Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Dell UltraSharp U2518D: Skarp allround-skærm med multiskærm flair

Dell UltraSharp U2518D er et virkelig godt køb for mange. Det er en stilren skærm, der leverer et godt billede direkte fra fabrikken og byder på mange andre positive aspekter.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Betragter man Dell Ultra-Sharp U2518D og går gennem de kvaliteter, som skærmen byder på, kan man ikke komme uden om, at vi her har at gøre med en skærm, der opfylder mange menneskers krav til en god skærm til hjemmet.

Det er ikke den allerbilligste WQHD-skærm på markedet, men den er faktisk rimeligt prissat. Tag blot kvaliteter som ips-skærm, gode ergonomiske egenskaber, fine tilslutningsmuligheder samt muligheden for at tilslutte en ekstra skærm for multiskærmssetup.

Netop tilføjelsen af en ekstra skærm via daicy-chaining, som gøres muligt via DisplayPort output porten, giver en ekstra dimension. Det kan være en stor hjælp, hvis man ønsker mere skærmplads.

Dell UltraSharp U2518D er specielt egnet til formålet grundet de meget smalle skærmrammer. Oplevelsen bliver bare så meget bedre.

Skarpt billede

Med en skærmopløsning på 2560x1440 pixel og en skærmstørrelse på 25", har U2518D et skarpt og veldetaljeret billede med en pixeltæthed på 117,5 ppi.

Det er ikke helt så detaljeret som hos hovedparten af 4K-skærme, men det adskiller sig markant fra en gennemsnitlig full HD-skærm. Billedet opleves til at være mere naturligt, uanset om det er inde i Windows eller inde i et spil.

En anden karakteristik ved skærmen, der kan vise 16,7 millioner farver, er, at den er flimmerfri, hvilket gør det lettere at sidde foran skærmen i længere tid uden at øjnene trættes.

Skærmen har en god farvereproduktion, den er endvidere kalibreret fra fabrikken, når det gælder sRGB-farverummet. Der følger en rapport med til hver enkelt skærm, der angiver farvenøjagtighed med mere.

Resultatet er bestemt seværdigt. Skærmens farver virker troværdige, og den leverer klare og levende billeder. I skærmmenuen finder du fire forskelige standard skærmmodes samt indstillinger for farvetemperatur og specialindstillingen, hvor du selv kan justere RGB-spektret.

Normalt vil standardindstillingen nok være den mest anvendelige, men når man vil skåne sine øjne lidt, kan man vælge ComfortView eller alternativt vælge 5000K under farvetemperatur, hvilket faktisk fører til et mere behageligt skærmbillede.

Kontrastniveauerne er ret gode for et ips-panel, og farveovergange står virkeligt flot på denne skærm. Der anvendes et 60 Hz panel, og responstiderne er med 8 ms og 5 ms i game mode ikke blandt de hurtigste.

Dog skal man ikke helt afskrive skærmen til gaming, hvis man er lejlighedsgamer eller ikke er til hurtige fps-titler. Man vil kunne iagttage lidt slør på skærmen i hurtige sekvenser, men det er nu ikke det værste, vi har set.

Dell HDR

På ét punkt stiller U2518D brugeren noget i sigte, som den ikke rigtigt kan levere. Skærmen understøtter Dell HDR, hvilket betyder, at HDR10-indhold understøttes, forudsat at grafikkortet understøtter HDMI 2.0a eller b.

Det lægger op til, at man kan nå samme høje kontrastniveauer og levende billeder med realistiske sorte og hvide nuancer, som kan ses på et HDR-tv.

Det er dog en sandhed med modifikationer, for på denne skærm er der mere tale om en marketingsøvelse. Skærmen er langtfra lysstærk nok eller har den rette type baggrundsbelysning til at kunne levere en ægte HDR-oplevelse. Når det er sagt, er U2518D stadig et godt køb, hvis man sætter billedkvalitet højt.

De andre goder

Den gode ergonomi og muligheden for at slutte en ekstra skærm til er med til at højne kvaliteten som seriøs skærm ganske betragteligt. Den indbyggede USB 3.0 hub er også et plus, og de to USB-porte på siden kan anvendes til opladning af enheder.