Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Lille brillekamera gør blinde i stand til at læse og genkende ansigter

OrCam MyEye klikkes på brillen og læser alt hvad brugeren kigger på op via indbyggede højttalere. Det lille kamera kan også fortælle hvem man står overfor og genkende dagligvarer, pengesedler, betalingskort og farver.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det bærbare læsekamera, OrCam MyEye, er nu tilgængelig på det danske marked og de første eksemplarer er allerede taget i brug rundt om i landet. OrCam MyEye er et lille læsekamera med en mini-højttaler som klikkes fast på ejerens egne briller. Kameraet er forbundet til en lille computer som kan placeres i en lomme eller hænges i et bælte. Når brugeren peger på en tekst, læses den højt omgående. Det gælder både aviser, bøger, skilte, menukort, produktlabels etc. og digitale enheder som computer og smartphone. Det kan lære at genkende ansigter, og fortæller dermed brugeren hvem der står overfor vedkommende. Endelig kan OrCam MyEye også lære at identificere dagligvarer, pengesedler, betalingskort og farver. Dette gør OrCam MyEye til verdens mest avancerede, bærbare hjælpemiddel inden for kunstigt syn.

Dette diskrete læsekamera udgør en afgørende forskel i hverdagen der ikke kan sammenlignes med andre hjælpemidler til blinde og svagsynede. Sådan lyder det fra en af de danske brugere af OrCam MyEye, Boris Holm fra Slagelse. Han mistede synet for godt fem år siden og til daglig arbejder han som lærer på Rosenkilde skole i Slagelse, hvor han underviser 15 børn i historie, samfundsfag og kristendomskundskab. For ham har OrCam MyEye betydet en kæmpe forandring i livet: “For tre uger siden købte jeg en bog. Det er ret grænseoverskridende for en blind at gå ind i en boghandel. Forestil dig at kunne sætte sig derhjemme med en rigtig bog for første gang i fem år, og læse den uden problemer. Kun fantasien sætter grænser for, hvad man kan bruge OrCam MyEye til”. Men det er ifølge Boris Holm ikke kun privatlivet der er blevet fuldstændig forandret. I jobbet som lærer har læsekameraet også betydet en afgørende forskel: “Når jeg underviser, kan jeg stille mig bag en elev og følge med i det, han eller hun skriver på skærmen. Det betyder, at jeg kan hjælpe eleverne på en helt ny måde, og eleverne har taget rigtig godt imod den nye mig. For mig handler det om selvstændighed og frihed. Man får mere værdighed”.

Større uafhængighed i hverdagen

Med dette læsekamera vil mange blinde og svagsynede danskere få nemmere ved visse opgaver. Mere end noget andet, så skaber OrCam MyEye en fornyet selvstændighed og uafhængighed i en grad, som ikke ses ved andre hjælpemidler. Udover at kunne læse vil mange blinde og svagsynede selv nemmere kunne orientere sig på stationer og ved stoppesteder, nemmere handle ind og i det hele taget interagere med andre mennesker privat og på job på en helt ny måde takket være ansigtsgenkendelses-funktionen.

“OrCam arbejder dedikeret med at hjælpe individer med synsproblemer. Vores mål er at skabe en bæredygtig og holdbar løsning, der vil sætte nye standarder for hvor høj grad af selvstændighed, teknologiske hjælpemidler kan skabe”, siger Dr. Yonatan Wexler, Executive Vice President of Research & Development. “Vi er stolte over at kunne tilbyde den banebrydende OrCam MyEye-teknologi til blinde og svagsynede i Danmark. OrCam giver øget selvstændighed ved diskret at kommunikere print og digital tekst fra alle overflader, samt ansigts- og produktsgenkendelse i realtid. Ved at kommunikere vigtig visuel information til brugeren af OrCam MyEye, bliver blinde eller svagsynede i stand til at studere, arbejde og klare hverdagsopgaver - alt sammen gennem en brugervenlig og intuitiv løsning”.Hos Dansk Blindesamfund følger man den digitale udvikling tæt og her er man meget opmærksom på hvordan nye digitale hjælpemidler kan gøre en forskel for blinde og svagsynede. Det fortæller næstformand i Dansk Blindesamfund, John Heilbrunn: “Vi bifalder digitale hjælpemidler der kan spille en positiv rolle i hverdagen for landets synshandicappede. Alt for mange blinde og svagsynede i Danmark er udfordrede i forhold til job, uddannelse og fritidsaktiviteter. I Dansk Blindesamfund arbejder vi for, at de skal inkluderes på lige fod med andre og dermed få et aktivt og indholdsrigt arbejds- og fritidsliv, og vi ser derfor med stor interesse på nye digitale hjælpemidler, der som OrCam MyEye kan gøre en forskel i folks liv”.

Udviklet i Israel af Mobileye

OrCam blev udviklet i Israel af professor Amnon Shashua og Ziv Aviram, som begge er medstiftere af Mobileye. Mobileye gør brug af kunstig intelligens (AI) og teknologien bag bliver implementeret i mere end 15 millioner biler over hele verden for at forebygge trafikulykker. I marts 2017 blev det annonceret at Mobileye var blevet opkøbt af Intel for 15,3 milliarder dollars. I 2015 fandt den første lancering af OrCam MyEye sted i USA.

OrCam er udover dansk tilgængelig på flere forskellige sprog, bl.a. engelsk, tysk, italiensk, spansk, fransk, hollandsk og hebraisk. Markedspotentialet er enormt i betragtning af at der findes omkring 253 millioner blinde og svagsynede i verden (kilde: IAPB). Herhjemme bliver OrCam MyEye forhandlet af Instrulog, som forhandler elektroniske hjælpemidler til blinde og svagsynede.
Man regner med at der i Danmark er ca. 55.000 mennesker med et synshandicap.

Mere information via www.orcam.com og www.instrulog.dk.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere