Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

De fedeste spil på vej

Hvad skal du holde øje med på spilfronten? Vi giver dig det ultimative overblik over de største, sejeste og sjoveste pc-titler.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Du kan beskylde spilbranchen for meget, men aldrig for at stå i stampe. Spilmediet er i konstant udvikling, og det formår på samme tid at raffinere populære ideer og inkorporere al den nyeste teknologi, hvilket igen kan kaste nye ideer af sig. Indrømmet, det virker ikke altid sådan, når firmaerne stolt præsenterer deres parader af sikre triple-A-spil (stortitler) på årets store shows; alle afstemt i fokusgrupper ned til mindste pixel, men det er sandt alligevel.

Sidste års største spil var et mod (en modifikation) baseret på et mod, hvilket blev til et fænomen. Player Unknowns Battlegrounds (PUBG) var så usædvanlig en glitrende succes, som en titel kan være, og 2018 lover flere overraskelses-hits, flere genre-brud og endda nogle modige og ambitiøse titler fra de store triple-A-studier.

I de næste 12 måneder, hvis udgivelsesdatoerne ellers holder, kan vi se frem til Hideo Kojimas sære, overnaturlige Death Stranding, EAs indie-på-luksusklasse A Way Out, et ægte Monster Hunter-pc-spil samt en kærlig finpudsning af Age of Empires. Men får de klassikerstatus? Vi har her samlet de mest bemærkelsesværdige titler på vej. Hver af dem kan potentielt blive det, som æder vores tid og ændrer branchen for altid.

GTR 3 - Udkommer: 2018

I de gode, gamle dage kunne du være sikker på, at en person havde benzin i blodet alene ud fra den måde, vedkommende udtalte navnet på dette spil: G-T-R. Simbins simulatorer var dengang toppen af poppen, og nu er udvikleren tilbage med endnu en ny omgang fokuseret udholdenhedsræs for at vise de unge opkomlinge, hvordan dette lige skal gøres. Denne gang med Unreal Engine, og med dynamisk tid og varierende vejrforhold i vente.

Vermintide 2 - Udkommer: er udkommet

Her får du flere brutale co-op-eventyr i det gamle Warhammer-univers fra Fatshark, som denne gang bytter Skaven ud med Chaos. Der er nye kort, helte, evner og fjendtlige typer samt ikke mindst et særligt fokus på et mere retfærdigt bytte-system. Der er mindre kværnen og færre spinkle håb om, at RNG-guderne kaster deres lod i din skål, men flere sprængte kranier og brølende latter.

A Total War Saga: Thrones of Britannia - Udkommer: er udkommet

Total War har dækket verdenshistorien, endda fiktionen om den, men formularen er stort set den samme. Noget er imidlertid ændret: Vi er i tiden efter kong Alfred bankede vikingerne og får et zoom ind på Britannien med et nyt tech-system og kampagne-dilemmaer, der kan vende udfaldet.

Crackdown 3 - Udkommer: sommer/efterår 2018

Er ventetid altid af det gode? Man siger jo, at alt godt kommer til den, som kan vente. Engang lød dette spil som et skudsikkert hit, men som årene går, begynder Crackdown 3’s åbne, smadr-bare-teknokrimiverden at virke noget udslidt. Og så alligevel: Med Microsoft bag linjerne, er Crackdown stadig et muligt bud på en storsluger af dine ledige stunder.

Age of Empires: Definitive Edition - Udkommer: er udkommet

Har du de gamle, lynhurtige reflekser i behold? Husker du alle genvejene? Firmaet med det ironiske navn Forgotten Empires står i år bag finpuds-ningen af den store, ægte klassiker inden for strategispil. Det oprindelige Age of XEmpires, der blev lanceret i 1997, holder stadig spilmekanisk, men en klat maling som i den nye version er jo altid velkommen.

Death Stranding - Udkommer: måske 2018

Vi kender triple-A-spil, men hvad med kvadruple? I så fald er Death Stranding det første af en ny type. Guillermo Del Toro, Mads Mikkelsen (ja, ham!), Norman Reedus og Hideo Kojima er om bord, og det får Call of Duty til at ligne en film, som er direkte på vej ud på dvd. Endnu ved ingen, hvad det går ud på, undtagen (forhåbentlig) Hideo.

Metal Gear Survive - Udkommer: er udkommet

Det ser ikke så godt ud. Uden Kojimas visionære styring synes der kun at være stumper tilbage af Metal Gear Solids kryptiske storhed i Survive, et sci-fi-action-eventyr. Men det er et Metal Gear-spil til pc, og dem får du ikke hver dag, så det er umuligt at ignorere brand-værdien. Og det uanset, om spiluniversets skaber, Kojima, er med eller ej.

Anno 1800 - Udkommer: vinter 2018

Det føles faktisk, som om Anno-serien har været med lige siden industrialiseringens første støvede dage, så meget passende er den nye titel placeret i netop den tid. Anno 1800 indeholder en historie-drevet kampagne og en langtrækkende multiplayer. Fokus er på økonomi og byplanlægning garneret med overraskende smukke udsigter.

Project Hospital - Udkommer: 2018

Det er egentlig utroligt, at ingen før har tænkt på at lave et mana-gementspil om at styre et hospital. I det kommende Project Hospital gengives sygehuset i isometrisk perspektiv, og der tilføjes skæv humor til den daglige trummerum med at tørre bræk op.

Spildesigneren Peter Molyneux, som skabte Theme Hospital, må sparke sig selv bagi, for Oxymoron Games har taget handsken op i denne 2018-version (det er et remake af Theme Hospital, men det trækker bestemt ikke fra).

Shenmue 3 - Udkommer: efterår 2018

Ha, ha, den var sjov. Åh, det er seriøst ment?! Nå, ja, hvis dette tredje Shenmue-spil nogensinde dukker op, vil det være interessant. Dog er der mange ting omkring spillet, der er bekymrende. – lige fra den sære ”er det virkelig en kickstarter?”-begyndelse til tre års stilhed. Det eneste, vi har set indtil videre, er nogle skærmbilleder og en trailer med kedeligt miljø.

Metro Exodus - Udkommer: 2018

Metro-spil er dybe, mørke skydespil med gasmasker og visuelle lækkerier, og dette nye Exodus kommer efter alt at dømme til at fortsætte den fine tradition. Denne gang er du med på en togtur gennem et postapokalyptisk Rusland fyldt med alt muligt sært, herunder hårede mutanter og amoralske ådselædere. Alt sammen i en åben verden forbundet i hubs. Alene “pixel-pornoen” er rejsen værd.

Sunless Skies - Udkommer: september 2018

Sunless Sea var et uhyggeligt, men fantasifuldt steampunk-strategispil om at navigere over oceanerne i en imaginær victoriansk verden og samtidig skabe en personlig historie undervejs. Det spil får nu en efterfølger, Sunless Skies (solløs himmel). Ikke meget er kendt om denne efterfølger, bortset fra, at det handler om luftfart i stedet for forgængerens maritime udforskning.

Ni No Kuni II: Revenant Kingdom - Udkommer: er udkommet

Altså, bare fordi han hedder Evan Pettiwhisker Tildrum, skal Ni No Kuni II’s hovedperson stadig tages helt alvorligt. Han er nemlig konge, at du bare ved det. Forvent Ghibli-nuttethed i Japanese Role Playing-stil (JRPG) med et nyt Total War-agtigt storskala-kampsystem og små hjælpere kaldet ”Higgledies”. Spillet er efterfølger til Ni no Kuni: Wrath of the White Witch.

Dark Souls Remastered - Udkommer: maj 2018

Book en ferietur til det fjerne Alaska, og vent på, at Dark Souls’ pseudo-intellektuelle er kørt trætte i deres seminarer om From Softwares tilpasning af romersk mytologi. Et af de store actionspil er tilbage på markedet, men nu i en form, der kører på Windows-pc’er, og med teksturer, der ikke ligner noget, som børn kunne have tegnet.

Biomutant - Udkommer: 2018

Hipsterfavoritten til ”game of E3 2017” (E3 er verdens største spilmesse) Biomutant kom ud af det blå. Det er et rollespil i en åben verden, hvilket ikke lyder opsigtvækkende, men det indbefatter kampsport og så et gensplejsende opgraderingstræ. Det er dog den farverige, lunefulde verden, der har påkaldt sig opmærksomhed. Kan det mon konkurrere med Monster Hunter World?

Far Cry 5 - Udkommer: er udkommet

Det er et spørgsmål om smag (men det kunne altså være gået helt galt for klassikeren), men den gennemtestede Far Cry-opskrift er her blevet udsat for et plot om religiøse fanatikere i USA’s bagland. Noget af spillet kan virke som en afglans af tidligere succeser, andre dele er dristig og fornøjelig kult-bashing gennem den landlige USA-stat Montana. Smag og behag er forskellig.

A Way Out - Udkommer: er udkommet

Filmmager Josef Fares demonstrerede sin evne som spilinstruktør med Brothers: A Tale of Two Sons, og nu er han tilbage med en mere grandios ide om to fanger, der prøver at bryde ud. Glat og med velfungerende co-op kan A Way Out vise sig at blive en af 2018's første stjerner.

State of Decay 2 - Udkommer: maj 2018

Dead Rising møder The Sims, og på den bedst tænkelige måde. Mange spil handler om zombie-apokalypser, men ingen er før gået ned i detaljerne om, hvordan du genopbygger samfundet. Rekruttér folk, og se virkningerne af deres beslutninger, mens du fortsat slagter udøde.

We Happy Few - Udkommer: sommer 2018

Forestil dig en gysende dystopi, hvor befolkningen er proppet af medikamenter og i total uvidenhed om den forfærdelige verden, der i virkeligheden omgiver dem. We Happy Few lægger en usædvanlig tung vægt på fortællingen i forhold til så mange andre såkaldte overlevelsesspil.

System Shock 3 - Udkommer: sommer 2018

En af de store, dybe sim-serier er ved at få en tredje del, og den legendariske spilskaber Warren Spector er involveret. Kan det matche forgængernes umådeligt høje standard? Selvfølgelig ikke. Men det vil være dejligt at se, at Otherside i det mindste gør forsøget.

The Crew 2 - Udkommer: 2018

Biler? I dag handler det om fly og både, ikke sandt? Ivory Tower har i hvert fald tilpasset det delvist vellykkede open-world racerspil fra 2014, så det ikke kun handler om veje, men også himmel og hav. Plus en mærkelig Inception-agtig mekanik, som folder verden omkring dig.

The Last Night - Udkommer: 2018

The Last Night sigter efter at være Blade Runner med pixeleret grafik. Fint nok. Odd Tales’ debut kombinerer 3D-miljøer med 2D-enheder på en måde, vi ikke har set før, og dypper dem i en firser-farve-palet, som kunne været taget ud af en film af Ridley Scott.

Monster Hunter World - Udkommer: efterår 2018

Du har sikkert allerede fået tudet ørerne fulde fra venner, der ejer en konsol (i hvert fald de sande gamer-typer), så vi behøver vist ikke bruge spalte-plads på at understrege kvaliteterne i rollespillet Monster Hunter World: Her er vi i en jungle fuld af skønhed og farer.

Det er en jagt-simulator med utrolig rollespilsdybde. Det er et overlevelsesspil i barske, men forførende og fremmedartede miljøer. Mere behøver vi ikke sige.

Kingdom Come: Deliverance - Udkommer: er udkommet

Et RPG (rollespil) uden drager og elvere, men en fanatisk detaljerigdom i sin gengivelse af det middelalderlige Bøhmen. Warhorse har sammenstykket en kæmpe luns af det bedste fra sværd og ringbrynje-tiden. Gå amok med autentiske våben.

Vampyr - Udkommer: sommer 2018

Åh, menneskets dualitet. Digtere, filosoffer og kunstnere har forsøgt at indfange det gennem århundreder, men Life is Strange-udviklerne Dontnod, rammer med Vampyr hovedet på sømmet: Du er læge, men også vampyr. Atmosfærerigt og dristigt, fortællingsdrevet spil.

Mount & Blade II: Bannerlord - Udkommer: 2018

Riget er i krise, og uden for grænserne samler nye modstandere kræfter. Spænd sværdet og på med hjelmen, for du skal i gang med at rekruttere en hær og udkæmpe enorme slag i første person. Etablér dit rige, og skab en ny verden på ruinerne af den gamle.

Griftlands - Udkommer: 2018

Klei har lidt af en heldig hånd med indie-titler i 2D-grafik: Mark of the Ninja og Don’t Starve gav begge ros til det canadiske studie. Forventningerne er derfor høje til rollespillet Griftlands, som forfører os med en skitsebogsagtig verden af procedureskabte NPC’er (figurer du ikke kan styre) og turbaserede kampe. Vægten er lagt på at undertvinge, ikke at dræbe.

Neverwinter Nights: Enhanced Edition - Udkommer: måske 2018

Neverwinter Nights bliver generelt blandt folk med terningeposer og hjemmetegnede kort betragtet som det bedste Dungeons & Dragons-spil nogensinde til pc. Men det er også næsten 20 år gammelt, og så allerede lidt upoleret ud ved udgivelsen.

Beamdog, den evige livgiver til værdifulde gamle RPG’er (rollespil), har støvet spillet en smule af og pyntet det lidt op, så en ny generation kan nyde det i 2018. Det er bare dejligt.

Pillars of Eternity II: Deadfire - Udkommer: er udkommet

Josh Sawyers Obsidian-team genoplivede alt, hvad vi savnede i det isometriske rollespil, og gjorde det så godt, at holdet har lavet en efterfølger. Pillars of Eternity II: Deadfire er mørkt, udfordrende og har en puristisk oldschoolstil.

Det er bestemt ikke skrevet i nogen negativ betydning. Der er rigeligt med klik på pauseknappen, mens du udsteder dine ordrer og bare nyder den totalt gennemførte historie bag spillet.

Insurgency Sandstorm - Udkommer: 2018

Her er beviset på, at moderne skydespil med militært tilsnit ikke alle skal komme fra pengestærke og målrettede triple-A-studier. Insurgency Sandstorm retter lasersigtet mod de seneste konflikter i Mellemøsten og tilfører en frisk indie-ånd til de i øvrigt rene og beskidte kampdueller.

Forvent de vildeste nærkampe, hvor der indgår køretøjer, og ret spektakulære skudeffekter. Det heler er pakket ind i en all-multiplayer-handling.