Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Sony Xperia XZ3: Afsindig lækker skærm i Sonys slanke topmobil

Designet er trimmet godt og grundigt i forhold til forgængerne, og så har Xperia XZ3 en OLED-skærm, der slår alle andre mobiler af banen.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Sony er god til at dele teknologi mellem de mange afdelinger, producenten råder over – fra kameraer til lydudstyr, skærme, mobiler m.m. Det er den nye topmobil, Xperia XZ3, et glimrende eksempel på. Det er den første smartphone til at gøre brug af den forrygende billedkvalitet i Sonys OLED-tv’er.

Den bedste skærm lige nu

Resultatet er et afsindig lækkert billede med kontrast og farvegengivelse af en klasse, vi ikke har oplevet før. Det ér simpelthen den bedste skærm, du kan få i en smartphone lige nu. Sony har formået at klemme den seks tommer store QHD+-skærm helt ud i siderne af mobilen og givet den en let bue, så man føler, at den ingen kanter har.  Buen går igen på bagsiden og giver ikke bare mobilen et raffineret og helstøbt udtryk, men gør den også rigtig behagelig at holde på.

Den er faktisk ikke så meget lettere end forgængeren, men det nye slanke design gør en verden til forskel. Det er i den grad en topmobil værdigt. Man kan så diskutere placeringen af fingeraftrykslæseren midt på bagsiden samt manglen på jackstik, men det må i sidste ende være en smagssag.

Sony har ikke lagt et headset i æsken, men der er adapter, så du kan bruge kablede hovedtelefoner.

Stor lyd

Den lækre skærm – som er i stand til at opskalere selv lavopløst SD-indhold til noget, der minder om HDR – suppleres af et par særdeles vellydende højttalere. Med sin store volumen og virtuelle surround-effekt kan de løfte film- og spil-
oplevelser til imponerende højder. 

Ønsker du en ekstra dimension til oplevelsen, kan du vælge at aktivere den haptiske feedback, som giver dig vibrationer i fingeren, der matcher indholdet på skærmen. Det kan være en sjov gimmick engang imellem, og det er heldigvis nemt at skrue ned for, hvis du bliver træt af den.

Forrygende selfies

Mens stort set alle konkurrenter er gået over til dobbeltkameraer, holder Sony hårdnakket fast i blot et enkelt kamera på bagsiden. Selvom der ryger lidt fleksibilitet og fototekniske muligheder på den konto, må man sige, at Sony får det maksimale ud af det 19 MP Motion Eye vidvinkelkamera, de har valgt at forsyne mobilen med.

I standard-tilstand tager kameraet billeder, der nærmer sig de bedste på markedet, omend ikke helt så lysstærke som visse konkurrenter. Når den indbyggede software får lov at hjælpe til, er der mulighed for bokeh-effekter, sjove AR-animationer og andre kreative features. ”Kunstig intelligens” kan hjælpe med at optimere indstillinger samt forberede autofokus og optagelser allerede, før du har trykket på aftrækkeren. En ny ”smart launch”-funktion sørger desuden for at klargøre kameraet, så snart du holder mobilen horisontalt.

Stærk billedstabilisering sikrer flotte videoer i op til 4K, og det er muligt at lave små bidder i super slowmotion ved 960 fps. Frontkameraet er i en klasse for sig. Det er i stand til at skyde selvportrætter med en detaljerigdom og farveægthed, vi ikke har oplevet andre steder. Dertil er der nu mulighed for bokeh-effekter og diverse skønhedsfunktioner. Som på tidligere Xperia-modeller kan du også scanne dig selv i 3D, og Sony har nu udvidet 3D Creator-appen, så du kan lave animerede ansigtsudtryk.

Det nyeste Android

På ydelsessiden er vi ikke så langt fra forgængeren. Det er samme processor, men på nuværende tidspunkt findes der faktisk heller ikke noget, der slår en Snapdragon 845 (i hvert fald til Android-mobiler), så det giver fin mening. Sony har endda formået at klemme en lille smule ekstra power ud af den. Xperia XZ3 er således blandt de absolut hurtigste smartphones på markedet. Batterilevetiden er også glimrende, dog er hurtigopladningen ikke helt så hurtig, som de hurtigste konkurrenter. Der er 64 GB lager indbygget. Det er fint for de fleste, men det havde ikke været urimeligt at forvente 128 GB.

Xperia XZ3 er en af de første smartphones med Android 9 Pie som styresystem. Du får således adgang til alt det nyeste fra Google i en relativt ren Android-installation, dog med et par tilføjelser fra Sony.

Vigtigst er Side Sense, som udnytter den kunstige intelligens og forudser det mest brugte indhold, som du så kan nå ved et hurtigt dobbelt-tryk på siden af skærmen. Det er en fin feature, som kan gøre det nemmere at navigere på den store skærm, og den bidrager til en helt igennem behagelig brugeroplevelse. Muligheden for at logge ind med ansigtsgenkendelse havde dog været rar at have, men man klarer sig nemt uden den.