af skabelonerne – de er arrange-ret i kategorier. Du kan redigere farver og billeder senere. Start med at vælge en skabelon, som ligger tæt på det ønskede design. Før musen hen over, og vælg “Rediger”.

6 Styr på den første side

Nu ser du forsiden til din hjemmeside. For at se resten af sitet skal du klikke på den blå “Home”-knap øverst til venstre. Her er de menupunkter, hjemmesiden viser, når den publiceres. Du kan trække og slippe for at flytte rundt på dem. Klik på ikonet “(...)” for at slette, indsætte nye menupunkter eller omdøbe dem (til dansk).

7 Nye billeder og tekster

Klik på en anden side for at ændre design eller vælge en anden baggrund. Wix har en række billeder, men du kan også indsætte egne billeder. Klik på Tilføj > Billede og derefter “Upload billede”. Processen er den samme ved andre billeder. Klik på dem, og følg instruktionen. Teksten ændrer du ved at klikke på den og skrive.

8 Endnu mere design

Du kan meget mere end at ændre eksisterende tekst og billeder. Klik på ikonet “+” til venstre for at få en liste over elementer, som du kan føje til en side, herunder tekstbokse, billeder, former og menuer. Vælg det, som du ønsker, og træk det direkte ind på siden. Hjælpelinjer sørger for, at du får det hele til at sidde pænt.

9 Opdater din blog

Hvis du har en blog, kan du med Blog Manager (ikonet “B” til venstre) indsætte nye blogartikler eller redigere tidligere. Editoren er som en simpel version Word. Blog-artikler kan indeholde tekst, fotos, videoer og gif’er. Når du har skrevet en artikel, klikker du på “Publicer” og lukker manageren med “X” øverst i højre hjørne.

10 Gå i luften

Når du er tilfreds med dit nye website – hvad enten du har brugt ADI eller ej – klikker du på den blå knap øverst til højre: “Publicer”. Wix viser dig sidens adresse og gør det muligt for dig at se den færdige side. Du kan stadig forny og ændre dit site ved at logge ind og gå tilbage til redigeringsvinduet.