Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Her er 4 af de fedeste gratis-programmer

Vi har gravet dybt i nettets skatkammer af gratis software og fundet fire spændende programmer, som kan berige din computer.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Duolingo
Lær sprog på farten – eller når du holder pause fra arbejdet

Duolingo er en webbaseret sprogindlæringstjeneste og fås desuden som app til Android. Med korte øvelser, brug af illustrationer og eksempler på udtale lærer man dag for dag nyt om det valgte sprog. Man vælger selv, om det skal være begynderniveau eller på et mere øvet trin.

Du fastsætter et bestemt antal minutter om dagen og øver dig, når du har tid – i en pause for eksempel. Dansk indgår, men vil man lære fremmedsprog skal det foregå med afsæt i eksempelvis engelsk. Dog stadig en nyttig app.

Hent Duolingo her.


2 ProtonVPN Free
Gratis VPN på flere platforme

Dette nummers foretrukne program er et gratis multiplatforms-VPN-program, der har en række fordele. Det er gratis, men du slipper alligevel for reklamer. Der lægges vægt på din personlige sikkerhed, og eksempelvis udtaler firmaet bag, at dine aktiviteter ikke logges. En anden fordel ved ProtonVPN er den overskue-lige og nydeligt designede brugergrænseflade.

Som sagt er denne VPN multiplatformsbaseret, hvilket betyder, at den kan anvendes på Windows-, Mac OS-, Linux- samt Android- og iOS-enheder. Så hvis du indimellem har brug for de tjenester, som en VPN kan tilbyde, er programmet tilmed vidt anvendeligt. ProtonVPN har enkelte begrænsninger i den gratis udgave; man kan kun vælge tre forskellige serverlokationer samt blot have en enkelt VPN-forbindelse åben ad gangen.

Hvis du vil have yderligere sikkerhed samt adgang til flere servere og simultane, åbne VPN-forbindelser, findes der forskellige betalingsversioner.

Hent ProtonVPN Free her.

3 Unchecky
Hold uønsket software fra din pc

Der er fordele og ulemper ved alt; eksempelvis indeholder gratis software ofte reklamer, eller de installerer mere eller mindre diskret ekstra programmer, sammen med det program, du egentlig ønsker. Unchecky er et lille program, som tjekker for markerede flueben ud for ekstra programmer, som vil blive installeret.

Programmet advarer også, hvis der indgår tilbud om ekstra ydelser under installationsprocessen, således at du ikke ved et uheld kommer til at acceptere, hvis du ikke ønsker det.

Hent Unchecky her.


4 Icecream Image Resizer
Ny billedstørrelse i et snuptag

Med Icecream Image Resizer kan du lynhurtigt ændre størrelsen på dine billedfiler. Træk eller udvælg filen manuelt ind i programmets hovedvindue, og billedfilens størrelse ændres til det valgte billedformat. Det er muligt selv at fastslå den endelige billedstørrelse, eller du kan vælge mellem en række standardbilledstørrelser, herunder målrettet til forskellige iPhones.

Programmet kan selv skelne mellem horisontale og lodrette billeder, således at formatet altid bliver rigtigt. Programmets gratis version er mest egnet til dem, som ikke har brug for at ændre størrelse på mange billeder samtidig, da den gratis version maksimalt kan batch-behandle tre billeder ad gangen.

Hent Icecream Image Resizer her.