Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

I morgen får du nye rettigheder

I disse dage modtager du et væld af mails og notifikationer om privatlivspolitiken i virksomheder du har afgivet oplysninger hos. Det gør du, fordi der i morgen træder nye regler i kraft, der giver dig, som forbruger, nye rettigheder.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Fredag den 25. maj får du som forbruger nye og bedre rettigheder, når Databeskyttelsesforordningen fra EU, træder i kraft. Samtidig skal virksomheder demonstrere, at de passer godt på dine personlige oplysninger. Virksomhederne skal holde orden i deres digitale arkivskab, slette gamle data og have styr på processerne, når de opbevarer dit dyrebareste aktiv, dine data. Det er med andre ord tid til digital forårsrengøring.

I disse dage modtager alle forbrugere, der har en digital interaktion med en given virksomhed en e-mail om virksomhedens ’privatlivspolitik’. Det gør du, fordi der træder nye regler i kraft på fredag, der giver dig, som forbruger, nogle nye rettigheder.

Hvad skal vi med Databeskyttelsesforordningen?

Hovedformålet med den nye lovgivning fra EU, der kaldes Databeskyttelsesforordningen er, at beskytte forbrugeren og hans/hendes personlige data. Alle virksomheder, der håndterer personlige oplysninger indsamlet i Europa skal leve op til Databeskyttelsesforordningen. Samtidig får vi de samme regler på tværs af landene i Europa og giver tilsynsmyndigheder, virksomheder og offentlige organisationer klare rammer og værktøjer til at passe på forbrugernes personoplysninger.

Det vigtigste for forbrugeren lige nu

Som forbruger bør du se på, hvilke digitale tjenester, du benytter dig af, hvilke data du deler, og hvordan de beskyttes. Mange anvender eksempelvis Google til søgning og e-mails, LinkedIn og Skype til arbejdsrelevante ting, samt Facebook/Instagram til private ting. Dertil kommer online shopping og nyhedsbreve. Du kan med fordel læse virksomhedernes betingelser for håndtering af personlige oplysninger igennem, så du præcis ved, hvor mange oplysninger, virksomheden gemmer om dig, og hvordan oplysningerne håndteres.

Det digitale arkivskab

Mængden af data, som indsamles og behandles igennem digitale løsninger, er kraftigt stigende. Det giver et stort potentiale for at forbrugere, virksomheder og samfund kan få ny viden og værdi ud af at analysere disse data. Men det skaber også et behov for at sikre, at virksomhederne er bevidste om, hvordan de indsamler og opbevarer forbrugerens personoplysninger. Derfor er databeskyttelsesforordningen relevant for både forbrugere og virksomheder.

3 gode råd til dig som forbruger:

  1. Rettigheder: Med de nye rettigheder kan du få oplyst hvilke oplysninger virksomheden har gemt om dig. Så læs virksomhedens betingelser for håndtering af personlige oplysninger, når du modtager en e-mail herom.
  2. Overblik: Skab overblik over hvilke tjenester, du benytter, og til hvad. Forsøg at liste alle tjenester inkl. nyhedsbreve, hvor du har en konto, og dermed deler personoplysninger med en virksomhed. Overvej at begrænse mængden af tjenester.
  3. Sikkerhed:  Brug aldrig det samme kodeord til flere tjenester. Anvend multi-faktor bekræftelse, der kræver et kodeord samt bekræftelse samt bekræftelse via f.eks telefonen. Så er du bedst beskyttet.

Kilde: Ole Kjeldsen, teknologi og sikkerhedsdirektør, Microsoft Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere