Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

7 stærke råd før du køber en luksus-bærbar

En bærbar pc med en lynhurtig processor, rigeligt med ram og lagerplads plus kompromisløs byggekvalitet er ikke helt billig i indkøb. Her gælder det om at være ekstra sikker i sin sag, før man køber.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Start med at se på, hvad du laver

Computere i luksusklassen har det til fælles, at de er hurtige og godt bygget. Men ellers kan de være vidt forskellige. Nogle egner sig til bred underholdning, nogle er specialiserede i gaming, nogle er skabt til redigering af video eller til grafik, mens andre bare er smukke og temmelig gode til det hele. Derfor er det en god idé at starte sine overvejelser med at gøre sig klart, hvad du især skal bruge din næste computer til.

[irp posts="3103640"]

2 Der er særlige krav på jobbet

Hvis du skal bruge computeren i job-sammenhæng, skal du kontrollere, om den tilbyder særlig sikkerhed, for eksempel diskkryptering (TPM), Kensington-lås, fingeraftryksadgang eller måske mulighed for tilkobling til en dock, hvilket gør det nemmere at tilslutte en ekstra skærm og andre periferienheder.

3 Krav til hukommelse og processor

Det kan være en dyr fornøjelse at købe mere ram, end du reelt har brug for, eller en processor, der er hurtigere end nødvendigt. Arbejder du med store filer, er det godt med lidt ekstra hukommelse, og så bør du vælge 16 GB eller mere. Men ellers er 8 GB fint. En Intel i7-processor er som regel det rigtige valg i denne her prisklasse, men der findes i5-processorer, som holder en høj hastighed. Hvis du ”kun” skriver, tjekker mail og surfer, skal du spare lidt på pengene her.

4 Overvej, hvor meget du reelt gemmer

Ssd-diske er næsten altid en bedre løsning end traditionelle harddiske – fordi ssd’er gør computeren hurtigere. Men de elektroniske lagre er stadig ret dyre, og hvis du ikke gemmer store mængder billeder og videoer, kan du nøjes med en 256 GB ssd. Men priserne falder, så 512 GB er efterhånden blevet rimeligt i pris. Næste trin på stigen er 1024 GB.

5 Du vil nyde et godt tastatur

Tastaturet er vigtigt – især naturligvis, hvis du skriver meget. Når man køber dyre bærbare, bør man afprøve tastaturet først (og touchpad’en, som også kan have svingende kvalitet).

6 Overvej en konvertibel

En af de seneste års succeser på notebook-markedet er de konvertible computere, hvor skærmdelen kan fungere som en tablet med trykfølsom skærm. Tidligere var disse modeller noget dyrere end tilsvarende, traditionelle bærbare. Men den prisforskel er skrumpet en del – ligesom forskellen i skærmtykkelse mellem de to typer er minimeret. Og der er så mange funktionsfordele ved den konvertible computer, at du ikke bare skal afskrive den.

7 Finish og ejerglæde betyder noget

Det betyder ingenting for ydelsen, at den bærbare har lækker finish og flot design. Men hvor giver det bare meget til arbejdsglæden. Og når du har ofret mere end 10.000 kroner på din computer, skal den også være en fryd for øjet. Man bliver mere produktiv i et godt miljø, og det kan computeren bestemt bidrage til. Så overgiv dig bare til den æstetiske nydelse!